Dezbaterile din spațiul public cu privire la circulația taxiurilor în intervalul orar 23.00-05.00 continua să genereze controverse.
În condițiile art. 5 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc următoarele măsuri:
1. în interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;
2. în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00-05.00 cu următoarele excepții:
– deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.
https://www.facebook.com/VirgilDPopescu/posts/2733784336860636
Ajunsă subiect de dispută politică, reglementarea legislativă din Hotărârea Guvernului nr. 967/2020 cu privire la prelungirea stării de alertă pe teritoriul României prevăzuta în anexa 3 și care face referire la circulația taxiurilor în intervalul orar 23.00 – 05.00 este clarificată de către Departamentul pentru Situații de Urgență.
Astfel că, în baza autorizărilor legale, activitatea de taximetrie este permisă în intervalul orar 23.00-05.00, aceasta fiind clasificată ca activitate profesională.
Anexa 3 art. 2(1 din Hotărârea nr. 967 a Guvernului României: În condițiile art. 5 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc următoarele măsuri:
- În interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;
2. în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00-05.00 cu următoarele excepții:
- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
- deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.
În traducere liberă, reglementarea prevede ca angajatorul să emită fiecarui taximetrist angajat, modelul de declarație pe care îl găsiți aici. Persoanele Fizice Autorizate PFA își emit în nume propriu adeverința, cu adăugarea lângă numele propriu, și a formei de de desfășurare a activității economice – PFA.
sursa foto: financialintelligence.ro
Reamintim faptul că taximetriștii și cei care efectuează activitatea de transport persoane (transport alternativ sau transport în regim de închiriere) sunt reglementați ca reguli de desfășurare a activității prin Legea nr. 55/2020.
Conform reglementărilor și a normelor (aici) de conduită sanitară în vigoare, transportul pasagerilor în regim de taxi, transport alternativ și transport în regim de închiriere se desfășoară cu respectarea următoarelor reguli:
Transportul pasagerilor în regim de taxi, transport alternativ și transport în regim de închiriere cu șofer – pasagerii pot ocupa doar locurile din spate ale mașinii, conducătorul mijlocului de transport poartă mască de protecție, astfel încât să îi acopere gura și nasul
-
- mijlocul de transport va fi dotat cu dezinfectant pe bază de alcool
- spațiul destinat conducătorului mijlocului de transport va fi separat fizic de locurile din spate
- pasagerii au obligația de a purta masca de protecție la urcarea în mijlocul de transport și pe toată durata călătoriei
- în cazul mânuirii bagajelor clientului sau interacțiunii fizice cu alte persoane, conducătorul mijlocului de transport este obligat să utilizeze mănuși, să le depoziteze într-o pungă special destinată după utilizare și să își dezinfecteze mâinile după îndepărtarea acestora
- Conducătorul mijlocului de transport este obligat să igienizeze și să dezinfecteze zilnic interiorul vehiculului