GHEORGHE UDRISTE-PDL: CINE ARE INTERES CA LEGEA TAXIMETRIEI SA NU FIE PROMOVATA?

Gheorghe Udriste – Deputat PDL:

Domnule presedinte,
Stimati colegi parlamentari.

Declaratia mea politică de astăzi este determinată de haosul tot mai mare si mai înfricosător în ce priveste transportul în regim de taxi, nu numai în Bucuresti, ci si în alte localităti din tară.

Am intitulat-o: ”Cine are interes ca Legea Taximetriei să nu fie promovată?”

Ca multe alte initiative care au fost introduse si ulterior uitate în Parlament, si proiectul legislativ pentru modificarea Legii Taximetriei îsi asteaptă deznodământul de câtiva ani de zile. Este o initiativă care a stârnit, pe bună dreptate, controverse si ample dezbateri cu toti cei direct vizati de modificările care se prefigurează. Proiectul legislativ se plimbă de la o comisie la alta si nu se ia nicio decizie în sensul adoptării ei. Între timp au mai aparut si alte modificări si amendamente la Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi si de închiriere, dar la fel de bine au fost vânturate prin Parlament fără să ajungă pe ordinea de zi.

Vă pun astăzi întrebarea:
Cine are interes ca Legea Taximetriei să nu fie promovată? Cine are interesul să fie amânat procesul de avizare si adoptare a proiectului legislativ în Camera Deputatilor? Cine are interes, în haosul existent azi în Bucuresti si în alte localităti din tară în zona transportului public în regim de taxi? Cine garantează asupra sigurantei utilizatorilor când în piată circulă autovehicule deteriorate si murdare, fără verificări tehnice sau având conducători auto cu grave deficiente de etică si comportament, iar unii – ce e drept – putini la număr, cu deficiente de sănătate?

Fac un apel astăzi în speranta că vom redeschide discutiile pe marginea acestei legi, pornind de la amplele dezbateri pe care le-au initiat taximetristii. Protestele lor, inclusiv în fata Parlamentului, ne obligă să luăm urgent o decizie în această privintă. Sunt probleme ale căror rezolvare nu mai permite amânări. In urma discutiilor purtate cu taximetristii din Capitală, am înteles că acestia se simt prejudiciati în raport cu colegii din Ilfov, care primesc autorizatii de operare permanentă inclusiv pe raza Municipiului Bucuresti, desi legea în vigoare este foarte clară din acest punct de vedere, iar pe deasupra, cei din Ilfov obtin si autorizatia la costuri mult mai mici, sunt nemultumiti de tarifele practicate la nivel de Capitală care sunt prea mici si nu acoperă toate cheltuielile pe care le suportă fiecare sofer de taxi în parte.

Sunt contrariati de conditiile impuse de firmele de taximetrie care nu asigură un beneficiu în urma taxei foarte mari pe care o plătesc acestia pentru colaborare. Nemultumirile taximetristilor nu sunt de ieri, de azi.

Primăria Capitalei avea datoria să clarifice si să vina în întâmpinarea cererilor taximetristilor de pe raza Municipiului Bucuresti. O institutie publică nu poate permite concurenta neloială, iar acest lucru a fost posibil prin emiterea unor Hotărâri de Consiliu, anulate ulterior de Tribunalul Bucuresti.

Si revin astfel, la aceeasi nelămurire: “Cine are interesul ca modificările din Parlament pe Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi si de închiriere să fie amânate de atâtia ani de zile?”.
“O piata corectă, fără interventia factorilor de decizie, ar permite soferilor de taxi să îsi desfăsoare activitatea în mod cinstit” , a fost concluzia Consiliului Concurentei, care a intrat în această dezbatere cu câteva concluzii foarte pertinente.

“Impunerea unui număr maxim de licente ar însemna limitarea accesului pe piata taximetriei a potentialilor concurenti, dar totodată taxele pentru operare pe raza unui oras trebuie să fie aceleasi pentru toti, in caz contrar competitia pe piata taximetriei este serios afectată”.

“Legiferarea unui tarif unic ar echivala cu consacrarea existentei unor carteluri pe piata taximetriei si ar fi imposibil, dat fiind costurile diferite ale fiecărui operator privat”.

“Principala forma de concurentă este cea din pret”, ne-a transmis Consiliul Concurentei, având în vedere că serviciile de taximetrie nu se desfasoară în regim de monopol, dar nimic nu împiedică ca legislatia natională să impună un tarif maxim sau unul recomandat, si astfel soferii si companiile de taxi să îsi stabilească de comun acord pretul în functie de costurile suportate de fiecare în parte. Cei de pe piata taximetriei trebuie să aibă posibilitatea să actioneze conform exigentelor impuse de piata în domeniu, fără să se lovească de reglementări legislative care nu tin cont de cerintele pietii, si nu permit dezvoltarea corectă a acestui domeniu. Patronii sunt obligati să tină cont de nevoile soferilor de taximetre cu care colaborează, iar o piată corectă ar permite fiecărui taximetrist să decida asupra propriului tarif”.

Dezbaterile sunt binevenite în comisiile de specialitate din Parlament, si fac apel astăzi pentru urgentarea procesului de adoptare a modificărilor pe Legea 38/2003, tinând cont de recomandările taximetristilor, respectând principiile unei piete concurentiale.

Vă multumesc.
Deputat de Bucuresti – Gheorghe Udriște