MINISTRUL DE FINANTE: TAXIMETRISTII NU SUNT VIZATI DEOCAMDATA DE IMPOZITAREA BACSISULUI

Ministrul de finanțe Eugen Teodorovici: „ANAF nu a fost niciodată să verifice taximetriști sau cei care livrează acasă mâncarea.”

Ministrul de finanțe Eugen Teodorovici a declarat astăzi, în emisiunea DUPĂ 20 DE ANI de la PROTV, că taximetriștii nu sunt vizați, deocamdată, de controalele ANAF sau de impozitarea bacșișului.
Întrebat de către moderator în legătură cu această problemă și cu modalitatea tehnică a aparatelor de marcat fiscale de a elibera un bon fiscal pentru bacșiș și despre impozitarea acestor venituri, ministrul de finanțe a răspuns:
„Nu sunt case de marcat speciale, ci softurile acelor case de marcat se vor adapta. E o operațiune suplimentară, solicitată de cei din piață. După calculele de azi, statul se așteaptă să câștige undeva la 300 de milioane de lei pe an. Dar nu aceasta a fost scopul, ci acela de a face un pas înainte la cadrul legal în baza căruia ANAF acționa până de curând, nemulțumind unii agenți economici.”
„Cu această schimbare și cu alte spețe duse săptămâna trecută în Guvern, lucrurile s-au flexibilizat foarte mult, e un pas mare înainte. Dar niciodată nu o să putem reglementa toate posibilele spețe.” a declarat ministrul.

„Auzeam nemulțumiri legate de taximetriști. ANAF nu a fost niciodată să verifice taximetriști sau pe cei care livrează acasă mâncarea, etc. Dar, din păcate, noi în România căutăm fiecare chichița și punem în umbră partea bună a unui act normativ.”

Moderator: Deci tocmai le spuneți taximetriștilor și celor care livrează mâncare să nu se teamă de controale și cumva îi îndemnați să nu fiscalizeze bacșișul.
„Nu îi îndemn, le spun că de mâine încolo ANAF nu va pleca să verifice aceste persoane. Noi avem zone importante unde trebuie să intensificăm controalele. În cazul taximetriștilor există 2 categorii: aceea în care taximetristul plătește un impozit forfetar la finalul unui an și a doua, unde el e angajat la o companie și acolo trebuie să dea bon. Dar, repet, ANAF-ul nu se îndreaptă spre această zona.” a mai spus ministrul de finanțe.