INFORMARE ACTIUNE LA PRIMARIA GENERALA

Grupul de Inițiativă al Taximetriștilor Bucureșteni sunt nemulțumiţi de măsura adoptată în regim de urgență de către CGMB în data de 19.12.2018 care ne-a fost prezentată de către doamna Gabriela Firea atât nouă, cât și cetăţenilor Bucureșteni ca făcând parte dintr-un set de măsuri menite să combată pirateria existentă în transportul de persoane în regim de taxi desfășurat pe raza Municipiului București și îmbunătățirea calității și confortul serviciului prestat către cetățeanul bucureștean, în conformitate cu standardele europene, astfel cum am putut cu toții să vedem prin intermediul conferințelor de presă organizate.

În realitate însă, desi în cuprinsul Hotărârii urgent adoptate există obligativități cu trimitere directă la conduita taximetristului bucureștean, sancțiunea în amenda cuprinsă între 4500 și 5000 de lei prevăzută în cuprinsul aceluiași document are ca și obiect sancționarea unei ”activități asimilate” prin care se mediază sau realizează transportul unei persoane din punctul A în punctul B de către un ”conducător neautorizat” (taximetrist atestat profesional în cazul nostru (deci autorizat) sau un transportator autorizat de către PMB să execute acest tip de serviciu.

Simplificat, un licențiat în domeniu nu poate executa la cererea consumatorului de servicii de taxi prestarea acestuia, decât în situația în care mediatorul este un dispecer taxi autorizat și nu direct taximetristului prin intermediul unui agregator ca și până acum. Ce legătură are asta cu conduita taximetristului licențiat sau cu eradicarea pirateriei din domeniu nu știm, dar poate ne vom lămuri miercuri, când vom avea ocazia să discutăm direct cu Primarul nostru General, al tuturor bucureștenilor adică.

Cum motivul real ce a făcut obiectul urgenței Hotărârii fulger rămâne un mister încă, indicăm utilizatorilor serviciilor de taxi ca indiferent de modalitatea acestora prin care aleg să apeleze serviciul, toate taxiurile sunt dotate și inscripționate obligatoriu în conformitate cu aspectul general astfel cum este prevăzut în legea taximetriei, respectiv cu siglele dispeceratelor taxi pe portiere, toate autorizate de către PMB, chiar dacă prin această organizare se realizează în fapt o formă de promovare mascată a concurenților direcți în piață a transportatorilor ce aleg serviciile unui dispecerat taxi (o parte a dispecerilor taxi sunt și ei transportatori autorizați la rândul lor).

De reținut este faptul că în unele cazuri deloc izolate, nu sunt identificate indicatoarele marcate numite ”ecuson taxi” pe portierele din spate ale taxiurilor. Acestea, în mod obligatoriu trebuiesc a exista pe părțile laterale ale autovehiculului autorizat taxi și conțin informații ce oferă tuturor clienților serviciului, date legate de numărul unic sub care este autorizat autovehiculul, denumirea emitentului precum și data până la care acesta este autorizat.

În situația în care aceste ecusoane lipsesc dar, atenție, nu și siglele dispeceratelor taxi de pe portiere, concluzionăm că pirateria despre care face vorbire doamna Primar General există chiar în cadrul dispeceratelor taxi pe care PMB le-a autorizat pe raza Municipiului București și nu pe platformele electronice puse complet gratuit la dispoziția tuturor clienților serviciului, platforme agregatoare pe care se înscriu voluntar numai taximetriști licențiați, respectiv titulari de atestate profesionale eliberate de către ARR.

Cum o parte a acestor dispecerate taxi sunt membre în cadrul unei federații cu nume de confederație (COTAR), aleasă de către doamna Primar General ca și singur partener de dialog pe teme de reglementare a serviciului de taxi organizat la nivel local, vă rugăm să ne spuneți dumneavoastră cine este răspunzator de toată această situație nefericită din păcate, ce pe de o parte nemulțumește consumatorul serviciului și transformă taximetristul în tap ispășitor? Dispeceratele taxi în cadrul cărora sunt arondate toate taxiurile bucureștene sau agregatoarele pe care se înscriu taximetriștii atestați profesional?

