SCRISOARE DESCHISA CATRE PRESEDINTELE COTAR

O scrisoare deschisă circulă în mediul on-line printre taximetriștii bucureșteni, supărați și dezamăgiți de rezultatul întâlnirilor cu reprezentanții organizațiilor profesionale patronale, întâlniri în care, spun taximetriștii, patronatele vor să mențină, prin cereri și cuvinte introduse cu dedicație în viitoarele modificări legislative, actuala stare de lucruri care „va pune capac definitiv taximetriei”.

Cerută tot mai insistent în mișcările și protestele de stradă din București ale taximetriștilor, cererea pentru interzicerea activității de ride-sharing are în interiorul ei sintagme care vor duce și la reglementarea platformelor care intermediază comenzi de taxi între clienți și transportatorii autorizați, protestele fiind „deturnate de către patronate în folosul propriu”, spun taximetriștii, acuzând că se trădează principiile pentru care s-a ieșit în ultimele zile pe străzi.

Documentul, sub forma unei scrisori deschise, cere președintelui COTAR – Vasile Ștefănescu, „să reflecte adânc”, la solicitările pe care acesta le face în spațiul public și să nu mizeze pe „efectul Copenhaga” prin care Danemarca a reușit interzicerea activităților neautorizate din taximetrie.

„Taximetria va fi îngenuncheată cu concursul dumneavoastră, domnule Ștefănescu și nu vreți să știți ce se va întâmpla dacă aceste noi dispecerate create la solicitarea dumneavoastră, se vor autoriza. Nu uitați că trăim și muncim în România, un paradis al autorităților corupte unde cu o pungă de arginți la ceas de seară se poate face minuni!”, se spune în documentul-manifest, adresat președintelui COTAR.

„Hegemonia marilor dispecerate s-a încheiat și nu încercați să o restabiliți, pentru că este deja istorie. Vă veți convinge până în primăvara anului viitor! Preocuparea dumneavoastră principală trebuie canalizată în direcția luării ferme de atitudine împotriva platformelor de Ride-Sharing, solicitând la unison alături de toți participanții implicați în activitatea de taxi un singur lucru: interzicerea activității de transport ilegal de persoane, organizat și supervizat de platformele de ride-sharing, atât și nimic mai mult!”, mai spune semnatarul scrisorii deschise adresată către președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

Mai mult decât atât, autorul documentului spune că președintele COTAR „este total depășit de evoluția normală și naturală a lucrurilor”, și îl acuză că nu vrea să sprijine demersul inițiat de câteva dispecerate cu privire la boicotarea activității de ride-sharing din aeroportul Otopeni. Iritarea și nervozitatea arătată celor care au inițiat acest demers, indică faptul că președintele COTAR are „o poziție ezitantă și duplicitară referitoare la subiectul Ride-Sharing”, se mai arată în scrisoarea deschisă adresată președintelui COTAR, Vasile Ștefănescu.

Scrisoare deschisă adresată domnului Vasile Ștefănescu, președintele COTAR

Stimate domn,

Nu am să mă prezint în mod direct și nici nu am să menționez numele companiei pe care o reprezint, pentru a nu fi acuzat de oportunism în goana după obținerea de beneficii de pe urma atmosferei pe care ați creat-o în rândul taximetriștilor care au organizat mișcarea de stradă împotriva platformelor Ride-Sharing, fără solicitarea altor revendicări.

Aș dori să vă adresez o întrebare și anume dacă dumneavoastră aveți mustrări și dacă da, cum se manifestă acestea la nivelul conștiinței personale?

Spre exemplu acum, după ce ați reușit prin interpușii dumneavoastră să anihilați mișcarea de protest a taximetriștilor, simțiți ceva?

Ați convocat o întâlnire tot prin interpuși, pentru că dacă ați fi făcut-o direct, nu ați fi obținut nici un rezultat, întâlnire la care au fost invitați reprezentanți din mijlocul taximetriștilor protestatari anti Ride-Sharing și câțiva reprezentanți ai dispeceratelor, scopul declarat fiind îngroparea securii războiului și startul unui nou început.

După cum observați în paragraful de mai sus, am subliniat natura revendicărilor și anume „protestatari anti Ride-Sharing”.

Dumneavoastră stăpâniți limba română? Ce nu ați reușit să înțelegeți din mesajul acestor oameni? Sau ca să mă exprim în alt mod, ce ați dorit să înțelegeți?

Dumneavoastră ați înțeles că este momentul să lansați ideea unui nou miting și să expuneți mascat revendicările dumneavoastră personale susținute de cei pe care îi reprezentați. Știm foarte bine ce urmăriți, însă nu toată lumea este de acord cu dumneavoastră: eliminarea sintagmei „în mod repetat”, care nu va avea nici un efect asupra platformelor Ride-Sharing, dar va produce efect asupra unei anumite categorii de taxiuri, deși în situația implementării efective a reglementărilor privind zona metropolitană efectul devine caduc.

Tot la pachet doriți, dar nu o declarați în mod direct, legalizarea aplicațiilor gen Ride-Sharing.

Dumneavoastră sperați că Legislativul sau Executivul să confunde noțiunile de platforme Ride-Sharing cu platformele IT pentru comenzi taxi și astfel să obțineți obligația acestora de a se legaliza în termenii Legii 38, singurul act normativ care reglementează activitatea de transport persoane în regim de taxi și regim de închiriere (Rent a Car) cu autoturisme autorizate.

