Două din cele mai importante asociatii profesionale ale taximetristilor din Bucuresti, respectiv Asociatia Natională a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti – ANTTI si Sindicatul National al Taximetristilor Independenti – SNTI sunt pe cale să initieze discutii cu privire la înfiintarea unui dispecerat comun care să deservească membrii celor două organizatii.
Vom reveni cu amănunte.
UPDATE! 28.08.2013
Presedintii celor mai importante asociatii profesionale din Bucuresti au început discutiile pentru înfiintarea unui dispecerat al taximetristilor independenti.
Gabriel Stăvilaru, presedinte interimar al Sindicatului National al Taximetristilor Independenti si Claudiu Săpunar, presedinte al Asociatiei Nationale a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti au discutat această posibilitate ca o alternativă necesară taximetristilor având în vedere conditiile existente pe piata taximetriei din Bucuresti.
Infiintarea acestui dispecerat, precum si propunerile de modificări legislative, actiunile si programele necesare pentru a îmbunătătii mediul de lucru, de desfăsurare a activitătii taximetristilor si reluarea discutiilor din Parlament cu privire la noile modificări legislative pe Legea Taximetriei au fost principalele subiecte discutate de către cei doi timp de sase ore. Cei prezenti la aceste discutii au analizat financiar si legislativ aceste viitoare actiuni în comun, stabilindu-se la nivel de principiu solutiile necesare rezolvării problemelor cu care se confruntă soferii de taxi în activitatea lor, indiferent de forma de organizare sub care acestia îsi desfăsoară activitatea.
Prioritară a fost decizia de înfiintare a unui dispecerat finantat de către membrii cele două organizatii, aspectele logistice si financiare necesare realizării acestuia, nivelul taxei de dispecerizare, tariful/km al dispeceratului s.a.m.d.
Cele două organizatii, în parteneriat cu o a treia entitate vor forma o personalitate juridică legal constituită ca societate – SRL. Rostul cele de-a treia entităti este că va asigura baza materială necesară pentru start-up, adică sediu social, autorizatiile necesare, număr de telefon scurt, centrală telefonică, personal dispecer s.a.m.d. toate necesare desfăsurării activitătii si nu în ultimul rând, participare la materializarea parteneriatului.
Cele două organizatii vor asigura finantarea, managementul necesar noului dispecerat prin delegarea competentelor si sustinându-se reciproc, logistic si legislativ astfel încât hotărârile decise la nivelul acestor organizatii să fie aplicate de jos în sus, cu implicarea consultativă minima a celei de-a treia entităti.
Membrii fiecărei organizatii vor participa financiar la înfiintarea acestui dispecerat în mod egal – “per pălărie”, nefiind important din ce organizatie face parte.
Nivelul taxei de dispecerizare va fi mentinut constant indiferent de numărul de membrii dispecerizati si se doreste a fi cel mai mic din piată, dar necesar pentru a asigura plătile cheltuielilor aferente functionării dispeceratului. Baza comenzilor necesare fiecărui sofer va fi formată, momentan, prin încheierea unui parteneriat negociat de dispecerat cu o aplicatie prin android sau cu cea pe care noul dispecerat o va dezvolta cu finantare proprie.
Cei care nu au gadgetul necesar vor primi printr-un program existent o tabletă care îi va asigura continuitatea desfăsurării activitătii de taxi, iar cei care nu au o statie radio pot închiria una de la cel care participa la formarea bazei materiale sau îsi pot cumpara în rate printr-un alt program derulat de către cele două organizatii.
In momentul în care cineva aderă la dispecerizare, nu este obligatoriu să facă parte dintr-o organizatie, dar nu va beneficia de consultantă legislativă sau juridică si nu va beneficia de programele derulate în comun de către aceste organizatii pentru membrii săi. Se va considera că cel care adera la dispecerat va beneficia doar de dispecerizare, taxa de dispecerizare se va constitui venit pentru cheltuielile curente ale dispeceratului sau profit al dispeceratului, profit care se va distribui în cotă egală, după bilantul financiar – contabil, tuturor membrilor celor două organizatii respectând cota parte aferentă celei de-a treia entităti. Acest profit nu poate fi reinvestit sau folosit decât în functie de hotărârile celor trei părti implicate, dar numai prin si pentru programele de dezvoltare derulate în comun.
Delegarea competentelor se va face de jos în sus, implementându-se conceptul de „meritocratie” si dând posibilitatea fiecăruia de a îsi aduce aportul voluntar sau remunerat în consecintă, în functie de priceperea si valoarea fiecărui membru al organizatiilor respective. Functiile din cadrul noii entităti vor fi remunerate prin salarii si prin hotărâri ale celor trei entităti în parte, transparent si prin vot. La nivel de comunicare cu autoritătile, taximetristii independenti vor fi reprezentati de către o singură voce si o pozitie comună, sprijinându-se reciproc în toate actiunile si programele derulate de către membrii celor două organizatii.
Prin programele derulate de către această nouă entitate se vor putea accesa fonduri europene, vor fi negociate achizitii de piese auto, servicii, carburanti si multe altele, se va încerca negocierea unor conditii de plată mai mici, materializarea locatiilor de statii de taxi, spălătorie, service, reparatii, etc.
Toate acestea au fost discutate la nivel de intentie si principii, dialogul urmând a continua pe parcursul acestei săptamâni.