Fără a ne grăbi a căuta răspunsul, mai adăugăm și faptul că, deși cu 2(doi) ani în urmă Consiliul Concurenței a sancționat o înțelegere tarifară tocmai în dreptul unora dintre dispeceratele bucureștene, parte a acestora fiind membre COTAR, în paralel am solicitat PMB punerea în aplicare a recomandărilor Consiliului Concurenței, PMB a ignorat cu bună știință nu numai cererile și obiecțiunile noastre depuse pe adresa Cabinet Primar General din PMB, noi reprezentând interesele unor oameni reuniți și constituiți prin aderare liber consimțită la un alt statut sau o altă formă de organizare decât cea a federației COTAR.

La doar o zi dupa înștiințarea oficială a Primarului General asupra intențiilor noastre, viceprimarul Bădulescu, însoțit de lucrători din Poliție a decis să iasă în control în stradă și a putut constata și domnia sa ceea ce noi încercăm să-i spunem încă de la instalarea în funcție și anume, că sub siglele dispeceratelor taxi se desfașoară pirateria și traficul de licențe la care toată lumea face referire greșită atunci când afirmă ca vinovate sunt platformele agregatoare.

Ne bucurăm că în sfârșit a înțeles și dumnealui că pe platformele electronice dedicate taxi, clienții serviciului nu pot întâlni autoturisme ce fac obiectul transportului privat, respectiv al celui de închiriere ce fac obiectul altor aplicații electronice.

Rugăm astfel Primarul General să constate că partenerul său ales drept consultant pe teme de reglementare a serviciului de taxi organizat pe raza Municipiului București, este reprezentatul unora dintre dispeceratele taxi în cadrul cărora se petrec astfel de ilegalități și dacă mai este nevoie, vom proba încă odată acest lucru.

Constatăm că „hoții strigă hoții”, și punând oricând la dispoziția dvs. și a cetățenilor datele furnizate de către ITM București conform cărora majoritatea firmelor de taxi arondate dispecerilor taxi pe care doamna Primar General le agreează public încheiau contracte de munca cu timp parțial (2 sau 4 ore) și nu prestau serviciul pe durata nopții, pe parcursul zilelor libere sau a celor declarate sărbatori legale, în totală contradicție cu condițiile asociate executării acestui tip de serviciu, respectiv de minim 8 ore pe zi și cu prezența taxiurilor în stradă non stop (după cum cunoaștem cu toții).

Să ne mai întrebăm care sunt pirații? Sau cine se face vinovat de fraudă, evaziune fiscală sau de deteriorarea taximetristului momentului actual?
Cum crede doamna Primar General că poate arăta un taximetrist încadrat cu 2 sau 4 ore în cadrul uneia dintre firmele membre COTAR, după 10–12 ore zilnice de conducere în traficul bucureștean și în dreptul căruia angajatorul a ales să nu-i deconteze carburantul sau cheltuielile făcute de către acesta în numele angajatorului (spălat mașina, vulcanizare, parcări, etc.)?

Dar cetățeanul bucureștean, cum crede că poate arăta un astfel de taximetrist? Mai mult ca sigur de fiecare dată fără salariu, istovit, transpirat și fără prea multă concentrare în trafic (pe care și-a pierdut-o de cât timp lucrează în condițiile date).

La ce grup de transportatori autorizați credeți că face Primarul General referire atunci când afirmă faptul că taxiurile nu corespund normelor în vigoare? La cele aferente serviciului executat de către PFA uri (în jur de 2500 de autorizații taxi) sau la cel executat de către grupa aparținând patronilor aproape toți membrii COTAR adică circa 5000 autorizații gestionate și încă cel puțin 2000 fără autorizații taxi emise?