Haideți să analizăm puțin această doleanță a dumneavoastră, pentru că dacă la capitolul strategii de comunicare nu excelați, se pare că același lucru se manifestă și la nivelul strategiilor de evoluție pe termen mediu în spațiul concurențial ale platformelor sus amintite.

Legalizarea platformelor Ride-Sharing pe care o solicitați dumneavoastră, dacă se materializează printr-un act legal susținut de un lobby puternic, va pune capac definitiv taximetriei.

Când cereți legalizarea platformelor Ride-Sharing, nu mizați pe faptul că legiuitorul va folosi ca element de sprijin Legea 38, pentru că Ride-Sharing nu are nimic în comun cu această Lege și prin urmare veți fi puși în fața faptului împlinit, prin crearea unui cadru legislativ foarte favorabil platformelor de Ride-Sharing, prin care taximetria va fi îngenuncheată cu concursul dumneavoastră.

De asemenea nu mizați pe efectul „Copenhaga”, unde autoritățile locale au cerut ca cei care efectuau serviciul Ride-Sharing să se autorizeze și să monteze aparate de taxat în autoturisme, iar rezultatul a fost retragerea imediată a serviciului Ride-Sharing de pe piață prin propria voință. Nu uitați că trăim și muncim în România, un paradis al autorităților corupte unde cu o pungă de arginți la ceas de seară se poate face minuni!

Așa că reflectați adânc la solicitarea pe care o aruncați în permanentă în spațiul public, de parcă v-ați afla în poziția de avocat al platformelor de Ride-Sharing.

Singura reglementare în cazul platformelor Ride-Sharing este interzicerea acestora, întrucât în România există un sistem legal și funcțional de transport persoane cu autoturisme autorizate, perfectibil de altfel și nemaifiind nevoie de o alternativă inovativă pentru a pune lumea în mișcare!

Trecând la platformele IT pentru comenzi taxi, deasemenea doriți legalizarea acestora conform Legii 38 sub forma dispeceratelor taxi.

Bănuim că dețineți date statistice din interiorul activității taxi. Vă pun o întrebare, și chiar mai multe:

– Ce credeți că se va întâmpla dacă platformele IT se vor autoriza ca dispecerate taxi și atenție! vor stabili un tarif unic la nivel de dispecerat și apoi pe baza notorietății pe care o au, vor începe să strângă sub siglele proprii taximetriștii pe care acum îi deservesc din postura de aplicație IT ?

– Aveți o minimă idee cam câți taximetriști lucrează acum cu aceste aplicații IT?

– Aveți idee, dacă aceste noi dispecerate create la solicitarea dumneavoastră, vor avea și o taxa de dispecerizare atractivă, câți colaboratori vor mai rămâne în marile dispecerate pe care le reprezentați și nu numai?

Stimate domn, nu faceți planuri bazate pe reglementări legale favorabile dumneavoastră pe care nu le veți obține niciodată și aici nu doresc să intru în amănunte!

Limitati-vă la ce puteți realiza imediat sau măcar să înaintați Executivului cereri normale, realizabile, nu solicitări cu de toate.

Lăsați lucrurile asa cum sunt în privința platformelor IT pentru comenzi taxi, încercați să îmbunătățiți inovativ propriile aplicații, faceți presiuni legale și negociați în numele taximetriștilor cu platformele respective tarifele pe care aceștia le achită! Acestea ar trebui să fie preocupările principale ale dumneavoastră!

Stimate domn, odată cu apariția unei atât de variate oferte de tarife, hegemonia marilor dispecerate s-a încheiat, nu încercați să o restabiliți pentru că este deja istorie. Vă veți convinge până în primăvara anului viitor!

Astăzi când vorbim, preocuparea dumneavoastră principală trebuie canalizată în direcția luării ferme de atitudine împotriva platformelor Ride-Sharing, solicitând la unison alături de toți participanții implicați în activitatea de taxi un singur lucru:

INTERZICEREA ACTIVITATII DE TRANSPORT ILEGAL DE PERSOANE, ORGANIZAT SI SUPERVIZAT DE PLATFORMELE IT DE RIDE-SHARING!

Atât și nimic mai mult!

După mai bine de șapte luni de la intervenția mea către dvs. prin care am atins aceleași subiecte, constat că manifestați același comportament ezitant și duplicitar referitor la subiectul Ride-Sharing. De ce? Ce vă reține să fiți zilnic la sediul Guvernului, să susțineți solicitarea miilor de taximetriști pentru că numai așa cred că vă veți reabilita în fața lor, deși șansele sunt extrem de mici, mai ales după ultimul episod pe care l-ați regizat?

În încheiere aș dori să mă refer la întâlnirea pe care ați convocat-o luni 27.11.2017 și mai precis la vizibila dumneavoastră stare de iritare și nervozitate la momentul în care mai mulți taximetriști v-au solicitat poziția privind susținerea unui protest la Aeroportul Otopeni pentru data de 04.12.2017 inițiat de câteva dispecerate din București. Din nou sunteți total depășit de evoluția normală și naturală a lucrurilor ca și în cazul aplicațiilor IT.

Stimate domn, lăsați mitingurile la care strângeți câteva sute de taximetriști pentru că oricum nu vă mai bucurați de susținere nici dvs. și nici organizația pe care o reprezentați, și preocupați-vă serios de cea mai importantă și actuală revendicare a taximetriștilor: Interzicerea platformelor Ride-Sharing.

Personal am mari semne de întrebare privind poziționarea dumneavoastră față de acest fenomen extrem de grav.                                       

29.11.2017

Distribuie prin: