PROTESTUL COTAR A FOST AMANAT

La nivel declarativ, se spune că protestul anunțat de către COTAR în Piața Victoriei s-ar fi amânat din respect pentru momentul în care Majestatea Sa Regele Mihai va fi adus în țară și la rugămintea doamnei Firea, Primarul General.

„Din respect pentru Majestatea Sa, protestele transportatorilor nu vor mai avea loc. Am ajuns la un consens cu domnul ministru să scoatem o sintagmă în așa fel încât legile țării să se aplice la fel pentru toată lumea. Mitingul a fost suspendat la rugămintea doamnei primar și a ministrului transporturilor, Felix Stroe. Sperăm că nu-și iau un angajament doar de ochii noștri. Toți eram pregătiți ca mâine să ieșim în toată țara”, a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, pentru Realitatea Tv aici.

Nu că ar fi pentru prima oară când se amână un protest al transportatorilor. Era de așteptat și previzibil, spun taximetriștii, având în vedere promisiunile pe care patronatele le-au primit de la Ministerul Transporturilor:

„Noi, ca Minister al Transporturilor, suntem de fapt, și ministerul transportatorilor. Suntem aici să vă sprijinim să vă dezvoltați, ca să puteți să oferiți servicii de calitate, fie că vorbim de transportul de persoane, fie că vorbim de mărfuri. Ceea ce vă cer, în mod imperativ, este să respectați principiile de bază ale oricărui business: activitatea desfășurată să fie conformă legii, să fie fiscalizată, transparentă și să respecte principiul concurenței. Cine respectă aceste cerințe are în mine un partener de dialog. Cine nu, va răspunde. Îmi doresc ca împreună, să scădem numărul accidentelor rutiere, să dezvoltăm infrastructura și industria în care activați. De aceea, vă invit la un dialog constructiv și deschis, la un schimb permanent de idei și soluții atât de necesar acestui domeniu”, a declarat ministrul transporturilor Felix Stroe, la întâlnirea cu transportatorii.

„Lipsa de acțiune a autorităților pentru a opri pirateria a adus foarte multe companii în imposibilitatea de a mai face investiții în ultimii ani, după intrarea pe piață a unor adevărate rețele de piraterie, tolerate de către cei interesați, cei care nu vor să legifereze pârghiile legale de control pentru organele abilitate ale statului. Această situație a condus, în mod firesc, la scăderea dramatică a încasărilor pentru transportatorii autorizați, a încasărilor la bugetul statului – iar problemele financiare se reflectă, automat, în calitate. Ne dorim să le putem oferi clienților noștri transport de cea mai bună calitate și să le garantăm siguranța. Am făcut o serie de propuneri, dar am oferit soluțiile legislative și măsurile necesare pentru îmbunătățirea calității transportului rutier. Dacă toate aceste propuneri vor fi luate în considerare de noua echipă care conduce Ministerul Transporturilor, suntem convinși că împreună vom putea dezvolta acest domeniu în viitorul apropiat”, a declarat și președintele Cotar, Vasile Ștefănescu.

„Domnul ministru Felix Stroe și-a luat angajamentul ferm ca la ședința de Guvern din data de 20 decembrie să fie promovată Ordonanța de Urgență care să elimine sintagma „în mod repetat” din legea 38/2003, pentru ca organele abilitate ale statului să poată aplica legea în mod unitar și pentru a eradica actvitatea neautorizată și nelicențiată din domeniul transporturilor rutiere de persoane – de taxi, rent a car și prin curse regulate sau ocazionale. Așteptăm de mai mulți ani această OUG care să oprească pirateria și activitatea tuturor firmelor care fac transporturi neautorizate, ascunzându-se în spatele unor platforme digitale. Această OUG trebuie să elimine în primul rând sintagama “în mod repetat” din legea 38/2003, introdusă în anul 2015, astfel încât să facă imposibilă activitatea organelor de control care ar vrea să aplice legile. Prin introducerea acestei sintagme, organele de control sunt obligate să demonstreze mai întâi caracterul repetat al contravenției, înainte de a lua măsurile legale împotriva celor care fac transport de persoane neautorizat și nelicențiat”, a mai spus președintele COTAR.

