JACK – PIRATUL CEL TERIBIL SI TAXIMETRISTII

Suntem siguri că ati auzit de Jack Piratul cel teribil. Dacă nu ati auzit, întrebati-vă copiii – cei care aveti –  si vă va povesti cu mare drag despre acest personaj de desene animate. Sau dacă nu, urmăriti aici un episod care contine o replică si la vremea respectiva a făcut istorie.

 

JACK – PIRATUL CEL TERIBIL

Difuzat în urmă cu câtiva ani de Jetix, fostul FoxKids, serialul povestea despre aventurile piratului Jack, însotit de secundul său – Snuk – un soarece pregătit să asculte si să execute cam tot ceea ce îi cerea căpitanul său. Culmea era că tot ceea ce făcea căpitanul Jack – de multe ori actiuni nesăbuite sau aducătoare de necazuri, acest Snuk rezolva situatiile sau le trata cu un umor fermecător, tipic personajelor geniale din această lume a desenelor animate, înfricosător de reală si de multe ori cât se poate de aplicabilă în realitate.  Intr-un exercitiu de imaginatie, imaginatie pe care stim că o are fiecare dintre noi, urmăriti cu atentie dialogul din acest desen animat si marea majoritate dintre noi veti recunoaste situatia în care suntem acum. Veti recunoaste dispeceratele, vă veti recunoaste pe dumneavoastră,veti recunoaste si autoritătile, chiar si asociatiile sindicale sau colegii din Ilfov. Adică REALITATEA.

Realitate care – prin simetrie, nu ne-am putut abtine să o vedem aplicată si în taximetrie.

Ce legatură ar putea avea piratii cu taximetria ?

În mod incredibil, vă spunem că are, dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat si se întâmplă în acest moment taximetristilor.

O declaratie – făcută de presedintele Comisiei de Industrii si Servicii, un mesaj – care circulă pe telefoanele mobile ale taximetristilor si un telefon – la Directia de Inspectie si Control a Primăriei Capitalei,  sunt cele trei elemente care fac legătura între lumea desenelor animate si realitatea zilnică de pe stradă.

Urmăream modul în care domnul deputat Iulian Iancu conduce lucrările Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, rationamentul si logica care stau la baza fiecărui amendament care va fi introdus în noua lege a taximetriei si ne-a atras atentia o replică dată celor care argumentau necesitatea obligativitătii depunerii unui duplicat – a copiei conforme – la dosarul de vizare a autorizatiilor. Vă redăm cuvintele aproximativ:

„Nu opriti la dosar autorizatia în original, autoritatea va opri o fotocopie a autorizatiei si va da originalul înapoi transportatorului. Nu vrem să fie în piată fotocopii. Temerea este legată de specificul românesc, în sensul că inventăm dovada înlocuitoare si după aia o multiplicăm, îi dăm copy – paste – un cuvânt compromis (sic!) – si apar piratii si piratele”, spunea domnia sa.

Păi da – spunem noi, dar suntem deja pirati si pirate, domnule Iancu, iar Jack – piratul cel teribil, ar fi un “pirăţel”, dacă citim mesajele care circulă pe telefoanele mobile ale taximetristilor.

Mesaj telefon mobil 1 CROPMesaj telefonul mobil 2 CROP

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu ne putem abtine să nu facem o paralelă si între preambulul aventurii lui Jack piratul cel teribil în Insula Pufoasă si Roz si ceea ce ne spun dispeceratele în acest moment, în contradictie cu punctul de vedere dat – telefonic – de către Directia de Inspectie si Control din Primăria Capitalei, care ne spune:

„Cititi HCGMB 178/2008 si veti avea acolo răspunsurile la întrebările dumneavoastră dacă sunteti taximetristi

Întrebarea legitimă vine după aceea, la pachet cu răspunsul, aidoma personajului din desene animate: “Esti pirat ?…. Nuuu….sunt supă la plic !!!”

Iar în încheierea acestui episod si a acestui articol, o altă replică prin care simpaticele personaje se despart si îsi spun: “Nu uitati de blestemul comorii!”

Spunem si noi autoritătilor, hotărâte acum parcă mai mult decât oricând – să ne amendeze:
„Nu uitati de blestemul taximetriei!”