CETATENI, VI SE PREGATESTE CEVA!

Mare parte dintre noi – taximetriștii, vedem noile modificări aflate în parlament ca pe o rezolvare a problemelor care apasă zilnic această activitate. O activitate din care toți sperăm să putem să ne întreținem familiile.

O activitate în care relația client, șofer și autorități ar trebui să fie una normală, bazată pe corectitudine, respect și susținere reciprocă. Taximetria prin definitie este o activitate cel puțin complicată care, fără sprijinul autorităților, nu se poate desfășura în condiții de siguranță, legalitate, onorabilitate și corectitudine.

Aparent și văzută din afara taxiului, această activitate pare una simplă.

A “căra” un pasager din punctul A în punctul B, parcă nu e mare lucru. Dar faceți asta 12 – 14 ore pe zi. În fiecare zi din lună. În fiecare lună din an, și ani de-a rândul. Vă veți da seama că nu este așa, și poate că numai noi, cei care știm despre și cum se desfășoară această activitate, o facem să pară că este una ușoară. Dar nu este așa.

Problemele noastre sunt multe.

Începând de la noi, și terminând cu tot cu noi, taximetriștii. Iar la mijloc sunteți dumneavoastră clienții, și banii noștri care sunt în buzunarele, poșetele sau gențile dumneavoastră.

Probleme noastre sunt multe și dumneavoastră le știți. Dar sunt ale noastre și încercăm să le găsim soluții așa cum putem și cum ne duce capul pe fiecare. Mulți dintre noi așteptăm de la autorități, care ar trebui să fie un “arbitru” în această activitate complicată, o soluție pentru problemele noastre.

Dar autoritățile trădează.

Trădează această activitate și o duce spre o direcție care se îndepărtează de nevoile noastre – ale taximetriștilor, care se îndepărtează și de nevoile dumneavoastră ca cetățeni și mai ales, se îndepărtează de noțiunea de taximetrie ca serviciu public desfășurat în condiții normale, corecte și mai ales europene. O Europă spre care toți ne uităm și o luăm exemplu.

Până acum am luat din această Europă numai lucrurile strâmbe: prețuri mari, mall-uri, somaj, droguri, inginerii transpartinice și haiducie economico-financiară.

Toate aceste lucruri nu sunt posibile decât cu complicitatea autorităților și acordul nostru tacit.

E valabil în toate domeniile de activitate. Avem în societate oameni capabili, dar care acceptă condiții de muncă intolerabile într-o țară europeană. Sunt doctori, ingineri, profesori, avocați, funcționari sau profesioniști care sunt manipulați, păcăliți sau trădați pentru interese transpartinice sau de grup. De ce ar fi taximetriștii o excepție?

Noi nu avem facultăți înalte, studii în Europa sau statut. Dar atunci când interesele transpartinice și de grup, haiducia economico-financiară și lucrurile strâmbe încep să “pută”, noi simțim. Pentru că taximetristul are dezvoltat un simț pe care nu îl găsiți în alte domenii de activitate. Un fel de “alarmă” continuă, care ne protejează în această activitate.

Taximetria nu e proastă. Doar se face că este. Si atunci când suntem trădați, noi știm. Dar ne căutam soluții. Care până acum au fost individuale, conform principiului “scapă cine poate”. Principiu care, după ani de reglementare a acestei activități, a dărâmat legislația din această activitate. Pentru că taximetristul este incontrolabil. Și se face că e controlat. Golănia a fost întotdeauna în torpedoul taximetristului, prin definiție. Noile modificări din parlament încearcă să mute această golănie în buzunarele unora care nu au nicio treabă cu taximetria. Golănie și buzunare la care autoritătile par să fie sensibile rău. Nu poti să nu o simți, să nu o vezi, și să nu îți dai seama că taximetristul își va găsi – din nou – soluții.

Soluții care vor fi în continuare, cuarțul și maimuța. Și din care de pierdut veți avea tot dumneavoastră, cetățenii.

Priviți și citiți!

Sunt noile modificări ale Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților: noile amendamente ale Legii 38/2003 aici