APLICATIA ONLINE, LUPUL IN BLANA DE OAIE

Scurt istoric.
La început a fost un dispecerat. Apoi două dispecerate. Apoi 3-4-5 dispecerate. Toate cu autorizaţie. Taximetriştii s-au plâns că este prea mult de lucru, că sunt prea multe comenzi. Astfel au apărut aplicaţiile. A apărut prima care a luat din comenzile dispeceratelor. Apoi a apărut a doua care a luat şi ea o parte din clienţii dispeceratelor. Apoi a apărut a treia aplicatie. Urmează să apară altă aplicaţie, de exemplu TurboTaxi. Apoi apare şi RoTaxi. Apoi încă o aplicaţie, că vorba aia, este loc pentru toţi sub soare.

Taximetriştii încep deja să se plângă că nu este de lucru, dar orbi fiind, ei dau vina doar pe Uber. Alo, colegii, dacă împărţiţi clienţii pe 7 dispecerate, apoi pe încă 7 aplicaţii, cum să aveţi clienţi? Este de lucru o grămadă, dar pentru asta trebuie să aveti 4 tablete în bord. Apoi de la anul, când va mai apărea o aplicaţie, mai puneţi o tabletă în bord ca să aveţi 5 tablete. Voi singuri aţi ales să împărţiţi clienţii în mai multe felii, apoi tot voi vă plângeţi că nu este de lucru. Adevărul e că este de lucru o grămadă, dar o parte din clienţi sună la dispecerat, altă parte din clienţi e pe una, altă parte e pe alta, iar alţii pe a treia. Uber nu e singurul vinovat că nu aveţi comenzi.

Aplicaţii online.
Sunt multe nelămuriri despre aplicaţiile care transmit comenzi. Unii se mulţumesc să câştige acum, azi, fără să le pese dacă vor exista consecinţe negative în viitor.

Ce fac aplicatiile? Adevărul e că aduce comenzi, deci implicit bani în buzunarul taximetristului. Bine, dar ăsta nu e un motiv să eludezi legea.

De ce aplicatia nu se autorizează ca dispecerat.
Unul dintre motive ar fi acela că în calitate de dispecerat nu poate face dumping, nu poate face discounturi clienţilor şi nu poate sări calul (legislaţia).

În Germania şi Austria, MyTaxi (corporaţia care a cumpărat şi deţine Clever), a jucat murdar şi a făcut concurenţă neloială. Aşa au hotărât instanţele de judecată, nu eu, nu taximetriştii, nu neica-n drum, ci instanţele. Există decizii judecătoreşti, nu poveşti.

Cum a subjugat MyTaxi taximetriştii de dincolo.
Strategia aplicaţiei a fost în felul următor: Cei de la MyTaxi au oferit discount de 50% pasagerilor. Pasagerul plătea doar 50% din cursă, iar MyTaxi punea restul de 50%. Taximetristul era fericit fiindcă îşi primea bănuţii. Ulterior, MyTaxi studiind piaţa şi văzând că o majoritate covârşitoare de pasageri (clienţi) foloseau serviciul aplicaţiei MyTaxi, a hotărât să renunţe la abonamentul de 10 euro lunar şi să ia comision între 1 şi 7 euro pe fiecare comandă. Unii taximetrişti au încercat să renunţe la aplicaţie, dar surpriză, la dispecerat sufla vântul şi nu prea mai erau comenzi fiindcă clienţii foloseau aplicaţia MyTaxi. Prin urmare, taximetriştii au fost forţaţi să revină la aplicaţie şi să plătească între 1 şi 7 euro pentru fiecare comandă. De la abonamentul de 10 euro, la câteva zeci şi chiar sute de euro, a fost un singur pas. Când ai 100 comenzi lunar pe aplicaţie, dacă ar fi să plăteşti comision de doar 1 euro, tot ajungi la 100 euro. Dacă unele comenzi au comision de 5 sau 7 euro, e uşor de calculat cum ajungi să plăteşti câteva sute de euro lunar pentru că ai ajutat aplicaţia să te puna în jug. Iar sursa o gasiti aici.

