COMUNICAT DE PRESA AL PNL BUCURESTI

„Grupul Consilierilor Generali PNL va demara demersurile pentru atacarea în instanță a Hotărârii nr. 626/2017 privind regulamentul serviciului public de transport local în regim de taxi si va depune plângerile prealabile împotriva acestui act normativ, care a fost promovat de majoritatea PSD-ALDE-PMP pe sub masă, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței ordinare de Consiliu din luna decembrie 2017”, se arată într-un comunicat de presă emis de către filiala București a Partidului National Liberal.

Consilierii Generali ai PNL solicită prefectului municipiului București să-și îndeplinească rolul constituțional și legal de reprezentant al guvernului în teritoriu și de garant al respectării legii și să atace actul normativ menționat care, susțin consilierii generali, nu a îndeplinit conditiile de formă și de fond cu privire la elaborarea și promovarea unor asemenea documente.

Principalele motive pentru atacarea actului respectiv, argumentează Cosilierii Generali ai PNL, sunt mai multe ilegalități care au fost comise atunci când Consiliul General, format din majoritatea PSD-ALDE-PMP a promovat această hotărâre: a fost încălcată o procedura importantă a Comunitătii Europene cu privire la produsele societăţii informaționale care se referă la prevenirea unor bariere care pot dezvolta aceste servicii, că actul normativ local a fost adoptat cu încălcarea tuturor normelor privind transparența decizională invocându-se așa zise circumstanțe excepționale prin folosirea excesului de putere, și că actul normativ încalcă flagrant drepturile cetățeanului de a solicita serviciile unui taxi autorizat prin orice metodă de comunicare.

De asemenea, se mai arată în comunicatul de presă, prin depășirea  atribuțiilor și competențelor de autoritate publică locală a Primăriei Municipiului București, unele texte ale noii hotărâri adaugă sintagme Legii Taximetriei, îngrădind astfel drepturile taximetriștilor și a transportatorilor autorizați prin includerea unor aplicații în activitatea de dispecerizare sau excluderea unor asemenea aplicații din această activitate, fiind o hotărâre nelegală și abuzivă care forțează definiția dispeceratului așa cum este prevăzut de legislație, și care încalcă drepturile și libertățile cetățenilor, mai spun consilierii generali ai PNL în comunicatul de presă.

„Am în față 15 pagini (font Calibri11) de argumente juridice de ce anume Gabriela Firea și ai ei nu pot interzice aplicațiile de taxi în București. Încercăm să dăm un semnal clar că Bucureștiul nu este tagma jefuitorilor ci trebuie să devină un loc primitor economiei inovative”, declară și Ciprian Ciucu, consilier general al PNL într-o postare aici pe pagina sa de socializare, enumerând și motivele care au stat la baza acțiunii de contestare în instanță a actului normativ emis de către Consiliul General al Municipiului București.

Cornel Pieptea, fost vice-primar al Capitalei și membru în Consiliul General din partea PNL, declară la rândul său într-o postare pe Facebook că, a văzut mai mulți parlamentari care sunt pregătiți să se lupte pentru anularea hotărârii Consiliului General al Municipiului București, care prevede obligativitatea dispeceratelor, unii chiar in instanță.

„Apariția pe piața taximetriei a aplicațiilor online a însemnat creșterea calității acestui serviciu prin diversificarea ofertei, mașini mai bune, șoferi mai civilizați, mod accesibil de plasare a comenzii, informații suplimentare despre cursă și, de cele mai multe ori, costuri mai mici. Am văzut mai mulți parlamentari pregătiți să se lupte pentru anularea hotărârii Consiliului General al Municipiului București, care prevede obligativitatea dispeceratelor, unii chiar in instanță, pentru binele cetățenilor bineînțeles. Acești stimabili parlamentari ar trebui să știe că legea taximetriei prevede că „transportul în regim de taxi se execută numai de transportatori care dețin autorizații taxi valabile”, iar „autorizația taxi se eliberează pe baza documentului ce dovedește asigurarea dispecerizării”, se arată în postarea sa aici. 

„Așadar legea taximetriei impune existența dispeceratelor. Soluția, unică, simplă și updatată vremurilor în care trăim, este modificarea legii taximetriei în sensul legalizării aplicațiilor online”, mai spune și fostul vice-primar Cornel Pieptea.

COMUNICAT DE PRESĂ

Consilierii Generali PNL vor ataca Hotărârea CGMB de modificare a regulamentului taxi.

Grupul consilierilor PNL va demara demersurile pentru atacarea în instanță a Hotarârii nr. 626/2017, privind regulamentul serviciului public de transport local în regim de taxi.

Astfel, mâine dimineață se vor depune plângerile prealabile împotriva acestui act normativ, care a fost promovat de majoritatea PSD-ALDE-PMP, pe sub masă, pe Ordinea de zi suplimentară a ședinței ordinare de Consiliu din luna decembrie 2017.

Solicităm, și pe această cale, prefectului municipiului București să-și îndeplinească rolul constituțional și legal de reprezentant al guvernului în teritoriu și de garant al respectării legii și să atace actul normativ menționat.

Principalele argumente pentru atacarea actului respectiv sunt:

Încălcarea Directivei nr. 1535/2015 (Directiva TRIS) și a H.G. nr. 1016/2004

Directiva nr. 1535/2015 privind prevenirea barierelor în calea comerțului (denumită în continuare “Directiva TRIS”) prevede:

„urmăreşte să prevină crearea unor bariere în calea pieţei interne înainte ca acestea să se materializeze. Statele membre notifică proiectele naţionale legislative privind produsele şi serviciile societăţii informaţionale Comisiei care analizează respectivele proiecte în contextul legislaţiei UE. Statele membre participă pe poziţie de egalitate cu Comisia la această procedură şi acestea pot, de asemenea, să emită avize privind proiectele notificate.”

Această procedură, instituită prin Directiva TRIS nu a fost respectată.

Nerespectarea Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională

Hotărârea a fost adoptată cu încălcarea tuturor normelor imperative privind transparența decizională, invocându-se așa zise circumstanțe excepționale (nedovedite).

Hotărârea a fost adoptată prin folosirea excesului de putere (încălcarea competenței autorității și încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor).

Unele texte ale noii hotărâri adaugă la legea națională (Legea nr. 38/2003), prin depășirea atribuțiilor și competențelor de autoritate publică locală, îngrădind astfel drepturile cetățenilor. Astfel, interzicerea aplicațiilor ca servicii ale societății informaționale, servicii expres reglementate de Legea nr. 365/2002 și care nu necesită o autorizare prealabilă (în acest sens, reglementarea comunitară incidentă este analizată într-o secțiune ulterioară); includerea abuzivă a unor aplicații în activitatea de dispecerizare, cu forțarea definiției dispecerizării, astfel cum aceasta este prevăzută de art. 11 lit. j) din Legea nr. 38/2003; introducerea obligativității transmiterii comenzii către taximetrist numai prin dispecerat și stație emisie-recepție, cu interzicerea în mod nelegal și abuziv a aplicațiilor, prin adăugare la lege (aplicația poate fi folosită doar de dispecerat și, în cele din urmă, comanda se transmite tot prin stație radio). Este încălcat astfel art. 21 alin. 3 din Legea nr. 38/2009, în conformitate cu care „angajarea serviciilor unui taxi se poate realiza telefonic sau prin alte mijloace”; interzicerea folosirii oricăror dispozitive mobile (inclusiv aplicații de tip GPS sau aplicații de comandă taxi) în timpul executării serviciului de transport persoane în regim de taxi – art. IV din Hotărâre.