UBER AR PUTEA FI INTERZIS SI IN ROMANIA

Taximetriștii din Cluj au dat firma UBER în judecată.

„Prin urmare am început demersurile legale în vederea interzicerii utilizării pe teritoriul României a serviciul de transport persoane, contra cost – UBER, până nu respectă dispozițiile legale în domeniu ca și ceilalți operatori de transport persoane în regim de taxi. În acest sens am angajat societatea de avocatura Câmpan&Timonea pentru a deschide acțiune de concurență neloială împotriva companiei Uber –  înregistrată pe rolul Tribunalului Cluj, precum și sesizare la Consiliul Concurenței”, se spune în Comunicatul de presă al Asociației de Monitorizare Taxi Transilvania.

Despre drepturile legislative prevăzute de reglementările din România cu privire la sesizările pe care oricine le poate face:

(1) Orice persoană care are un interes legitim se poate adresa direct instanţelor de judecată competente pentru încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială, pentru acoperirea prejudiciilor patrimoniale şi morale suferite ca urmare a unei practici de concurenţă neloială, fără a fi necesară parcurgerea vreunei formalităţi în faţa Consiliului Concurenţei.

(2) Acţiunile izvorând dintr-o practică de concurenţă neloială sunt de competenţa tribunalului locului săvârşirii faptei sau în a cărui rază teritorială se găseşte sediul pârâtului; în lipsa unui sediu este competent tribunalul domiciliului pârâtului.

(3) În vederea prevenirii unei pagube iminente, instanţele judecătoreşti competente pot dispune, în procedură de urgenţă, în cazul în care constată, la o primă evaluare, existenţa unor practici comerciale neloiale, încetarea, respectiv interzicerea acestora până la soluţionarea cauzei.

(4) În cazul în care instanţa a dispus încetarea, respectiv interzicerea practicilor de concurenţă neloială, iar hotărârea judecătorească prin care s-a dispus măsura a rămas definitivă, autoritatea naţională de concurenţă va asigura, la cererea persoanei care a formulat cererea de chemare în judecată, publicarea pe pagina de internet proprie a unui comunicat, care trebuie să cuprindă sediul şi celelalte date de identificare ale întreprinderii, practica de concurenţă neloială săvârşită, precum şi măsurile dispuse de instanţă.

(5) Pe cheltuiala persoanei vinovate, instanţa poate dispune publicarea hotărârii judecătoreşti, total sau parţial, într-un ziar de largă circulaţie.

(6) La cererea deţinătorului legitim al secretului comercial, instanţa poate dispune măsuri de interzicere a exploatării industriale şi/sau comerciale a produselor rezultate din însuşirea ilicită a secretului comercial sau distrugerea acestor produse. Interdicţia încetează atunci când informaţia protejată a devenit publică. (la data 25-May-2015 Art. 7 modificat de Art. 1, punctul 5. din Legea 117/2015).

Sursa aici

Așa cum sună, am putea crede că aceste pasaje și articole legislative sunt luate de undeva de prin legile din Bulgaria, Spania, Olanda(!), Danemarca sau Germania. Sau din Ungaria, acolo unde Uber a fost interzisă să mai intermedieze servicii de transport persoane. Sau din Franța, acolo unde directorii de operațiuni au fost – nici mai mult nici mai putin, arestați direct și fără prea multe comentarii.

Dar nu. Spre surprinderea dumneavoastră, aceste pasaje sunt luate chiar din legislația românească, pasaje și legislație cu care taximetriștii merg în fața judecătorilor de la Tribunalul din Cluj – Napoca.

Încă în căutare de resurse pentru susținerea acestui proces, taximetriștii au identificat calea și merg în instanță, convinși fiind că este singura modalitate prin care pot să își apere afacerea.

Așa cum am aflat, resursele lor sunt puține și colegii noștri nu au achitat încă onorariul avocaților, dar nici nu doresc să apeleze la patronate, cu toate că ar fi fost simplu să o facă.

„Este procesul nostru. Nu vrem să amestecăm patronatele, cu toate că era mai simplu. Fondul de asistență juridică a fost constituit de către membrii Asociației Taximetriștilor din Cluj-Napoca prin cotizare. Costurile sunt mari, dar și satisfacția va fi pe măsură. Ne așteptam la un sprijin mai consistent având în vedere că în fond este o acțiune cu impact în toată țara, și dorim alături de noi toți taximetriștii de bună credință”, ne-a declarat Ioan Pugna, vicepreședintele Asociației Taximetriștilor din Cluj.

document-uber-cluj-ok

Asociația Taximetriștilor Cluj

Având în vedere numărul mare de mașini care operează deja pe teritoriul orașului Cluj-Napoca (aproximativ 100 de mașini) sub denumirea de operator de transport UBER, Asociația Taximetriștilor Cluj-Napoca a fost nevoită să ia măsurile juridice, legale care se impun în vederea respectării legislației transportului de persoane în regim de taxi de către toată lumea.

Potrivit legislației din România, este interzis transportul public de persoane contra cost, cu un autoturism care nu deține autorizație de taxi valabilă sau copie conformă valabilă – în acest sens sunt prevederile art. 58 din Legea 38/2003
Este anormal/ilegal ca persoanele care efectuează transport de persoane în regim de taxi sub denumirea UBER să nu respecte legislația din România și să funcționeze fără autorizație de transport, fără certificat valabil eliberat de Primăria Cluj-Napoca, fără a avea asigurare valabilă pentru persoanele care le transportă și multe alte acte necesare pentru a efectua în mod legal serviciul de taximetrie pe teritoriul României. Motiv pentru care și autoritățile publice, respectiv Serviciul Rutier din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca, a procedat la sancționarea a 4 dintre persoanele care efectueaza transport de persoane, contra cost, sub denumirea de UBER, însă cu toate acestea ei funcționează liniștiți pe teritoriul României fără a deține nici un fel de acte sau de autorizație în domeniu.

Prin urmare am început demersurile legale în vederea interzicerii utilizării pe teritoriul României a serviciul de transport persoane, contra cost – UBER, până nu respectă dispozițiile legale în domeniu, ca și ceilalți operatori de transport persoane în regim de taxi. În acest sens am angajat societatea de avocatura Câmpan&Timonea pentru a deschide acțiune de concurență neloială împotriva companiei Uber –  înregistrată pe rolul Tribunalului Cluj, precum și sesizare la Consiliul Concurenței.

Sperăm ca prin efectuarea acestui demers juridic – toată lumea – care desfășoară transport public de persoane – în regim de taxi de pe teritoriul României, inclusiv UBER, să respecte prevederile legale în domeniu, întrucât NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE.

Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania
Vicepreşedinte 
Ioan Pugna

https://www.facebook.com/pugna.ioan/videos/vb.100001670351751/1175519755847025/?type=2&theater&notif_t=live_video&notif_id=1478437243980855
Despre moment și ce înseamnă el ca importanță juridică, într-un articol viitor.

„Cine crede că golănia ride-sharingului nu va ajunge și în orașul lui, se înșeală amarnic. Uber va nimici serviciile de taximetrie tradiționale fără nicio reținere. Acestea sunt strategiile companiei pentru orașele din toată țara”, explică și taximetriștii pe forumuri și pe rețelele de socializare.

email-uber