Cu siguranţă unii vor spune că ar accepta să dea 1 euro comision la o comandă/cursă de 10-12 euro. Dar oare dacă dispeceratul ar impune comision pe fiecare comandă, câţi ar sări in sus? Mulţi. Dacă comisionul e impus de cineva din afară, dacă e învelit în staniol care străluceşte, totul e ok şi sună frumos. E ca şi cum dacă cineva te-ar servi cu nişte coaie de berbec, te-ai ofensa, dar dacă te-ar servi cu nişte momiţe, ar fi o gazdă bună. Cam aşa şi cu comisionul, dacă îl dai la dispecerat, e naşpa, dar dacă îl dai la o aplicaţie, se numeşte inovaţie. Chiar şi la noi în România, Clever a introdus comision. E adevărat că e comision ascuns, dar tot comision este.

Ca să primeşti comenzi de la hoteluri, trebuie să ai credite. Creditele costă 5 euro. Rezultă că dai comision 5 euro pentru a primi comenzi. La fiecare comandă ţi se consumă creditul, apoi trebuie să plăteşti alţi 5 euro ca să primeşti alte credite. Oare ăsta nu e comision ascuns, disimulat sub titulaturi de “membru premium”?  Cu siguranţă în cazul ăsta eşti un membru, dar nu unul premium.

Acesta e doar unul dintre motivele pentru care aceste aplicaţii nu doresc să se autorizeze ca dispecerat, dar mai există multe altele, ca de exemplu: dacă aplicaţia se autorizează ca dispecerat, dispeceratul nu poate oferi discounturi clienţilor, fiindcă legea e lege, clientul plăteşte cursa, nu dispeceratul. Un dispecerat nu are dreptul să facă concurenţă neloială celorlalte dispecerate, oferind clienţilor curse cu discount de 50% aşa cum a procedat MyTaxi În Germania şi Austria. Dacă aplicaţia se autorizează ca dispecerat, dispeceratul nu poate încălca legea şi să transmită mesajul “Ofer 50 lei de pe strada X până pe strada Y” fiindcă cursa se face pe ceas.

În schimb, aplicaţiile neautorizate ca dispecerat, îşi pot permite să încalce legislaţia în vigoare şi să ofere discounturi clienţilor, sau să transmită mesaje de genul “Dau 70 lei pentru o cursă până la locaţia cutare, dau cei 70 lei şi nu e nevoie de ceas.” Da, ştiu că bănuţii prind bine, dar când alţii fac bănuţi în detrimentul nostru, ne agităm şi îi condamnăm. Când alţii fac bani şi nu plătesc impozite, ne revoltăm. Când facem noi bani cu ajutorul aplicaţiei şi nu dăm drumul la ceas, totul e frumos.

Dacă aplicaţiile s-ar autoriza ca dispecerat, ar trebui să plătească multe taxe. Aşa cum nouă, taximetriştilor, nu ne convine ca alţii să facă transport de persoane fără să plătească aceleasi taxe şi să aibă aceleaşi acte ca şi noi, nici dispeceratelor nu le convine ca aplicaţiile să presteze aceeaşi activitate dar să nu aibă aceleaşi acte şi aceleaşi taxe de plătit.

Un dispecerat îşi plăteşte şi angajaţii, dar plăteşte şi pentru propriile aplicaţii online, plus mentenanţa acestora, pe când o aplicaţie nu plăteşte aceleaşi taxe.

Dacă e să fim echidistanţi şi să gândim fără a fi părtinitori, atunci avem aşa:

Ride-sharing = activitate de transport persoane în regim de taxi = deci taximetrie fără acte.

E-hailing = preluare şi transmitere de comenzi = activitate de dispecerat fără acte.

Desigur, unii spun că “Dacă iau comenzi pe Facebook, interzici Facebook fiindcă face activitate de dispecerat?” sau “Dacă iau comanda prin telefon, interzici Orange sau Vodafone fiindcă face activitate de dispecerat?”

