Judecătorii Tribunalului Cluj au decis că Uber nu mai are voie să intermedieze servicii de transport în Cluj-Napoca. Cu toate acestea, Uber își va continua activitatea, argumentul reprezentanților companiei fiind că Uber este o companie de tehnologie care nu oferă servicii de transport, doar intermediază activitățile prin oferirea unei aplicații digitale.
„Decizia nu se aplică Uber, iar Hotărârea Tribunalului Cluj nu este definitivă și poate fi atacată”
„Am aflat din presă despre această plângere. Uber este o aplicație, o platformă digitală, nu oferă servicii de transport, ci le intermediază între cei care le solicită și cei care le oferă – șoferii parteneri care colaborează cu Uber prin entități fiscale înregistrate. Vom ataca decizia, între timp nu se schimbă nimic”, au declarat reprezentanții Uber pentru start-up.ro
Decizia trebuie pusă în aplicare, pentru a nu fi impuse penalități
„Dacă nu o vor respecta după ce trec 10 zile de la încuvințarea executării silite, noi putem solicita instanței competente să pronunțe o hotărâre care să îi oblige la penalități cuprinse între 100 și 1000 de lei pe zi. Urmează să vedem cât vom solicita, dacă va fi cazul”, spune Tania Maria Câmpan, avocatul care reprezintă în instanță taximetriștii din Cluj.
„Din momentul în care noi solicităm punerea în aplicare a acestei hotărâri în calitate de creditor, ei riscă să le formulăm o plângere penală pentru nerespectarea Hotărârii judecătorești, pentru că o dispoziție a instanței care are caracter executoriu trebuie respectată”, subliniază reprezentantul taximetriștilor în proces.
Hotărârea Instanței din Cluj este obținută pe calea Ordonanței Președințiale, însă dosarul pe fond este încă în procedura prealabilă și nu s-a fixat un termen. Procesul taximetriștilor clujeni cu Uber ar putea dura mai mult de doi ani, timp în care UBER nu va mai putea oferi servicii de intermediere, indiferent sub ce formă vor fi oferite.
”Am solicitat instanței să emită o hotărâre prin care să se dispună încetarea tuturor actelor de concurență neloială pe care Uber le exercită, pentru că ei, de fapt, exercită un serviciu de taximetrie, de transport public de persoane mascat, ascunzându-se în spatele unei platforme on-line. Se susține că această platformă nu face decât să faciliteze intermedierea între șoferii care fac curse și cetățenii care doresc să fie transportați dintr-o parte într-alta, dar care au de fapt nevoie de un taxi”, a mai spus avocatul taximetriștilor.
„Uber va trebui să primească hotărârea instanței, iar apoi se va trece la punerea ei în executare. Judecătorul are 48 de ore la dispoziție să redacteze hotărârea, iar apoi va fi comunicată într-un termen cât mai scurt și vom putea merge la executor”, a mai adăugat Tania Maria Câmpan, pentru StirideCluj.ro