FINANTAREA DE 2000 DE EURO IN TAXIMETRIE, FARA PFA

Așteptată ca unica soluție de relansare economică pentru firmele care au fost puternic afectate de criza coronavirusului, legislația privind finanțările din fonduri europene a fost publicată zilele trecute în Monitorul Oficial.

Concepută pe principiul „primul venit – primul servit”, OG 130 din 31 iulie 2020 are în interiorul ei, lămuriri privind criteriile de acordare și de eligibilitate a banilor alocați din fonduri europene nerambursabile, cum se pot accesa aceste fonduri și mai ales, cine beneficiază de cei 100 de milioane euro pentru microgranturi de 2000 de euro. Suma totală alocata pentru cele trei scheme de finanțare este de una bucată miliard de euro.

Taximetriștii PFA nu sunt eligibili

Prin Ordonanța de Guvern s-a stabilit și lista Codurilor CAEN eligibile pentru finanțarea de 2000 de euro. Astfel că, taximetriștii constituiți ca Persoane Fizice Autorizate nu se regăsesc în lista de eligibilitate din anexa 1 a respectivei ordonanțe. În schimb, vor putea accesa microgranturile de 2000 de euro, aproximativ 50 0000 de IMM-uri fără niciun angajat, PFA-uri și ONG-uri cu activitate economică în domeniiile cultural-artistice, cinematografie sau cabinete medicale individuale implicate în tratarea pacienților infectați cu COVID.

IMM-urile din taximetrie, dispeceratele de taxi sau operatorii de transport alternativ, eligibili pentru schema de ajutor pentru capital de lucru

Dacă IMM-urile din taximetrie – 4932 sau transport alternativ – 4939 au avut o cifră de afaceri pe anul 2019 de minimum 5 000 de euro, cei 2000 de euro pentru capital de lucru vor fi alocați acestora pe bază de contract de acordare, iar beneficiarii pot utiliza granturile pentru susținerea unor cheltuieli privind stocurile de materii prime, cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, instalații, tehnologii, dotări independente necesare reluării activității sau cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului. Granturile pentru capital de lucru vor fi de 350 milioane euro și sunt acordate IMM-urilor din domeniile de activitate precum hoteluri, restaurante și cazare (HoReCa), servicii de transport, industria de evenimente, editurile și bibliotecile. De aceste finanțări vor beneficia aproximativ 65.000 de firme din România, eligibilitate maximă pentru această schemă de finanțare pot avea și dispeceratele din taximetrie cu Codul CAEN 6120, care și-au scos certificat de situație de urgență.

Pentru cea de-a treia schemă de finanțare pentru investiții, granturile se acordă pe baza de proiect și cofinanțare, însă achizițiile de autoturisme pentru serviciile de taximetrie sunt excluse în mod expres. Textul legislativ nu precizează însă vreo interdicție privind acest fel de achiziție, pentru firmele de transport alternativ.

Conform declarațiilor de presă, autoritățile estimează data de lansare a programului spre sfârșitul lunii septembrie, în acest moment fiind în dezbatere publică aici, până pe 24 august – „Ghidul Solicitantului”, acolo unde persoanele sau entitățile interesate vor putea formula observații și propuneri, care vor fi centralizate la nivelul Autorității de Management pentru Programul Operațional Competitivitate. Observațiile pot fi transmise la adresa de e-mail: secretariat.poc@mfe.gov.ro

De menționat că în perioada 1 august-15 septembrie 2020, Ministerul Economiei reia eliberarea certificatelor de situații de urgență la cerere, operatorilor economici a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 în perioada stării de urgență.

O sinteză realizată de către firma de consultanță Morado Consulting, ale regulilor sau condițiilor care trebuiesc îndeplinite pentru granturile de 2000 de euro regăsiți aici. Conditiile pentru granturile capital de lucru aici, cu precizarea că puteți obține evaluarea eligibilității gratuit, accesând www.moradoconsulting.ro

Textul legislativ al ordonanței îl puteți găsi aici