Nu! Facebook, Orange sau Vodafone nu prestează activitate de dispecerat. Aceste entităţi (reţele de socializare, telefonie, etc) nu contribuie în mod direct şi nu oferă suport pentru preluarea şi transmiterea de comenzi. Scopul lor nu e să transmită comenzi, aşa cum e scopul aplicaţiilor fără autorizaţie de dispecerat. Pe aceste reţele (Facebook, Orange, etc) se transmit ocazional comenzi, nu în mod sistematic aşa cum se transmit pe aplicaţiile respective, iar reţelele gen Facebook sau Orange nu oferă suport special pentru transmiterea comenzilor, aşa cum oferă aceste aplicatii. De ce Facebook nu creează un grup special pentru comenzi?!?!?! Pentru că respectă legislaţia şi pentru ca scopul lor declarat e acela de reţea de socializare. Dacă Facebook sau Orange ar dori să încalce legislaţia şi să transmită comenzi, în 24 de ore ar avea monopol. Gândiţi-vă că 99,99% din populaţie are cont de Facebook, deci Facebook ar putea să unească toată populaţia într-un dispecerat planetar dacă ar vrea să încalce legislaţia şi să transmită comenzi fără autorizaţie de dispecerat aşa cum procedează aplicaţiile de e-hailling.

Cum a scăpat Ungaria de ride-sharing şi alte imixtiuni în activitatea de taximetrie.
Interzicând orice aplicaţie care nu are autorizaţie de dispecerat. Oricare dintre aplicaţii s-ar autoriza ca dispecerat în Ungaria, totul va intra în legalitate. De ce? Fiindca prin lege, dispeceratul poate transmite comenzi numai taximetrelor autorizate. Astfel, chiar dacă mult hulitul Uber s-ar autoriza ca dispecerat în Ungaria, acesta va fi nevoit să transmită comenzi doar taximetriștilor, nu şi colaboratorilor fără autorizaţie taxi. Aţi mai auzit ceva de Uber în Ungaria? Nu! De ce? Fiindcă sunt interzise toate aplicatiile care nu deţin autorizaţie de dispecerat. LEGEA din Ungaria (CITITI IN MOD SPECIAL SI CE E SCRIS CU CAPS LOCK).

Citez: „Autoritatea de Transporturi dispune suspendarea temporară al accesului la acele date comunicate prin mijloace electronice (denumite în continuare: date electronice), care, prin accesare cu acordul administratorului, asigură beneficierea, ori prin prezentarea pașilor de urmat în vederea utilizării, promovează și facilitează în mod direct SERVICII DE INTERMEDIERE ori organizare de transporturi de persoane în regim comercial, care nu îndeplinesc cerințele stabilite de Ordonanța de Guvern CU PRIVIRE LA PRESTAREA DE SERVICII DE DISPECERAT sau dispecerat individual”.

CUM A FOST INTERZIS UBER IN UNGARIA

Cum te halesc aplicaţiile.
Dacă vreunul dintre colegi decide să-şi deschidă dispecerat, cum îl susţine şi îl ridică? Ce poate oferi? Comenzi multe? Nu! De ce? Fiindcă există aplicaţii, deci clienţii nu vor suna la dispecerat. Un taximetrist inteligent n-ar merge la un dispecerat nou care nu are comenzi, ci ar sta la un dispecerat cu multe comenzi, şi ar instala o aplicaţie nelegală. Din moment ce nu îi poţi atrage pe alţii la dispeceratul tău, atunci cum îţi poţi dezvolta dispeceratul, afacerea? Nu poţi, fiindcă te halesc aplicaţiile. Tu nu duci comenzile la dispeceratul tău, ci folosind o aplicaţie, contribui la portofoliul de utilizatori al aplicaţiei. Tu măreşti baza de date a aplicaţiei, nu a dispeceratului tău.

Ca taximetrist, să foloseşti o aplicaţie fără autorizaţie de dispecerat, înseamnă să faci chiar tu concurenţă neloială colegilor. Atâta timp cât eu de exemplu sunt muncitor şi mă anunţ la comenzi, apoi alt coleg direcţioneaza clienţii către o aplicaţie la care eu nu am acces, rezultă că acel coleg îmi face concurenţă neloială. Desigur, unii vor spune să-mi instalez şi eu o aplicaţie, să am şi eu acces la acei clienţi. Serios? Sunt 3 aplicaţii, să mi le instalez pe toate? Şi dacă mâine mai apare o aplicaţie, o instalez şi pe aceea? Consider că atâta timp cât eu am respect pentru clienţi şi le ofer serviciile, iar prin serviciile ireprosabile (sper) îi îndrum să folosească numărul de telefon al dispeceratului la care sunt afiliat, iar alt coleg îndrumă (direct sau indirect) acei clienţi să folosească aplicaţiile, îmi face concurenţă neloială.