„În urma discuțiilor avute pe parcursul a patru ore la Ministerul Transporturilor, s-a luat decizia ca mitingurile din toată țara să se amâne. Ministrul Transporturilor a înțeles perfect urgența acestei ordonanțe și a promis ca sintagma „în mod repetat” va fi scoasă din lege chiar pe data de 20.12.2017 prin OUG. Dacă nu se va scoate din Legea 38/2003 aceasta sintagmă, 60.000 de taximetriști din toată țara vor fi prezenți la București și vor protesta pe termen nelimitat!”, susțin taximetriștii membri ai COTAR. 

Mai bine de 30.000 de taximetriști erau așteptați astăzi să protesteze în toate orașele din țară, împotriva concurenței neloiale și a susținerii obligativității autorizării platformelor on-line care intermediază transportul de persoane și transformarea acestora în dispecerate.

„În 20 Decembrie la ora 9:30, Curtea de Justiție Europeană se pronunță în cazul Uber. Este o decizie care definește jurisprudența, și toate țările membre UE sunt obligate să țină cont de această decizie. O decizie favorabilă Asociației Elite Taxi din Madrid e suficientă pentru noi. În 20 Februarie se pronunță pe fond și Tribunalul Specializat Cluj. De ce a fost „amânat” protestul? 20 Decembrie e o dată în calendar sau se întâmplă ceva în ziua cu pricina?”, spun și taximetriștii, interpretând dedesubturile deciziei patronatelor de a amâna protestele anunțate.

Unii mergeau cu capra la raze sau la epilat.

Că pe dedesubt sau la nivel declarativ, indiferent care au fost motivele pentru care patronatele au decis să nu se mai protesteze, este clar că taximetriștii sunt împărțiți și dezbinați. Fie că unii apără definițiile pe care patronatele încearcă să le emită prin vocea unora sau că alții arată ce se întâmplă în tot acest întreg, despre cum se întâmplă și de ce se întâmplă, discuțiile și comentariile de pe forumuri arată că taximetriștii au cam înțeles cum și despre ce se discută prin birouri, ce se întâmplă pe stradă și mai ales, ce se întâmplă. Discuțiile sunt spumoase, pertinente și nu în ultimul rând, de-a dreptul spectaculoase. Am făcut o selecție despre ce și cum, mulțumind anticipat colegilor care s-au implicat, se implică și se vor implica în a arăta opiniei publice despre realitățile din taximetria momentului.

„Dacă mergem la protest, cerem acolo scoaterea celor două aplicații care ne dau de mâncare? Să nu facem așa, că nu vreau să fim penibili, noi cerem doar oprirea imediată a Uber, Taxify, BlackCab, AlfaCab și a celorlalți care mai sunt”, comentează taximetriștii.

„Cineva ne fură protestele fraților. Nu mergeti acolo să apărați hoții. Cereți și voi condiții de muncă, cărți de muncă, stații de taxi libere, eliminarea râsurilor din taximetrie și a obligației de a fi dispecerizați!”, mai spun taximetriștii.

„Muncesc 14 ore pe zi și tot simt că nu dau înainte. Nu îmi propun să mă îmbogățesc din taximetrie, însă vreau să pot să pun o pâine pe masa copiilor mei. Clever-ul și Star-ul ne-au oferit libertatea de a face taximetrie fără bocancii patronilor înfipți în gâturile noastre. Le propun celor de la Clever și Star să își facă dispecerat și eu voi fi primul care se duce acolo, spun taximetriștii. Dacă nu se va face dreptate după protestele următoare, eu zic să lăsăm taxiurile pe dreapta sau să dăm jos colantele și să lucrăm cu aplicațiile de taxi la fel ca până acum, păi ce noi suntem proști? Adică să nu le dăm la șmecheri 25% din încasări, să plătim ca acum 20€ lună, dar să nu mai folosim taxiuri, e mai civilizat și inovator”, sunt ideile taximetriștilor care propun alternative la situația de pe piață.

