TAXINEWS, STIRI DE PESTE SAPTAMANA

Taximetrist înşelat de clientul său, care i-a furat banii şi a fugit din maşină. Un hunedorean a fost pus sub urmărire penală după ce a înşelat un taximetrist, căruia i-a furat banii din autoturism, la finalul unei curse. Ajuns la destinaţie, pasagerul pe care l-a transportat a coborât, spunând şoferului să îl aştepte pentru a-l transporta înapoi, în municipiul Hunedoara, dar nu a mai revenit şi nu a plătit cursa. După ce a verificat încasările, taximetristul a observat că îi lipseşte suma de 120 lei, bani pe care îi ţinea la parasolar”, scriu jurnalistii de la adevărul.ro

„În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au reuşit identificarea prezumtivului autor al faptei, un bărbat în vârstă de 48 de ani, din comuna Bunila, faţă de care se vor efectua cercetări pentru furt”, a informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

Cât costă să te duci la mare cu Uber, de 1 mai. Bucureştenii care vor să-şi petreacă minivacanţa de 1 mai pe litoral vor putea opta să călătorească cu Uber, pentru 150 de lei pe sens, adică 300 de lei dus-întors, cost care poate fi împărţit de până la trei pasageri, scrie economica.net. Compania precizează, într-un comunicat de presă, că îşi propune să reducă astfel gradul de congestie de pe drumurile spre litoral, în condiţiile în care, conform datelor din anii trecuţi, peste 60.000 de maşini sunt aşteptate la mare în weekend-ul 28 aprilie – 1 mai, din care mai mult de 25.000 vor ajunge în Vama Veche.

Ziarele investesc la Uber. Grupul media german Axel Springer, care deţine cel mai mare ziar din Germania – Bild, portalul Business Insider, precum şi alte publicaţii print şi online, a investit în start-up-ul american Uber, suma exactă nefiind dezvăluită de niciuna dintre companii, potrivit techcrunch.com. Reprezentanţii Axel Springer au declarat însă pentru presa din Germania că investiţia nu este strategică – este strict o tranzacţie financiară pe care ar face-o orice fond de investiţii. Investiţia în compania americană Uber, care le oferă utilizatorilor de smartphone-uri un serviciu alternativ celui de taxi, nu este singura de acest tip, Axel Springer cumpărând de asemenea acţiuni în cadrul start-up-ului AirBnB din SUA în 2012 informeaza zf.ro.

Uber vs.Taxi? Galeriile Artmark organizează luni 24 aprilie de la ora 19.30, o dezbatere juridică pe tema legalității serviciilor de ride-sharing în România. Sesiunea de dezbateri va avea loc la Palatul Cesianu-Racoviță din București, Str. C.A. Rosetti nr. 5 și este permis accesul pe baza de invitație, pe care o puteți obține completând un formular on-line. Moderatorii dezbaterilor este juristul Bogdan Dumitrache și avocat doctor Andrei Săvescu, coordonatorul site-ului JURIDICE.ro. Tot pe site-ul juridice.ro puteți, după ce completați un formular, să puneți întrebări cu privire la tema dezbaterii propuse.

