DECIZIA CONSILIULUI CONCURENTEI. UN CAPAC PE OALA ILEGALITATILOR DIN TAXIMETRIE.

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 2.264.875 lei, adică mai bine de 500.000 de Euro, 8(opt) întreprinderi active pe piața transportului de persoane în regim de taxi și dispecerat din municipiul București și din județul Ilfov, pentru participarea la o înțelegere tacită/practică concertată având ca obiect fixarea tarifului de transport persoane în regim de taxi.

”Legea concurenței interzice orice înțelegeri exprese sau tacite și orice practici concertate care conduc la denaturarea concurenței pe o piață. Fiecare întreprindere trebuie să își stabilească în mod independent politica de tarife în funcție de structura costurilor implicate de desfășurarea activității și nu prin coordonare cu alte întreprinderi concurente”, a declarat domnul Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Companiile sancţionate, care deţineau circa 70% din piaţă la momentul înţelegerii, sunt:
Autocobălcescu – 375.831 euro
Cristaxi Service – 48.963 euro
Meridian Taxi – 38.584 euro
Pelicanul Grup Taxi – 24.039 euro
Meridian Taxi Plus (Național Taxi) – 10.404 euro
Grup AS 2000 Transcom – 5.870 euro
Confort Taxi – 1.019 euro
Pelicanul Grup Internaţional Filiala Bucureşti – 311 euro

Potrivit Consiliului Concurenţei, companiile sancţionate s-au înţeles să se alinieze toate unui tarif de transport în regim de taxi.

„Pentru o parte importantă dintre cei prezenţi în piaţă, în principal pentru cei autorizaţi în Ilfov şi al căror acces în Bucureşti a suscitat numeroase dezbateri, această acţiune a constat, la momentul respectiv, într-o majorare de preţ, care a privat astfel beneficiarii serviciilor de taxi de preţuri mai mici, rezultate din concurenţa manifestată până atunci. Ulterior, peste 90% din piaţă s-a aliniat tarifului unic stabilit de cei implicaţi în înţelegerea anticoncurenţială, fiind eliminată orice formă de concurenţă prin preţ între aceştia. Este important de subliniat că în aceeaşi perioadă au fost iniţiate în Parlament demersuri pentru modificarea Legii taximetriei în sensul, printre altele, al permiterii accesului în Bucureşti al transportatorilor autorizaţi în Ilfov”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii instituţiei afirmă că acţiunile autorităţilor de autorizare, dar şi anumite prevederi legislative care facilitează schimbul de informaţii sensibile între întreprinderi concurente (prin consultarea acestora, grupate în asociaţii, în materie de tarif maxim), au favorizat respectivul comportament anticoncurenţial.

Pe lângă sancţiunile aplicate, Consiliul Concurenţei va formula recomandări autorităţilor de autorizare şi reglementare referitoare la modalitatea de organizare şi gestionare a serviciilor de transport de persoane în regim de taxi în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, dar şi factorilor decidenţi implicaţi în legiferarea acestui domeniu la nivel naţional.

Decizia Consiliului Concurenţei urmează a fi publicată pe site-ul autorităţii de concurenţă, după obţinerea acordului părţilor implicate cu privire la informaţiile confidenţiale.

Autoritatea română de concurenţă a sancţionat, în 2010 şi 2011, carteluri între operatorii de taximetrie din mai multe localităţi (Constanţa, Timişoara, Baia Mare şi Târgu-Mureş) prin care se eliminase orice formă de concurenţă prin preţ (aceste înţelegeri având ca obiect practicarea unui acelaşi tarif) şi are în curs de desfăşurare o investigaţie privind existenţa unor practici aparent similare pe piaţa locală de taximetrie din Râmnicu Vâlcea.

În cazurile finalizate, au fost sancţionate 34 de companii, amenzile aplicate fiind în valoare totală de 1.635.470 lei (circa 363.438 euro). Deciziile au fost contestate în instanţă, care însă a menţinut amenzile aplicate de autoritatea de concurenţă.

1456109_756973421056745_3625184447321592800_n