„Aproape 10 ani ați susținut un tarif nesustenabil doar din dorința de a avea voi mai mulți clienți, chiar dacă profitul a fost pomana lăsată de client. Uitați-vă că tariful s-a mărit ca urmare a deciziei Guvernului de a avea contracte de muncă cu minim 8 ore. Unde sunt restul orelor, ore transformate în zile, zile transformate în ani, ani în care voi ați muncit? Nu ați înțeles că noi taximetriștii suntem cei care trebuie să beneficiem de rezultatele muncii noastre? Suntem singurul oraș din lume unde Uber s-a dezvoltat nu pe baza tarifelor mai mici decât la taxi, ci pe baza mocirlei din taximetrie”. 

„Eu mergeam cu capre la raze, știți cam care e traseul pe care să îl urmez din George Enescu până la Piața Victoriei? Eu aveam programare să mă epilez la un celebru salon de înfrumusețare. Pe 13 sunteți așteptați la „caritas”, și din martie aerul pentru fraier va costa 200€!”, mai comentau cu umor taximetriștii. „E simplu. Nu protestăm pentru că nu-avem Uber și nu avem nici griji. Uber încă nu a ajuns şi la noi”, își justificau neparticiparea taximetriștii care nu susțineau protestele patronatelor. 

„Uber a depășit 13000 de colaboratori și se fac 100-150 de contracte zilnic! Dacă nu facem nimic acum, după toată vâlva făcută cu mitingurile spontane împotriva lor, o să umplem facebook-ul de lacrimi! Îmi doresc să nu vină ziua în care o să îmi dați dreptate! Nu vă mai lăsați îndoctrinați de taximetriștii care stau la masă cu oameni care au mașini la Uber sau care vor să ne dezbine! Au mai deschis un punct de lucru pe Splaiul Independenței 319, lângă „Regina Maria”, ca să facă față la numărul imens de noi contracte! Dacă nu îi scoatem acum, nici nu îi mai scoatem vreodată!”, trag un semnal de alarmă taximetriștii, într-un apel ca un ultimatum în care se arată amploarea și ceea ce urmează să se întâmple pe piața taximetriei din București și din țară.

„Uber și ceilalți transportatori neautorizați vor dispărea în 7 zile. Ministrul Transporturilor ne-a promis că a luat act de problemele pe care le-am reclamat și că vor fi soluționate până pe 20 decembrie. Protestul de mâine a fost anulat. Ca urmare a discuțiilor purtate cu dl. Felix Stroe, Ministru al Transporturilor, doleanțele noastre au fost rezolvate, deoarece au fost legale. Delegația noastră a primit asigurări că pe data de 20 decembrie se va rezolva problema firmelor care practică pirateria și prejudiciază statul. Uber și alte firme similare nu au ce căuta în orașul nostru și nicăieri în țară până nu intră în legalitate, obținând aceleași autorizații ca și noi, transportatorii autorizați. Totodată, ei trebuie să plătească aceleași taxe și impozite pe care legea le solicită. În aceste condiții mitingul din 13 decembrie 2017, nu va mai avea loc. Reușita aceasta se datorează dvs. celor peste 150.000 de suținători ai demersului COTAR. Doar în Iași eram pregătiți peste 1000 de transportatori să protestăm împotriva celor care nu respectă legea. Vă mulțumesc tuturor pentru implicare în acțiunea ce trebuia să aibă loc mâine și pentru zecile de mesaje încurajatoare pe care ni le-ați trimis. Vreau să vă asigur ca de fiecare dată când vor fi pusi în pericol cei care muncesc legal și din greu, îi voi susține și le voi fi alături până la rezolvarea tuturor problemelor. Mulțumim Jandarmeriei, Poliției, Primăriei Iași și celorlalte instituții ale statului care au fost deschise dialogului cu noi în aceste zile”, declară și Mircea Manolache, președintele COTAR din Iași.

Distribuie prin: