ROMLOGIC: PLATA CASH LA RIDESHARING ESTE NELEGALA

Romlogic Tehnology, unul dintre cei mai importanți jucători și distribuitori de pe piața aparatelor de taxat din România, susține printr-o adresă către Ministerul Transporturilor că intenția Guvernului de a accepta ca mijloc de măsurare a distanțelor cu telefoanele mobile prin tehnologia GPS este nelegală, și încalcă legislația în vigoare privind modalitatea de încasare a contravalorii curselor efectuate de către șoferii care urmează să fie autorizați în transportul alternativ.

“Pentru o transparență totală din punct de vedere fiscal și având în vedere că serviciile prestate de către Uber/Bolt sunt servicii de transport, în baza OUG 28/1999 republicata prin HG 804/2017, pentru a se putea încasa NUMERAR sau prin CARD BANCAR direct de la client, șoferul TREBUIE să folosească un taximetru omologat și aprobat de Biroul Român de Metrologie Legală”, se arată în adresa celor de la Romlogic, în care se menționează și legislația care reglementează operațiunile fiscale respective.

“Considerăm că stabilirea cuantumului unei curse exclusiv prin utilizarea unor sisteme de GPS conectate la Waze sau Google Maps nu reprezintă bune practici conform standardelor internaționale de metrologie, iar “operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum  şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populație sunt obligați să  utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. Menționăm că serviciile UBER/Bolt folosesc , în funcție de opțiune, și plata cash. Masurarea distantei și a timpului tarifat se poate realiza exclusiv folosind un taximetru omologat OIML R21 , Welmec 7.2 (ghid de securitate software) având un Certificat UE de tip conform Directivei Europene 2014/32/EU. Mai mult decât atat, transpunerea acestei directive europene la nivel național s-a realizat prin HG711/2015 și prin Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere în forma modificată și cu completările la zi”, se mai arată în documentul susținut și semnat de către avocații celor de la Romlogic.

Documentul, adresat autorităților în cadrul dezbaterii publice cu privire la proiectul de Ordonanță de Urgență aflat în transparentă decizională pe site-ul Ministerului Transporturilor, este formulat prin avocat dr. Păun Ciprian Adrian din Baroul Cluj.

“Subscrisa, Romlogic Technology S.A, având CUI RO34586533 și J40/6575/2015, cu sediul în municipiul  București, sector 4, reprezentată prin avocat dr. Păun Ciprian Adrian din Baroul Cluj, cu împuternicirea anexată la prezentul document, în calitate de producător autorizat de case de marcat fiscale speciale pentru taximetrie, dorim să supunem atenției dumneavoastră următoarele aspecte de natură legală referitoare la Proiectul de Ordonanţă de urgenţă al Guvernului privind activităţile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto:

  1. Astfel, în primul rând, „Platforma” tip aplicație care calculează suma de plată la Uber/Bolt/Clever Go folosește Google Maps sau alt software de tip harta digitala pentru estimare, deci practic algoritmul se bazează atât pe infrastructura rutieră (distanța în kilometri), cât și pe GPS-ul telefonului / tabletei șoferului pentru a estima distanța parcursa. În acest sens, Organizația Mondială de Metrologie Legală (https://www.oiml.org/en) a emis un ghid pentru aparatele de măsurare (taximetre) OIML R21, ghid care trebuie respectat în implementarea softului tuturor taximetrelor pentru a scădea eroarea maxim admisă de 2% din distanța masurata.
  2. Astfel, considerăm că stabilirea cuantumului unei curse exclusiv prin utilizarea unor sisteme de GPS conectate la Waze sau Google Maps nu reprezintă bune practici conform standardelor internaționale de metrologie.
  3. De asemenea, conform OUG nr. 91 din 23 decembrie 2014 ART.1. (1) Operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populație sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. Menționăm că serviciile UBER/Bolt folosesc , în funcție de opțiune, și plata cash.
  4. Masurarea distantei și a timpului tarifat se poate realiza exclusiv folosind un taximetru omologat OIML R21, Welmec 7.2 (ghid de securitate software) având un Certificat UE de tip conform Directivei Europene 2014/32/EU. Mai mult decât atat, transpunerea acestei directive europene la nivel național s-a realizat prin HG711/2015 și prin Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere în forma modificată și cu completările la zi. Astfel, conform 38/2003 art. 11 litera b este stipulat clar că singura modalitate prin care se pot încasa bani în numerar de la client este prin folosirea unui: „aparat de taxat – aparat cu funcții metrologice si fiscale, compus dintr-un taximetru si un aparat de marcat electronic fiscal, care, montat la loc vizibil pentru client, calculează și afișează prețul de plată, emite un bon clientului la sfârșitul cursei și memorează datele privind activitatea taxiului, în scopul supravegherii sale fiscale. Aparatul de taxat trebuie sa emita si alte documente, conform reglementărilor în vigoare și prevederilor prezentei legi, iar conform art.5. Costul transporturilor de persoane și bunuri în regim de taxi se determină prin însumarea tarifelor pe distanța parcursă și/sau timpul de staționare, măsurate de un aparat de taxat aflat în dotarea autovehiculului respectiv, la care se adaugă, după caz, și alte tarife.
  5. În cauza C 434/15, Curtea a hotărât că un serviciu de intermediere precum cel în discuție în litigiul principal, care are ca obiect, prin intermediul unei aplicații pentru telefoane inteligente, să pună în legătură, în scopul obținerii unei remunerații, conducători auto neprofesioniști care utilizează propriul autovehicul cu persoane care doresc să efectueze o deplasare urbană, trebuie considerat ca fiind indisociabil legat de un serviciu de transport și ca intrând sub incidența calificării drept „serviciu în domeniul transporturilor”, în sensul articolului 58 alineatul (1) TFUE.
  6. Concluzia finală este că, pentru o transparență totală din punct de vedere fiscal și având în vedere că serviciile prestate de către Uber/Bolt sunt servicii de transport, în baza OUG 28/1999 republicata prin HG 804/2017, pentru a se putea încasa NUMERAR sau prin CARD BANCAR direct de la client, șoferul TREBUIE să folosească un taximetru omologat și aprobat de Biroul Român de Metrologie Legală.