Clanul taximetriștilor lui Băsescu face anticameră la Firea. Transportul bucureștean în regim de taxi este controlat de ani buni de câteva personaje dubioase, anturate la Primăria Municipiului București în mandatul de edil general al lui Traian Băsescu au ajuns să facă legea în domeniu pe timpul lui Sorin Oprescu și încearcă acum să intre în grațiile primarului Gabriela Firea, scrie psnews.ro. Un  personaj-cheie este Vasile Ștefănescu, supranumit „Nașul taximetriștilor”, cel care la ultimele alegeri parlamentare și-a dat arama pe față și a candidat la vedere în echipă cu Traian Băsescu. Cifrele vehiculate în rândul reprezentanților unor asociații profesionale adverse celor reprezentate de către Vasile Ștefănescu indică în jur de 60.000 de autorizații taxi existente în prezent la nivel național, care, în baza actualelor proceduri de funcționare, plătesc în medie 250 – 300 lei / lună taxă de dispecerizare. Totalul estimat al acestor taxe colectate lunar de către dispeceratele de taxi variază între 15 milioane de lei și 18 milioane de lei. Cele mai proaspete informații parvenite redacției PSnews.ro arată că, în aceste zile, primarul PSD trage tare pentru tranșarea conflictului cu COTAR. Astfel, edilul se grăbește să convoace Consiliul General pentru un vot în favoarea propriului proiect, al dispeceratului de taxi din subordinea municipalității, ca să le dea lovitura decisivă oamenilor lui Vasile Ștefănescu. În acest context, sursele PSnews.ro spun că aceasta ar fi principala cauză a răcelii dintre edilul din Voluntari și șeful COTAR, în condițiile în care Vasile Ștefănescu ar avea tot interesul ca situația juridică ambiguă a taximetriei să persiste, tocmai pentru ca apropiații lui din sectorul de profil să își păstreze atât piața bucureșteană, cât și pe cea ilfoveană, mai scriu jurnaliștii de la psnews.ro

În prima parte a lunii iunie, Primăria Capitalei va implementa benzi unice pentru transportul public pe Șoseaua București Ploiești de la intersecția cu str.Elena Văcărescu – Piața Presei Libere – B-dul Kiseleff – Mareșal Prezan – Calea Dorobanților (între Piata Dorobanților și Piața Lahovary) – George Enescu – Magheru – Piața Romană, a anunțat primarul general Gabriela Firea, pe pagina de Facebook. În partea a doua a lunii iunie, municipalitatea va institui cale unică și pe linia tramvaiului 21, așa cum este la tramvaiul 41.

„În partea a doua a lunii iunie, vom inaugura și proiectul pentru fluidizarea traficului în zona Colentina. Linia tramvaiului 21 va fi protejată de gard, ca linia 41, pentru ca mașinile mici să nu mai intre pe linia de tramvai, blocând circulația. Cale proprie pe tot traseul: terminal Sf.Gheorghe – Calea Moșilor – Obor – Șoseaua Colentina – Terminal Colentina”, a postat Gabriela Firea pe pagina de Facebook. Conducătorii auto care merg pe benzile destinate transportului public riscă suspendarea permisului până la 60 de zile,  între 6 si 8 puncte amenda, respectiv 540 si 720 de lei.

Pe lângă poliţiştii de la circulaţie și angajaţii Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, șoferii microbuzelor și autobuzelor care transportă călători în Bucureşti şi în apropierea Capitalei vor fi opriţi şi de personalul Autorității Metropolitane de Transport București. Personalul AMTB va putea controla operatorii de transport la sediu și în trafic. În prezent, Autoritatea Metropolitantă de Transport București este instituția publică desemnată să asigure politica privind planificarea strategică, monitorizarea și avizarea activităților privind autorizarea, organizarea și controlul funcționării serviciilor de transport public de călători în zona metropolitană București, pentru transportul cu metroul, autobuze, microbuze, tramvaie, troleibuze și trenuri regionale. Angajații AMTB vor avea dreptul să controleze transportatorii de călători la sediu sau în trafic. „Personalul desemnat al AMTB asigură, în conformitate cu legislația în vigoare, prin personalul desemnat, controlul operatorilor de transport, la sediu și în trafic, în colaborare cu ofițerii și/sau agenți de poliție din cadrul Poliției Române care au calitatea de politiști rutieri, după caz, privind respectarea cerințelor programului de transport cuprinse în caietele de sarcini, regulament, respectiv contractele de transport încheiate cu operatorii de transport, în zona metropolitană București”, sunt schimbările preconizate privind înființarea Autorității Metropolitane de Transport București.

Registrul Auto Român intenţionează să propună, ca măsură de majorare a siguranţei rutiere, în actualul context al evoluţiei parcului auto naţional, creşterea frecvenţei de efectuare a ITP pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, de la doi ani cât este în prezent la un an, a anunțat în exclusivitate pentru Capital, George Dincă, directorul general al Registrului Auto Român (RAR). Totodată, George Dincă, are în plan implementarea unui sistem video permanent în unitățile de testare ca măsură de creştere a nivelului de supraveghere a activităţii staţiilor autorizate pentru ITP, atât în ceea ce priveşte operaţiunile şi verificările desfăşurate efectiv, cât şi pentru prevenirea posibilităţii de efectuare a unor inspecţii tehnice periodice fără prezentarea vehiculului sau cu utilizarea unui alt vehicul similar.

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a depus în Parlament un proiect de lege care va obliga persoanele care urmează cursurile școlilor auto să promoveze și un curs de prim ajutor în vederea obținerii permisului de conducere. Potrivit proiectului, în vederea obținerii permisului de conducere, „candidații au obligația de a efectua, pe parcursul activităților de pregătire teoretică și practică, și promovarea un curs de prim ajutor în trafic”, scrie News.ro. Programa, modalitățile de organizare și desfășurare a cursului de prim ajutor în trafic, lista centrelor autorizate pentru instruirea și testarea teoretică și practică și baremul de promovare se stabilesc și se actualizează prin ordin comun al ministrului Sănății și al ministrului Afacerilor Interne. Toți șoferii vor putea asigura rapid și corect măsurile de prim ajutor, iar datele științifice susțin acest demers: câteva secunde fac diferența dintre viață și moarte, intervenția rapidă crește șansele de supraviețuire. Pentru a fi cu adevărat eficiente, măsurile de prim ajutor trebuie cunoscute precum tabla înmulțirii. Efectuate incorect pot duce la sechele grave”, scrie Tudor Ciuhodaru, în expunerea de motive.

Botoșani: Taxi în flăcări lângă Poliția Rutieră. Un incendiu a izbucnit de la niște cabluri care se aflau neizolate și a cuprins un autoturism taxi,informeaza botosaneanul.ro. Acesta era parcat exact lângă clădirea în care funcționează Biroul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean. A ars aproape total în partea frontală iar flăcările au putut fi observate chiar și după sosirea pompierilor. De altfel, în apropiere un perete al clădirii a fost înnegrit de la fumul înecăcios produs de incendiul de la autoturism. Totul ar fi pornit de la o scurgere de gaze de la o conductă aflată în curtea celor de Delgaz Grid.

Un taximetrist își acuză patronul, de pe patul de spital, că l-a bătut măr. Acuzații șocante venite din partea unui taximetrist de 24 de ani din Focșani. De pe patul de spital, el spune că a ajuns pe mîinile medicilor și are nevoie de două săptămîni de îngrijiri medicale după ce ar fi fost bătut de patronul său. Totul s-a întâmplat joi noaptea, pe o stradă din cartierul Sud din Focșani. Tânărul le-a povestit reporterilor Jurnal de Vrancea că la mijloc ar fi o neînțelegere financiară între angajat și patronul său. Taximetristul, la cererea șefului său, ar fi efectuat o cursă tur-retur în județul Bacău, la finalul căreia angajatul a primit 180 de lei, sumă negociată între cei doi anterior pentru acest serviciu. Ionuț Luca spune că după ce a revenit din cursă i-a trimis un SMS șefului, prin care s-a plâns că nu se înțeleseseră să plimbe clientul prin orașul Bacău o zi întreagă și nu i se pare normal că nu fusese informat dinainte. Răspunsul a venit ferm: „vii acum și îmi aduci mașina, și de mâine nu mai lucrezi!”.

Taximetriștii au inițiat demersurile necesare pentru organizarea un protest masiv în fața Guvernului. La Primăria Capitalei a avut loc o ședință preliminară în care s-a discutat acordul de principiu pentru autorizarea, pe durata a trei zile, a protestelor pe care taximetriștii din București și din țară intenționează să le organizeze la sfârșitul lunii aprilie. Miercuri, joi și vineri, adică în perioada 26-28 aprilie, sunt zilele în care Guvernul va trebui să #reziste asaltului a mai bine de 7000 de taxiuri și taximetriști din București și din țară, atât cât vor organizatorii să strângă în Piața Victoriei, pentru a cere emiterea unei Ordonanțe de Urgență prin care să se elimine din actuala legislație a sintagmelor – permanent și repetat, și care – spun organizatorii protestului, ar permite sancționarea directă a transportului de persoane neautorizat, de către polițiștii rutieri.

SURSE: TAXIMETRISTII, PROTEST DE AMPLOARE IN PIATA VICTORIEI

Amenzi de până la 5.000 de lei pentru șoferii Uber care fac taximetrie neautorizată. Cum pot intra aceștia în legalitate. Dacă vrei să practici legal taximetria în România prin intermediul Uber trebuie să ai, pe lângă un SRL sau un PFA, și o autorizație în concordanță cu Legea nr. 38/2003. În acest fel eviți orice fel de problemă, dar și o amendă usturătoare care se poate ridica la peste 1.000 de euro. Legislația din România spune că cei care vor să transporte legal, regulat și contra cost persoane trebuie să fie autorizați. Astfel, legea autohtonă face diferența dintre șoferul Uber care respectă ideea companiei de „ride sharing” – adică împărțirea cursei – și cel care face taximetrie prin intermediul aplicației, fără a respecta prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Amenzile pentru cei care practică ilegal taximetria, inclusiv prin intermediul Uber, pornesc de la 1.000 de lei și pot ajunge până la 5.000 de lei, scrie greatnews.ro

UBER recunoaște că încalcă legislația, dar se apără spunând că nu ei încalcă legea, ci chiar legea le încalcă lor dreptul la liberă funcționare în afara legii. COTAR cere premierului aprobarea unui OUG care să scoată în afara legii platformele ilegale, inclusiv a Uber. Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) solicită premierului Sorin Grindeanu, printr-o scrisoare deschisă, scoaterea în afara legii a tuturor platformelor care funcționează în România ilegal, fără a avea acreditare, autorizări, licențe, printre acestea menționând și UBER.
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), vă atrage atenția asupra pericolului pe care-l reprezintă activitățile de transport situate în afara legii în România. Intrarea pe piață a unor firme care fac transport neautorizat înseamnă aruncarea în haos a pieței de Transporturi, falimentul firmelor de Transport rutier, dar mai ales lipsa colectării, pe viitor, a taxelor și impozitelor la bugetul statului — atât de la actualii transportatori, care vor intra în faliment din cauza concurenței neloiale, cât și din partea celor care sfidează legislația și care vor declara foarte curând că așa cum nu fac transport de persoane, nu au nici încasări de bani, deci n-au pentru ce să plătească taxe și impozite. Din acest motiv vă cerem să analizați foarte bine situația creată de firmele care se sustrag de la prevederile legislației în vigoare, ascunzându-se în spatele unor platforme online și invocând evoluția tehnologiei pentru a se apăra de acuzațiile de sustragere de la legile în vigoare”, se spune în scrisoarea COTAR, remisă Agerpress.

Drama fotbalistului Alibec, devenit cel mai important jucător din România. Transferat pe 2 milioane de euro de la Astra, atacantul poate fi omul care îi aduce titlul Stelei. Sora lui a murit, părinții au divorțat când avea 6 ani, iar mama lui făcea taximetrie ca să îl susțină la antrenamente”. Chiar dacă provine dintr-o familie de fotbaliști, viața lui Denis Alibec nu a fost ușoară. Născut în Mangalia, Denis nu a avut o copilărie ușoară. A fost crescut de mama și de bunica și a avut parte de susținerea unchiului său. Mama sa, Emilia Stroe, a făcut taximetrie în Mangalia pentru a-l putea trimite pe Denis la școală și la fotbal, scriu jurnaliștii de la sport.ro

Taxi Nord a mărit tariful. E o certitudine…de astăzi de la ora 12.00 Taxi Nord are tariful de 1.99 lei/km. Două icon-uri la aeroportul Otopeni, aplicație dispecerat proprie, acces la contractele încheiate cu vouchere pentru toți șoferii, Star, Clever, plata cu cardul sau prin aplicația dispeceratului și cel mai important…management profesionist! Succes colegilor! Costuri dispecerizare 150 ron/lună, se anunță pe Facebook inițiativa celor de la Taxi Nord.