CU PARERE DE RAU, VA ANUNTAM CA MOMENTUL ZERO ESTE APROAPE

Scriam în urmă cu mai mult de două luni, despre comentariile si părerile pe care le posteaza fiecare pe acest site. Păreri care, asa cum spuneam si în articolul publicat aici, le respectăm si le acordăm atentia cuvenită. Pe unele le ignorăm, dat fiind continutul obscen sau atacurile la persoană, pe altele le edităm, corectând atât cât se poate si în limita timpului disponibil eventualele greseli gramaticale si de punctuatie în spiritul scopului pentru care a fost creeat acest site, cu toate că libertatea de exprimare si dreptul la opinie nu ar trebui ”îngrădite”.

Dar sunt si comentarii care ar trebui luate în seamă si care reflectă stări de lucruri, comportamente, adevăr si mai mult decât atât – semnale de alarmă care ar trebui nu numai să ne dea de gândit, dar ar putea să însemne un moment zero în ceea ce priveste activitatea si scopul infiintării acestei platforme de comunicare pe care noi, ca taximetristi, abia o descoperim si abia începem să îi întelegem valoarea.

Unul din aceste comentarii a fost postat de liderul Sindicatului, domnul Gabriel Stăvilaru. Nu are rost să mai descriem noi despre ceea ce spune domnia sa în acest comentariu. Sigur este un singur lucru: Cititi printre rânduri domnilor taximetristi si luati aminte.

Gabriel STĂVILARU

Stimati utilizatori,                                                                                     

Urmăresc cu mare atentie reactiile dumneavoastră vis a vis de toate subiectele prezentate în cadrul acestui site si constat cu surprindere faptul că în continuare sunteti nemultumiti de activitatea organizatiilor existente, infiintate tocmai pentru a vă apăra drepturile. Contestati liderii, criticati actiunile acestora, vă exprimati nemultumirile fata de un dispecerat sau altul, fată de un tarif sau altul, fată de prevederile noului proiect de modificare a legii si nu în ultimul rând vă criticati chiar si între voi. Ceea ce nu realizati însă, este faptul că rezultatele actiunilor noastre sunt pe măsura eforturilor voastre, eforturi strict legate de disponibilitatea participării dumneavoastră. Ca si exemplificare sau comparatie vă pot spune că starea tehnică a taxiului dumneavoastră nu poate fi decât în egală măsură cu sumele de bani alocate reparatiilor. Sau altfel spus, randamentul unei gospodării este dat de disponibilitatea membrilor care acceptă să depună eforturi în mod egal pentru dezvoltarea gospodăriei respective. Însă indiferent de disponibilitatea fiecăruia, totul se rezumă strict la numărul participantilor. Cu cât sunt mai multi, cu atât mai bine. Treaba este cu mult mai usoară si veniturile încep să apară imediat.

Dar ce se întamplă în caz contrar ? Muncă mai multă si rezultate întârziate.

Cam acestea sunt si principiile de bază ce obligatoriu trebuiesc a fi indeplinite în cazul în care se urmăreste atingerea vreunui scop sau obiectiv propus , indiferent de forma de organizare: P.F.A, S.R.L, S.A. sau în cazul de fată, al ONG – urilor în numele cărora ne străduim să aprindem lumina.

Dumneavoastră în schimb ati ales să depuneti eforturi în sensul de a critica actiunile celor implicati, stând pe margine si făcând constatări de orice fel. Îndrăznesc să fac o paralelă si vă spun asa: Un judecător emite o hotărâre numai după ce analizează toate actiunile avocatilor pledanti. Asta înseamnă că EL este factorul decizional, prin urmare net superior avocatilor pledanti. Revenind la situatia noastră pot fi de acord si cu această pozitie aleasă de către majoritatea dintre dumneavoastră. Dar atentie, asta îmi sugerează faptul că sunteti mult mai capabili decât fiecare dintre noi. Si dacă asa stau lucrurile, înseamnă că VOI sunteti cei vinovati pentru tot ceea ce ni se întâmplă în momentul de fată. De ce spun asta? Pentru că VOI formati majoritatea celor care nu participă la nimic dar în schimb, afirmati că nu suntem noi capabili să schimbăm ceva, că nu suntem orientati spre directia bună sau că toate actiunile noastre nu vor duce la nici o rezolvare pozitivă pentru voi. Asadar, veniti să ne înlocuiti, să ne trageti de mânecă sau să ne instruiti în vederea identificării solutiilor necesare scoaterii taximetristului din conul acesta de umbră în care ne-au trimis cei interesati să-si umple buzunarele cu banii obtinuti de fiecare dintre voi. Ce spuneti? Nici asta nu doriti să faceti? Păi asta înseamnă că nu vă pricepeti deloc sau mai grav, nu vă interesează. Asta este ceea ce înteleg eu si multi asemenea mie. Personal, încă mai sper că fiecare dintre voi să înteleagă faptul că avem o lege a taximetriei elaborată pentru desfăsurarea activitătii voastre, iar validarea acesteia trebuie să fie făcută de către cei care urmează să o respecte. Acestia sunteti voi, taximetristii PFA de ordinul miilor care stati pe margine si criticati, si nu cele două trei asociatii în numele cărora vorbim noi si în componenta cărora regăsim taximetristi PFA de ordinul zecilor. Si cum numărul 10 (zece) este mai mic decât 1000 (una mie) spunem că avem nevoie de un cadru legal aferent nevoilor VOASTRE: adică a celor de ordinul miilor.