Au curaj să le aducem acum, aici pe toate si să facem o comparație?

Însăși prin declarația președintelui COTAR ni se indică o reprezentare în piață a intereselor a peste 60% de transportatori autorizați pe raza Municipiului București, și cum o părere generală este întotdeauna conturată de aspectul general, vă invităm să constatați că vina le aparține acestora, dacă este să ne întrebați pe noi. Acei taximetriști neîngrijiți, fumători, indisciplinați în trafic ori care fac prețuri clienților serviciului fac obiectul efectului cauzei, adică a condițiilor de lucru neconforme cu legislația din domeniu, toate impuse de către majoritatea transportatorilor reprezentați de COTAR în această municipalitate.

Asta trebuie să afle cetățenii bucureșteni și asta știe și doamna Primar General că se întâmplă, dar având un protocol de colaborare încheiat cu COTAR încă din campania electorală, acum alege să ascundă gunoiul sub preș cum îi place românului să spună.

Și dacă vreți și în acest sens o dovadă, este suficient să parcurgeți conținutul Anexei 6 la proiectul ce se dorește a face obiectul modificărilor aduse Regulamentului de organizare și executare a serviciului de taxi pe raza Municipiului București, și veți constata că doamna Primar General deleagă prin contract dispeceratelor taxi actuale competențe de control și sancționare a tuturor transportatorilor și taximetriștilor cu care aceștia colaborează, aceștia fiind în fapt, transportatori autorizați taxi și concurenți direcți în piață ai transportatorilor ce au și calitate de dispecer taxi. Ori o astfel de măsură este menită să producă distorsiuni în piața serviciilor de transport în regim de taxi organizată pe raza Municipiului București și să elimine concurența (pe viitor).

Noi cum putem să acceptăm a se întâmpla una ca asta? Ar însemna să nu cunoaștem legislația specifică. Deși nu credem că mai este cazul să ne repetăm, dezinformările despre care doamna Primar General făcea vorbire izvorăsc chiar din dreptul partenerului său de dialog ales.

Noi îi vom solicita ca în calitate de organizator al acestui tip de serviciu, să respecte prevederile Art. 2 din Legea nr 38/2003, și să nu dispună măsuri de distorsionare a pieței și să dispună organizarea celor două tipuri de servicii, de transport în regim de taxi și în regim de închiriere conform obligațiilor sale prevăzute la Art. 2 din Legea nr 38/2003, respectând atât interesele utilizatorilor cât și ale prestatorilor de servicii, printre altele.

Iar legat de urgenta Hotărâre adoptată ”pe furiș” în data de 19.12.2017, opinăm faptul că prin conținutul acesteia, se impune o barieră în dreptul transportatorului de a-și autoriza propria activitate de dispecerat taxi.

Gândiți-vă și dumneavoastră, nu era de ajuns că pentru a obține o autorizație de dispecerat taxi să fie nevoie de centrale electronice, număr telefonic special, 5 dispecere salarizate, etc. acum mai este nevoie și de o investiție în tehnologie electronică. Noi nu avem acești bani, poate la federația COTAR există, însă după cum ne-a asigurat doamna Primar în cadrul discursului avut, că ne va ajuta prin departamentele IT ale municipalității, vom merge să solicitam și noi 500 de astfel de aplicații dedicate taximetristului, în primă fază.

Să intrăm și noi în legalitate dacă până acum am fost ilegali (cum îi place domniei sale să afirme).

Doamna Primar s-a arătat îngrijorată de siguranța cetăţeanului motiv pentru care a pus la dispoziție un Telverde, venim și spunem că niște investitori privați au făcut deja acest lucru încă din anul 2012, garantând cetățenilor servicii la standarde Europene.

Primarul, în numele cetățenilor care folosesc aplicația Star Taxi ar fi trebuit să aducă mulțumiri acestor inovatori, nu să îi interzică.

Semnează: Grupul de Inițiativă al Taximetriștilor Bucureșteni.

 

Sursa aici