Considerată ca o zonă tradițională în conflictele cu șoferii Uber, parcarea clubului Expirat din proximitatea autogării Filaret a fost locul în care taximetriștii, mobilizați pe rețelele sociale, s-au întâlnit pentru un protest și un marș cu „utilajele” din dotare împotriva Uber și a nepăsării autorităților cu privire la problema nereglementării ridesharing-ului.
Protest anti uber
Posted by Florin Zozo on 31 Martie 2017
„Taximetrie mascată!”, spun șoferii, iritați de faptul că, deși organizațiile profesionale și patronatele au promis că vor interveni pe lângă autorități să se tranșeze problema, încă nu se ia nicio măsură.
„Măcar să știm și noi cum stă treaba, și după reglementare, probabil că vom trece cu toții la Uber dacă patronii și autoritățile nu vor interveni. Facem banii pentru plan și la chiriile pentru autorizații tot mai greu, noaptea nu se mai muncește și se aude că patronii și firmele de taximetrie au băgat sute de mașini la Uber, adică singurii care vrem să se schimbe ceva suntem noi, că ei încasează oricum, bine-mersi”, spun taximetriștii în comentariile de pe rețelele de socializare.
„Țin să felicit toți taximetriștii care au participat la protest și au pierdut 2h din timpul lor, timp în care puteau să facă jumate din plan. Asta înseamnă că ne pasă și că numai împreună putem schimba ceva”, scrie un alt coleg într-o postare în care ține să mulțumească participanților la protest.
„Una din asemănările dintre cancer și Uber este că amândouă te distrug uşor-ușor! Pe amândouă trebuie să le descoperi la timp și să faci tot ce stă în putință să le stopezi. Altfel, adio! Deși cancerul este o boală grea, sunt atâția care au învins-o și nu le-a fost deloc ușor. Numai gândindu-te cum te mănâncă în interior în fiecare secundă și te ia cu fiori, dar să mai te și lupți, crezând ca o vei învinge. Așa și cu Uber! Dacă vei sta în loc, vei fi mâncat pe zi ce trece! Dacă vei lupta, deși e greu de crezut, vei câștiga. Căci și cancerul a fost bătut!”, sunt comentariile taximetriștilor care au înțeles ce înseamnă continuarea marasmului în care se afla taximetria.
Însă ceea ce nu știu taximetriștii este faptul că, în lupta lor și protestele sunt zădărnicite chiar de către patroni, pe care nu îi interesează în ce condiții muncesc șoferii și care sunt preocupați doar să încaseze planul sau chiriile pentru autorizații.
De ceva vreme, o înregistrare audio circulă printre taximetriști, ca o confirmare a faptului ca patronatele îi trădează și îi manipulează, care ar putea confirma faptul că sunt în taximetrie patroni care au sute de mașini care lucrează pentru Uber și care fac – paradoxal, concurență neloială chiar taximetriștilor care au protestat.
Înregistrarea audio, făcută de un taximetrist în dialog cu un client care tocmai avusese un accident cu un șofer care a recunoscut că este angajatul unei societăți cu sute de mașini Uber dar și taxiuri pe Ilfov, arată situația paradoxală în care taximetria și taximetriștii au ajuns în România zilelor noastre.
Noi am mers puțin mai departe și am obținut dovada faptului că materialul ar putea confirma, prin interogările de la Registrul Comerțului, că taximetriștii sunt sabotați în acțiunile lor de însăși șefii lor și că taximetria, ca serviciu public reglementat și de utilitate publică, dar și autoritatea publică responsabilă cu gestionarea acestor servicii, are mari probleme.
Iar la adresa din talon se află sediul social al unui conglomerat de firme unde regăsim, într-adevăr, societăți comerciale care au autorizații de taximetrie pe județul Ilfov și care operează în București de mult timp.
De remarcat și faptul că Mihai Ghișă, acționarul acestor firme de la adresa respectivă este și vicepreședintele unei puternice organizații profesionale reprezentative la nivel național, responsabilă cu distribuția prin sistemul de comenzi on-line de la aeroportul Otopeni către taximetriști, dar și patronul care în trecut a deservit, prin firmele sale de taximetrie, contracte de exclusivitate cu numeroase cluburi și hoteluri, sau Gara de Nord din București.
„Acum, Uber minte, politicienii mint, organizațiile profesionale ne păcălesc, jurnaliștii primesc curse gratis și într-adevăr, lui Caragiale i se face dreptate: niște mincinoși. Și unii și alții”, arată un alt coleg care – paradoxal și cu o intuiție a ceea ce se întâmplă în taximetria zilelor noastre, într-un material pe care îl puteți citi aici, confirmă faptul că golănia, manipularea, interesele obscure și de grup au învins întotdeauna taximetristul, dar mai ales pe beneficiarul direct al acestor servicii de utilitate publică: clientul, cetățean al Bucureștiului.
Așadar, paradoxurile din taximetrie continuă. Protestele din stradă nu fac decât să confirme faptul că manipularea, interesele obscure și cele de grup au învins întotdeauna taximetristul cinstit și onest, care încearcă să își facă meseria în condiții corecte de piață.
Spectaculos este și că, deși descoperim mereu stări de lucruri și de fapt în deplină contradicție cu Legea 78/2000 și care ar trebui să dea de gândit instituțiilor responsabile, decizia întârzie să vină.
Neaplicarea recomandărilor din raportul Consiliului Concurenței și momentele în care Guvernul și Ministerul Transporturilor intenționează să emită un nou set de reglementări cu privire la ride-sharing și taximetria dintre București și Ilfov, aruncă taximetriștii într-o situație în care sunt nevoiți să își facă dreptate singuri și să iasă în stradă.
Deși Primăria Capitalei, prin vocea primarului General Gabriela Firea a promis elaborarea noului Regulament Cadru pentru taximetrie până la sfârșitul lunii martie, încă nu se ia nicio decizie, menținând-se degringolada și nemulțumirea taximetriștilor, dar și a cetățenilor nemulțumiți de felul și modul în care se desfășoară aceste servicii.
Taximetria a devenit o problemă socială a Bucureștiului și fiecare zi care trece, nu face decât să adâncească și să genereze un conflict la limita penală, și din care tocmai entitatea care ar trebui să arbitreze această stare de lucruri lipsește cu desăvârșire: autoritatea.
Mulțumim și noi colegilor care, cu bună credință au participat la protestul de ieri, având convingerea că aceste acțiuni vor continua și pe viitor, în locuri cu adresabilitatea corectă pentru înlăturarea adevăratelor cauze care au dus taximetria și taximetriștii în situația în care se află acum.
Mulțumim și colegilor din Cluj pentru sprijin și mai ales cetățeanului implicat în accidentul cu șoferul Uber, supărat de situația în care a fost pus, pentru materialele trimise.