CUM A FOST INTERZIS UBER IN UNGARIA

„Uber a funcționat în Ungaria undeva în zona gri, deoarece din punct de vedere juridic nu era foarte bine definit în ce categorie de servicii se încadrează acesta, dar nici responsabilitățile legate de aplicația mobilă și utilizatorii acesteia nu era clară. Odată cu noua legea aprobată, legiuitorul a stabilit foarte clar că Uber este o întreprindere care prestează servicii de dispecerat, la care sunt valabile toate legile valabile pentru firmele de taximetrie. În vederea obligării la intrarea în legalitate, aplicația și pagina web al Uber au fost blocate.

Clujust.ro a analizat – împreună cu un traducator autorizat, modificările legislative care au interzis Uber în Ungaria.

Ce spun aceste modificările legislative adoptate de Ungaria în 23 iunie 2016

Ori dispecerat taxi, ori interzis total

„Autoritatea de Transporturi dispune suspendarea temporară al accesului la acele date comunicate prin mijloace electronice (denumite în continuare: date electronice), care, prin accesare cu acordul administratorului, asigură beneficierea, ori prin prezentarea pașilor de urmat în vederea utilizării, promovează și facilitează în mod direct servicii de intermediere ori organizare de transporturi de persoane în regim comercial, care nu îndeplinesc cerințele stabilite de Ordonanța de Guvern cu privre la prestarea de servicii de dispecerat sau dispecerat individual”.

„Se poate dispune suspendarea accesului la datele electronice menționate în alin. (1) atunci, când autoritatea competentă sancționează entitatea care desfășoară activități în lipsa autorizației de dispecerat prevăzută de lege, dar aceasta nu încetează activitățile nici dupa aplicarea acestei măsuri legale”, se arată în textul ordonanței al Guvernului Ungar.

Suspendarea temporară a accesului înseamnă împiedicarea accesării datelor electronice 

„Hotărârea prin care s-a dispus suspendarea temporară al accesului la datele electronice se comunică prin anunț de către Autoritatea de Transporturi. Anunțul trebuie publicat pe site-ul Autorității de Transporturi timp de 15 zile”

Anunțul menționat la alin. (4) va include: obiectul și sinteza cauzei, datele necesare în vederea suspendării temporare al accesului la data electronica și informarea persoanelor vizate cu privire la data și locul la care pot verifica documentele din dosar

Ducerea la îndeplinire a celor cuprinse în hotărârea de suspendarea temporară al accesului va fi verificată și organizată de Autoritatea Națională de Presă și Comunicare pe baza legii comunicației electronice

În cazul nerespectării obligației specificată în art. 12/B, prestatorul menționat în alin. (1) poate fi sancționat cu 50.000 – 200.000  forinți /aprox. 160 – 650 Euro/ de către Autoritarea de Transporturi. Aplicarea sancțiunii poate fi repetitivă pe toată perioada nerespectării obligațiilor dispuse.

Obligația cu privire la suspendarea temporară al accesării se înlătură înainte de termen, dacă: motivul pentru care s-a dispus măsura nu mai există sau la solicitarea instanțelor judecătorești, în cazuri penale sau de forță majoră.

Șoferii care ar fi folosit în continuare Uber, cu vehiculele radiate din circulație

„Vehiculul care a fost utilizat pentru prestarea serviciilor de transport rutier în lipsa autorizației necesare, va fi radiat din circulație în termenul prevăzut de Ordonanța Guvernului cu privire la activitățile administrative de transporturi”

Sursa aici

Acest lucru înseamnă că pagina web si aplicatia mobilă Uber – care intermedia servicii de transporturi – poate fi blocată de către Autoritatea de Transporturi din cauza lipsei autorizației de dispecerat, iar șoferilor care asigură transportul prin acest sistem li se vor radia vehiculele din circulație.

Despre problemele pe care compania americană a început să le aibă în România, Săptămână Financiară dedică un articol amănunțit pe care îl găsiți aici.

Și taximetriștii clujeni au anunțat că au depus a acțiune în instanță prin care cer ca Uber să înceteze practicile neloiale. Despre argumente, realități și stări de lucruri, în video de mai jos.

 

TAXI vs UBER

Despre realități și stări de lucruri. Taximetristii din Cluj, in instanta cu gigantul american UBER

Posted by Academia de Taxi on 12 Noiembrie 2016