De ce luptăm pentru ca aplicaţiile să aibă mai multe drepturi ca noi?
Deşi o aplicaţie are COD CAEN de realizare soft, aceasta preia şi transmite comenzi exact ca un dispecerat. Unii colegi spun că transmite comenzile către mașini autorizate, deci către taxiuri. Dacă unul dintre colegi are COD CAEN de transport marfă, poate distribui produse petroliere către staţiile peco autorizate? Nu! De ce nu poate, mai ales că acele staţii sunt autorizate să vândă combustibil? Nu poate pentru că are nevoie de autorizaţie de distribuire produse petroliere, iar autorizaţia de transport marfă nu e de ajuns. Aşa şi cu aplicatiile. Are COD CAEN de realizare soft, nu de transmitere comenzi ca un dispecerat. Colegii ar trebui să lupte să aibă şi ei aceleaşi drepturi ca aplicaţiile acestea, nu să lupte ca să aibă aplicaţiile drepturi mai multe.

Dacă aplicatiile au COD CAEN de „Activităţi realizare soft” şi poate transmite comenzi ca un dispecerat, fără a avea autorizaţie, înseamnă că şi tu, colegule, poţi să-ţi faci o firma de transport persoane (NU TAXI), şi să transporţi persoane ca un taxi fără autorizaţie. Dacă o aplicatie prestează aceeaşi activitate ca un dispecerat, dar nu plăteşte aceleaşi taxe şi nu are aceleaşi autorizaţii ca un dispecerat, tu colegule, poţi să-ţi decolantezi maşina şi să prestezi aceleaşi servicii ca un taxi, fără să plăteşti aceleaşi taxe şi să ai aceleaşi autorizatii ca un taxi? Cine are drepturi mai multe, tu colegule, sau aplicaţiile?

De dispecerate nu scăpăm.
De dispecerate nu vom scăpa. De ce? Fiindca serviciul de taximetrie este sub tutela primăriei. Prin serviciul de taximetrie înţelegem şi taximetrişti, şi dispecerate. Dacă dispeceratele n-ar exista, taximetriştii n-ar avea de unde să primească comenzi. Şi nu, nu putem spune că ar primi comenzi de la aplicaţii, fiindcă aici vorbim strict pe lege. În lege nu sunt prevăzute alte entităţi în afară de taximetrişti şi dispecerate. Legal şi logic vorbind, clientul are nevoie în primul rând de un număr de telefon la care să comande taxiul. În primul rând are nevoie de un număr de telefon, abia apoi de o aplicaţie. Acel număr de telefon trebuie să fie al unei entităţi agreate şi autorizate de către primărie, deci un număr de telefon de la un dispecerat. Rezultă că nu se poate renunţa la dispecerate. Nimeni nu poate motiva faptul că un client ar putea avea la dispoziţie numărul de telefon al unei aplicaţii, fiindcă atunci aplicaţia respectivă ar trebui să se autorizeze, deci va deveni tot un dispecerat. De ce? Pentru că respectivul client să ştie şi să aibă încredere că respectivul număr de telefon aparţine unei entităţi agreate şi autorizate de către primărie. În caz contrar, pe lângă aplicaţiile deja existente, ar mai putea apărea alte câteva zeci de aplicaţii, iar atunci ar fi haos.