Atunci implicati-vă. Dacă nu faceti asta înseamnă că vă convin toate modificările aduse proiectului existent. Si daca sunteti de acord cu asta, noi cei care formăm cele câteva zeci de persoane interesate nu vom uita niciodată faptul că din cauza câtorva mii de spectatori ne-am nenorocit si noi cei câteva zeci de interesati. Si atunci ce vom face? Ne vom îndrepta împotriva dumneavoastră, a celor capabili si totodată indiferenti. Vom identifica si adopta solutiile necesare pentru a vă elimina din aceasta activitate. De ce spun asta? Pentru ca vinovat nu este cel care cere (un sistem format din primărie, guvern, parlamentar, sef de dispecerat, etc.) ci cel care acceptă, care confirmă si validează, adică taximetristul. Ati avut ocazia să studiati un material ridicat de moderatorul acestui site si cu toate acestea nu ati înteles nimic. Nici nu stiti cât de repede puteti rămâne fără autorizatiile detinute în momentul de fată dacă primăria doreste acest lucru.

În ultima vreme atât dispeceratele cât si primăria indică transportatorul autorizat PFA ca fiind principalul vinovat de existenta si practicarea tarifului de 1,39 Lei/km în piată. De aici nu mai este decât un singur pas până la acuzatia că functionati pe un tarif situat cu mult sub cel rezultat fisei de fundamentare. “Si ce-I cu asta? “ s-ar putea să mă întrebati majoritatea dintre voi. Păi legislatia prevede faptul că autorizatia taxi se retrage în cazul în care transportatorul foloseste în desfăsurarea activitătii sale tarife sub costurile reale de operare, adică a costurilor luate în calculul fiselor de fundamentare. Este suficientă o cerere de verificare a acestor aspecte pe care să o semneze unul dintre cei care compun aceste organizatii si veti vedea că rămân în piată doar un procent de 10 % din totalul numărului de autorizatii taxi valabile. Si asta însă nu este totul. Am mai identificat încă vreo patru cinci solutii de excludere din această activitate a celor care stau pe margine, adică a celor responsabili pentru toate esecurile noastre. Dar considerăm că sunteti priceputi si destul de bine informati astfel încât să nu faceti obiectul retragerii autorizatiei detinute. În ceea ce ne priveste, ca si exemple, noi vă putem spune că v-am obtinut vizarea la cinci ani atât a autorizatiei taxi cât si a atestatelor pe care le detineti. Si voi ce faceti? Ne tratati cu indiferentă sau vă bateti joc, semnând în continuare fise de fundamentare pe 1,39 lei sau vorbind urât despre noi sau despre cei care compun aceste organizatii, oameni care au mai făcut câte ceva pentru taximetrie si taximetristi.  Rămâne de văzut cine si ce mai poate comenta până la urmă.

Cu toate acestea, încă mai avem speranta că veti întelege că trebuie să vă reconsiderati pozitia atât fată de noi cât si fată de voi între voi. În caz contrar va trebui să ne reconsiderăm noi pozitia fată de voi sau fată de “voi intre voi” si cu părere de rău vă anuntăm că momentul zero este aproape. O să vă pierdeti autorizatiile taxi, si veti lăsa locul liber altora ce râvnesc de foarte multă vreme să obtină una. Neînchiriată sau pentru a scăpa de plan. Si vă garantăm noi faptul că noii sositi în această activitate vor face mai mult decat să stea pe margine si să-si dea cu părerea.

Acestea sunt motivele pentru care am simtit că trebuie să am o primă interventie în acest sens, pe acest site. Mai exact să mă adresez vouă, celor luati în calcul în toată această ecuatie. Cu putină pricepere veti realiza faptul că nu numai voi cititi tot ce se comentează pe aici, si nu trebuie să fii prea intelept să concluzionezi caracterul de maidan rezultat comentariilor făcute pe tema unor subiecte interesante pentru cei direct interesati si lipsite de logică pentru cei de pe margine. Alegând să vă supărati pe mine pentru toate cele mai sus comentate, voi întelege faptul că-mi oferiti răspunsul la întrebarea:

Cine sunteti voi cei de pe margine si ce doriti de fapt?

În cazul în care nu aveti motive de supărare, mă astept ca în viitorul apropiat să stabilim împreună ceea ce este mai bine pentru noi. Pentru noi este foarte greu să vă identificăm, dar voi ati stiut tot timpul unde ne puteti găsi si cum să ne contactati. Încă o dată vă repet, nu sunteti numai voi cei ce aveti acces la subiectele postate pe acest site, ci si clientul si autoritatea publică locală, dar si cei din tară. Riscati să cădeti în derizoriu tocmai prin limbajul neortodox folosit în comentariile postate, unele dintre ele neavând nici o legătură cu subiectul în sine. Multumesc administratorilor pentru ocaziile oferite si pentru toate eforturile pe care le depun în acest sens. Să ne auzim cu bine.”

Nota: Am discutat telefonic cu domnul Gabriel Stăvilaru pentru a cere acordul de publicare a comentariului său, iar rugămintea sa către noi a fost ca publicarea materialului să fie insotită si de această  fotografie cât se poate de sugestivă.

MESAJ PTR TAXIMETRISTI