MARTA BENCZE: LA FIECARE ZECE TAXIURI, UNUL VA FI DEDICAT PERSOANELOR CU DIZABILITATI

Vreau să identificăm împreună, acea legislație care ar trebui să facă din taximetrie un serviciu la care sa avem și noi, persoanele cu dizabilități, acces nediscriminatoriu, iar taximetriștii să nu mai fie puși în situația de a refuza aceste curse.

Dacă Primăria Capitalei se pare că a găsit o soluție printr-un proiect – pilot cel puțin spectaculos numit „AbiliTaxi”, înlocuind cumva obligația operatorilor de transport în regim de taxi de a asigura, conform Legii 448/2006 și accesul persoanelor cu dizabilități la servicii civilizate de transport, nu același lucru se poate spune și despre alte orașe din țară, acolo unde primăriile sau consiliile locale nici nu vor să audă despre demersurile pe care, oameni determinați care au nevoie de aceste servicii le fac în numele demnității, dar și a drepturilor pe care aceste persoane cu dizabilități le au, conform legii.

„Eliminarea tuturor obstacolelor în calea participării depline a persoanelor cu dizabilități în toate domeniile, respectiv asigurarea în condiții de legalitate cu ceilalți a accesului la mediul fizic, mijloace de informare și comunicare, inclusiv la tehnologii și sisteme informatice și alte facilități și servicii furnizate publicului larg, este o obligație legală a primăriilor și a consiliilor locale, care, prin legislație bine definită, ar trebui să se conformeze cererilor acestor persoane de a beneficia și de un transport civilizat, inclusiv la dreptul fiecăruia de a beneficia de serviciile unui taxi”, explică Marta-Iozefina Bencze, fostul preşedinte al Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, care atrage atenția asupra problemelor pe care le întâmpină atunci când interesele economice nu țin cont și de drepturile acestor oameni de a participa la viața socială a comunităților din care fac parte.

„Sunt întrebată tot mai des de ce aleg să iau atitudine și îmi consum energia cu toate demersurile întreprinse. Răspunsul este scurt și la obiect: pentru că îmi pasă! Dacă nu aș lua măsurile care se impun în mod firesc într-o astfel de situație, aș face altceva decât să fiu părtașă la politizarea unei instituții a statului român și la incompetența celor care o conduc. Aleg zilnic să fac ceva atâta timp cât trăiesc în România, pentru că îmi iubesc țara. Nepăsarea este cea care omoară România și zilnic privesc cum majoritatea oamenilor aleg să trateze orice subiect de actualitate printr-o glumă”.

Participarea deplină a persoanelor cu dizabilități la viața economică și socială reprezintă un vector important în succesul Strategiei Europa 2020 în ceea ce privește promovarea unei creșteri economice inteligente, bazată pe inovare și cercetare, dezvoltare durabilă și favorabilă incluziunii.

Prin accesibilitate, Convenția înțelege eliminarea tuturor obstacolelor în calea participării depline a persoanelor cu dizabilități în toate domeniile respective, asigurarea în condiții de legalitate cu ceilalți a accesului la mediul fizic, la transport, la mijloace informative și de comunicare, inclusiv la tehnologii și sisteme informatice și alte facilități și servicii furnizate publicului larg. În municipiul Galați, sunt 4351 de persoane cu dizabilități fizice grave, care se deplasează cu ajutorul unui scaun rulant sau alte dispozitive de mers și au nevoie de un transport accesibil care să le ofere siguranță și confort, iar Galațiul are nevoie de câțiva ani pentru a avea transport accesibil în regim de taxi”, spune Marta Bencze, explicând demersurile făcute către Consiliul Local din Galați, demersuri prin care atrage atenția că în oraș, nu există niciun operator de taxi care să asigure transportul persoanelor cu dizabilități fizice cu o mașină adaptată. „Nu este vorba de neputință, neștiință sau dezinformare… pur și simplu nu se vrea!”, explică domnia-sa pe site-ul propriu aici.

„Dacă fiecare în pătrățica lui ar ridica capul cu demnitate și ar face ceva, lucrurile în România se vor schimba, în caz contrar o să omorâm zilnic o țară frumoasă!”

„Pe 14 mai 2018 am solicitat printr-o cerere domnului Ionuț Pucheanu inițierea/emiterea unei hotărâri privind aprobarea atribuirii unui număr de autorizații de transport în regim de taxi destinate transportului persoanelor cu dizabilități în Municipiul Galați. În cerere, după cum puteți observa, am subliniat cadrul legal ce cadrează cu solicitarea mea precum și necesitatea acestui serviciu în Galați. Mai mult decât atât, am atașat la cerere hotărârea privind aprobarea atribuirii a cinci autorizații de transport în regim de taxi destinate transportului persoanelor cu dizabilități în Municipiul Târgu Jiu, cu scopul de a prezenta o eventuală soluție viabilă”.

Însă la Primăria Galați, criteriile de atribuire în procedurile de obținere a autorizațiilor de taxi sunt „apă de ploaie și praf în vânt”, spune Marta, explicând motivul pentru care, operatorul participant pe listele de așteptare și care a licitat cu un autoturism special adaptat pentru persoanele cu dizabilități, a obținut doar locul 177, în ciuda exemplelor de bună practică ale altor autorități locale care au prioritizat, prin criteriile de departajare și punctare, astfel de vehicule adaptate.

Taximetriștii pot fi acuzați de discriminare

Deși legea împotriva discriminării are în interiorul ei sancțiuni pentru taximetriștii care refuză transportul persoanelor cu dizabilități, virgula legislativă nu impune în mod explicit și obligația patronatelor de a asigura astfel de autovehicule adaptate, pentru că nu există, nici prin norme sau prin alte reglementări clare, și o sancțiune pentru operatorul care trimite la solicitarea persoanelor cu dizabilități un taxi care are, spre exemplu, butelie de gaz în portbagaj, făcând practic imposibil și transportul căruciorului acestor persoane. Ori în asemenea situații, să acuzi conform legii 644/2006 doar taximetristul de discriminare, este cel puțin nedrept și incorect.

Agresată verbal și scuipată de un taximetrist la un concert din București, Marta nu își dorește decât să aibă dreptul la un transport civilizat și să nu mai fie refuzată de taximetriști atunci când își dorește să se deplaseze în oraș, oricare ar fi el. Prin pârghiile pe care le are ca fost secretar de stat cu rang de ministru, Marta intenționează să participe activ la schimbarea legislației și în acest moment, lucrează la reglementările din Parlamentul României pe Legea Taximetriei.

„Doresc un dialog pentru a înțelege de ce legislația este atât de nedreaptă și cu noi, cei care avem nevoie de un taxi pentru care să plătim corect o cursă, dar și cu dumneavoastră, cei care lucrați în aceste servicii ca șoferi de taxi. Vreau să identificăm împreună, acea legislație care ar trebui să facă din taximetrie un serviciu la care să avem și noi, persoanele cu dizabilități, acces nediscriminatoriu, iar taximetriștii să nu mai fie puși în situația de a refuza aceste curse. Intenționez să impunem prin legislație, ca fiecare operator care este deținător de mai mult de zece autorizații de taxi, una să fie dedicată transportului persoanelor cu dizabilități cu o mașină adaptată în acest sens”, mai spune fostul secretar de stat Marta Bencze.

Despre Marta Bencze găsiți detalii aici