Taximetria, scoasă din proiectul dispeceratului pentru transportul public
Susținut sau contestat, proiectul Primăriei Generale prin care se dorea înființarea unui dispecerat pentru taxiuri a fost modificat de către consilierii generali.
Un amendament propus de viceprimarul Bădulescu care redefinea proiectul și în care dispecerizarea pentru taxiuri era exclusă, a fost supus votului consilierilor generali și aprobat, astfel că acest dispecerat va fi folosit exclusiv doar de către autobuze, tramvaie și troleibuze.
Cu jalba în proțap
Că patronatele cu dispecerate din taximetrie au văzut în acest proiect o amenințare a profitabilului bussines pe care îl „gestionează” cu succes de vreo 15 ani pe cârca și pe buzunarul transportatorului, nu mai este un secret pentru nimeni.
Declarațiile de presă și presiunile declarative care au atins apogeul în ziua votului pe acest proiect stau mărturie a felului în care taximetria se execută și se desfășoară în București.
Prezente cu noaptea-n cap pe holurile primăriei, patronatele și-au impus punctul de vedere și au exclus din proiect taximetria, ca dovadă a axiomei pe care am descoperit-o mai demult: de Uber și de taximetrie, nimeni nu se poate atinge.
Primarul General și suceala de apoi
Dacă în urmă cu câteva zile asistam siderați la declarațiile pe care Primarul General le emitea în spațiul public despre înființarea acestui dispecerat, dintr-o dată și peste zi (sau noapte), s-a întâmplat altceva.
„Venim în sprijinul solicitării asociațiilor taximetriștilor, cu care ne-am întâlnit de mai multe ori, și care reclamă faptul că în Capitală acționează taxiuri pirat — clone, practic — de asemenea, că numărul taxiurilor care au primit avize, licențe, aprobări în zonele limitrofe este mult mai mare decât permite legislația și că anumite controale care se fac din partea Brigăzii Rutiere și a Poliției Locale nu sunt suficiente pentru a dezarma aceste fenomene. Iar reprezentanții taximetriștilor mi-au spus că sunt în pericol să intre în faliment, pentru că ei au făcut credite, au luat în leasing mașini, iar concurența este neloială, pentru că în București acționează taxiuri care nu sunt autorizate. De asemenea, tot asociațiile și cluburile taximetriștilor mi-au semnalat un alt fenomen pe care îl observăm cu toții, anumite taxi-uri care nu s-au licențiat nici la Primăria Capitalei, și nici în județul Ilfov, dar totuși acționează pe piață prin aplicații proprii și nu plătesc taxe și impozite, și atunci își permit să aibă un tarif mai mic, inducând ideea de concurență neloială. Am luat în analiză toate aceste sesizări făcute și am considerat că dacă Primăria Generală a Capitalei înființează această dispecerizare la care, practic, va avea acces orice firmă legal constituită și licențiată de taximetrie, vom elimina împreună aceste fenomene nesănătoase”.
Nu s-a votat împotrivă, s-a votat pentru, ca atunci când juri cu degetele încrucișate la spate
„Cei care votează împotriva înfiinţării acestor societăţi votează împotriva scăderii tarifelor pentru populaţie, împotriva eficientizării şi rentabilizării actului administrativ, împotriva ordinii şi disciplinei administrative, vor să menţină corupţia şi birocraţia care se află în acest moment în administraţii”, declara la începutul ședinței de ieri Primarul General Gabriela Firea.
Iar majoritatea consilierii generali NU au votat împotrivă, au votat pentru, într-adevăr: au votat pentru excluderea din proiect a taximetriei și pentru adoptarea acestui proiect reformulat, care nu mai avea în definiție și înființarea dispeceratului mult dorit de către taximetriștii care credeau și visau într-o alternativă la cartel, la sclavie și la tarife făcute prin cârciumi.
Momentul și votul, la minutul 43
Sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti 28.02.2017 – 2
Posted by Atac la Persoana Oficial on 28 Februarie 2017