BRIGADA RUTIERA: PENTRU A LUCRA CU UBER, AVETI NEVOIE DE AUTORIZATIE

"Pentru a desfasura activitati de transport public de persoane prin intermediul aplicatiei Uber, persoana in cauza are obligativitatea detinerii unei autorizatii valabile ori copii conforme eliberata pentru autovehiculul utilizat"

Că semilegalitatea a produs întotdeauna bani pentru „băieții deștepți” din multele domenii economice din România, nu mai este un secret pentru nimeni.

Cei care au știut să găsească în legislație breșa interpretativă au exploatat momentele de piață, trăgându-și partea leului dintr-un sentiment al clandestinității și al semilegalității, cum numai într-o țară ca România mai găsești.

Șantajul legislativ și aceste sentimente de clandestinitate și semilegalitate sunt realități și în transportul de persoane.

Dacă vorbim despre taximetrie, este o evidență.

Evaziunea fiscală, cartelul, monopolul, închirierea autorizațiilor de taxi sau semilegalitatea în care sunt ținuți taximetriștii din Ilfov, sunt realități care generează venituri pentru acești „băieți deștepți”.

Lăsând să se interpreteze virgule sau sintagme legislative, șoferul este sub control printr-un mecanism care îl transformă în cel mai muncit și mai exploatat element din toată această activitate. Iar banii produși sunt mulți. A intrat în istoria taximetriei faptul că pe la Brașov, dupa o percheziție, procurorii au cărat banii din sediul unei firme de taxi cu sacii de cadavre.

Tot o evidență este și faptul că mult – lăudatul și mult – trâmbițatul „ride-sharing” a devenit un bussines pentru băieții deștepți.

Citește și: http://academiadetaxi.info/la-multi-ani-uber/

Principiul „sharing-economy” pe care „lătrăii” plătiți cu câte o ciungă îl aruncă în spațiul public, încercând să dea legitimitate unei activități care a devenit similară cu taximetria, nu este decât un moment de piață exploatat de către cei care interpretează virgule sau sintagme legislative. Pentru a face bani de pe cârca șoferului, aceleași principii de clandestinitate și semilegalitate vor transfera sclavia din taximetrie pe ride-sharing. Vor face și din șoferii de acolo, omologii taximetriștilor munciți și exploatați care generează saci de bani pentru acești băieți deștepți. Fenomenul deja există, este o evidență și o realitate de necontestat.

1screen-09-08-4523-12-2016screen-09-09-5223-12-2016screen-09-10-5923-12-2016

Însă o evidență este și faptul că din tot acest întreg, lipsește cu desăvârșire noțiunea de autoritate. Autoritate care ar trebui să clarifice aceste stări de lucruri și evidențe care nu sunt normale.

Primul pas îl face Brigada de Poliție Rutieră.

Clarificând modul în care se poate să nu fii bombardat cu ouă, să nu fii exploatat și muncit ca un taximetrist și să poți să ai contract de muncă, un venit rezonabil și să nu fii clandestin sau ilegal.

Polițiștii explică clar, că ride-sharing nu poți face fără autorizație de transport și copie conformă pentru autoturismul pe care îl conduci. Că trebuie să ai atestat pentru transport de persoane, asigurare de bagaje și o mulțime de alte documente necesare pentru a fi legal și să nu îți iei amendă, iar autoturismului pe care îl conduci să nu îi fie confiscate plăcuțele cu numerele de înmatriculare.

Întârzierea legalizării și a reglementării acestui „ride-sharing” va genera sclavie și exploatare, oameni și cetățeni nemulțumiți, evaziune fiscală și golani care halesc și haiducesc alți oameni și nu în ultimul rând – taximetriști înarmați care vor mai arunca din când în când, cu „ooo și făină”.

Totul pe minus 25 la sută.

„Din interpretarea actului normativ mai sus menționat, efectuarea de transport public de persoane prin intermediul aplicației Uber face parte din sfera serviciilor comunitare de utilitate publică și se desfășoară sub controlul, conducerea sau coordonarea autorităților administrației publice locale și se efectuează numai de către transportatori autorizați de către autoritatea de autorizare, astfel cum este definită în legislația în materie”.

„Pentru a desfășura activități de transport public de persoane prin intermediul aplicației Uber, persoana în cauza are obligativitatea deținerii unei autorizații valabile ori copii conforme eliberată pentru autovehiculul utilizat. Doar în situația identificării în traficul rutier a unui conducător auto care efectuează în mod repetat activități de transport persoane prin intermediul aplicației Uber, în conformitate cu prevederile legislației din Legea 38/2003 privind transportul de persoane în regim de taxi și în regim de închiriere, se dispune sancționarea contravențională cu amendă cuprinsă între 1000-5000 lei și suspendarea dreptului de utitlizare a autoturismului în cauză pentru o perioadă de 6 luni”.

 

brigada-rutiera-1brigada-rutiera-2