PRIMARIA CAPITALEI: NU INFIINTAM O FIRMA DE TAXI

Primăria Capitalei nu dorește crearea unei societăți care să achiziționeze autoturisme pentru activitatea de taximetrie, nu dorește să dețină o firmă care să intre în competiție sau să distorsioneze piața, dar vrea ca aceste servicii să se desfășoare în condiții de legalitate și disciplină financiară, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, într-un interviu pentru Agerpres.

Edilul șef al Capitalei a făcut referire la proiectul de hotărâre care prevede crearea unei societăți comerciale pe acțiuni deținută de Municipalitate, cu obiect de activitate dispecerizarea activității de transport local de persoane.

„S-a afirmat că Primăria Capitalei dorește să își înființeze propria firmă de taxi, pentru că a anunțat prin convocator că „înființăm un dispecerat pentru taxi și transport”. Vreau să vă spun că nu este așa, nu intenționăm sub nicio formă să achiziționăm autoturisme care s-ar preta activității de taxi. În schimb, venim în sprijinul solicitării asociațiilor taximetriștilor, cu care ne-am întâlnit de mai multe ori, și care reclamă faptul că în Capitală acționează taxi-uri pirat — clone, practic — de asemenea, că numărul taxiurilor care au primit avize, licențe, aprobări în zonele limitrofe este mult mai mare decât permite legislația și că anumite controale care se fac din partea Brigăzii Rutiere și a Poliției Locale nu sunt suficiente pentru a dezarma aceste fenomene. Iar reprezentanții taximetriștilor mi-au spus că sunt în pericol să intre în faliment, pentru că ei au făcut credite, au luat în leasing mașini, iar concurența este neloială, pentru că în București acționează taxiuri care nu sunt autorizate. De asemenea, tot asociațiile și cluburile taximetriștilor mi-au semnalat un alt fenomen pe care îl observăm cu toții, anumite taxi-uri care nu s-au licențiat nici la Primăria Capitalei, și nici în județul Ilfov, dar totuși acționează pe piață prin aplicații proprii și nu plătesc taxe și impozite, și atunci își permit să aibă un tarif mai mic, inducând ideea de concurență neloială. Am luat în analiză toate aceste sesizări făcute și am considerat că dacă Primăria Generală a Capitalei înființează această dispecerizare la care, practic, va avea acces orice firmă legal constituită și licențiată de taximetrie, vom elimina împreună aceste fenomene nesănătoase”, a spus edilul general, vineri.

Gabriela Firea a spus că este deschisă discuțiilor și negocierilor, dar nu în defavoarea legii, nici în defavoarea bugetului național sau a bugetului Capitalei.

„Deci, nu ne înființăm firmă de taxi, dar vrem să organizăm mai bine transportul atât în comun — trebuie să știm exact câte autobuze sunt la un anumit moment dat pe traseu, câte tramvaie, câte troleibuze, să nu vină patru în stație, după care așteptăm jumătate de oră și nu vine niciunul — și, de asemenea, în privința taxiurilor și a microbuzelor care funcționează — să fie toate legale. Vă dau un exemplu, dacă un polițist comunitar sau un polițist de la Brigada Rutieră oprește un taxi, șoferului i se cer toate documentele și vrea să verifice dacă are într-adevăr licență. Până în acest moment existau anumite dubii și subiectivisme, pentru că nu exista o platformă transparentă, unde să se poată afla în timp real dacă există sau nu licență pentru un anumit taxi. Acum se sună direct la dispecerat și prin câteva apăsări de tastă apare din calculatorul dispeceratului exact dacă acea mașină este sau nu licențiată în București sau în județul Ilfov.”

Edilul șef al Capitalei a subliniat că prin crearea societății comerciale care ar urma să aibă ca obiect de activitate dispecerizarea activității de transport local de persoane nu se dorește o distorsionare a pieței de taximetrie.

„Un cetățean apelează telefonic sau online firma de taxi pe care dorește să o folosească. Nu intervine Primăria Capitalei în această acțiune. Primăria Capitalei dorește, în schimb, legalitate, ordine, o disciplină financiară”