Un alt motiv pentru care nu se poate renunţa la dispecerate, şi pentru care aplicaţiile ar trebui să se autorizeze, este cel din imaginea aceasta:

 


Parchetul a dispus ca inculpatul să nu desfăşoare activitatea de taximetrie pe o durată de 60 de zile. Primăria a distribuit notificarea către dispeceratele autorizate. Insa aplicaţiile neavând autorizaţie, nu sunt pe lista primăriei. Cum ar putea primăria notifica nişte aplicaţii neautorizate? Ar căuta în Google Play “aplicaţii transport”? Şi ce ar găsi acolo? Ar găsi aplicatiile, poate şi Yahoo sau Google, poate şi Zuma sau SuperMario. Pe ce criterii se bazează primăria ca să notifice unele aplicaţii, iar pe altele să nu le notifice? Dacă primăria notifică doar unele aplicaţii, celelalte aplicaţii se vor dezvinovăţi spunând “Noi n-am primit nici o notificare!”
Deci şi acesta este un motiv în plus pentru care aplicaţiile care transmit comenzi ar trebui să se autorizeze ca dispecerate.

De ce refuză să se autorizeze aplicaţiile.
Aplicaţiile nu se vor autoriza deşi câştigă aproape 1 milion euro lunar. Nu se autorizează nu fiindcă nu ar avea câteva mii de lei pentru taxe, ci fiindcă vor să joace murdar, iar dacă se autorizează ca dispecerate, vor trebui să respecte legea. Aceste aplicaţii, dacă se vor autoriza, atunci se vor autoriza peste încă 10-15 ani, atunci când un procent covârşitor de clienţi le vor instala. În clipa aceea mulţi taximetrişti se vor colanta la aceste aplicaţii-dispecerat, iar dispeceratele vor muri din lipsă de comenzi şi colaboratori, şi va rămâne un colos ca MyTaxi. Rămânând unul singur, va deveni monopol. Monopolul dictează tariful. Taximetriştii se vor supune, fiindcă dacă se duc la alt dispecerat, nu vor avea comenzi. Dar asta o vor trăi copiii noștri dacă vor profesa în acest domeniu.

Previziuni sumbre.
Până una alta, se preconizează că până la sfârşitul anului 2018 sau jumătatea anului 2019, Clever va primi denumirea de MyTaxi (aşa cum s-a rebrănduit aplicaţia Hailo din UK, TaxiBeat din Grecia, dar şi multe alte aplicaţii cumpărate de către MyTaxi), se va renunţa la abonament şi se va comisiona fiecare comandă, exact ca în alte ţări. Dacă cineva crede că taximetriștii din România vor primi tratament preferenţial, se înșeală.

Se va plăti comision la fiecare cursă primită prin aplicaţie, aşa cum se plăteşte în toate ţările în care există MyTaxi. Aplicația este gratuită pentru utilizatori. Șoferii de taxi din Austria, Germania, Italia și Portugalia plătesc un comision de 7% pentru fiecare călătorie rezervată prin intermediul aplicației. În Spania și Polonia, șoferii plătesc 0,99 € (1,08 $) pe tur. Sursa e mai veche, dar o găsiți aici. Acum comisioanele sunt mult mai mari. Taximetriştii nu pot renunţa la aplicaţie fiindcă au obișnuit clienţii cu aplicaţia. Dacă taximetriștii renunţă la aplicaţie, nu au comenzi. Prin urmare, sunt nevoiţi să lucreze cu aplicaţia şi să plătească comision. Colegii de dincolo îşi dau palme. Acum plătesc comisioane pentru comenzi pe care acum 4-5 ani le primeau gratis de la dispecerat (plătind doar taxa de dispecerat).

P.S. Aplicaţiile nu se vor autoriza deşi câştigă aproape 1 milion euro lunar. Nu se autorizează, nu fiindcă nu ar avea câteva mii de lei pentru taxe, ci fiindcă vor să joace murdar, iar dacă se autorizează ca dispecerate, vor trebui să respecte legea. Aceste aplicaţii, dacă se vor autoriza, atunci se vor autoriza peste încă 10-15 ani, atunci când un procent covârşitor de clienţi le vor instala. În clipa aceea mulţi taximetrişti se vor colanta la aceste aplicaţii-dispecerat, iar dispeceratele vor muri din lipsă de comenzi şi colaboratori, şi va rămâne un colos ca MyTaxi. Rămânând unul singur, va deveni monopol. Monopolul dictează tariful. Taximetriştii se vor supune, fiindcă dacă se duc la alt dispecerat, nu vor avea comenzi.

Dar asta o vor trăi copiii noștri, dacă vor profesa în acest domeniu.

Sursa aici