DACA REGULAMENTUL CADRU NU VA FI UNUL CORECT, VOM IESI IN STRADA

Viorel Radu – ADTI: Dacă lucrările pe noul Regulament Cadru nu vor fi corecte, vom ieși în stradă!

Mai bine de 30 de persoane au participat la ședința care a avut loc la Primăria Capitalei

Reprezentanții patronatelor, oficiali ai Poliției Locale, de la Poliția Rutieră și ai Direcției Transporturi din PMB au discutat cu Primarul General problemele cu care se confruntă taximetriștii pe stradă. Mai bine de 30 de persoane au participat la ședința care a avut loc la Primăria Capitalei.

Probabil în acord cu prevederile protocolului încheiat în campania electorală cu reprezentanții patronatelor și ai COTAR, în primărie s-a dat alarma.

Deși întâlnirea a fost cerută de către Asociația pentru Drepturile Taximetriștilor Independenți, ședința a fost monopolizată de către reprezentanții patronatelor care au ținut să participe la discuții, chiar dacă ADTI ceruse inițial ca aceasta să se desfășoare într-un cadru restrâns în care să se discute numai despre problemele taximetriștilor – angajați sau PFA.

Ne-am pomenit cu ei acolo. Nu vor sa scape activitatea din mână. Patronatele au un singur scop și o singură direcție: falimentarea taximetriștilor PFA și continuarea sclaviei pentru șoferul angajat

„Am solicitat întâlnirea pentru a aduce la cunoștința Primarului General ilegalitățile pe care patronatele și dispeceratele, cu largul concurs al funcționarilor din PMB le continuă de ani de zile. Nu vor să scape activitatea din mână. Patronatele au un singur scop și o singură direcție: falimentarea taximetriștilor PFA și continuarea sclaviei pentru șoferul angajat. Ei au vorbit despre ce le-a convenit și îi interesa: reglementarea aplicațiilor pentru comenzi on-line, autorizații și cesiuni”, reclamă președintele ADTI.

Dacă Regulamentul Cadru va fi unul păgubos și va promova în continuare sclavia sau mafia din taximetrie, vom boicota lucrările din Comisie și vom ieși în stradă

„Nu s-a discutat despre munca la negru, piraterie, concurența neloială sau tarife. În schimb bătălia este pe traficul cu autorizațiile de taxi, cesiuni sau contracte de gestiune delegată. În cazul in care nu va fi prelungit prin act adițional, contractul de atribuire in gestiune delegată a serviciului public local de transport în regim de taxi tuturor operatorilor cărora le-a fost atribuit acest serviciu public în 2009, se va șterge cu buretele vechimea transportatorului în activitatea de taxi. Pentru cine nu știe, această vechime va face diferența la atribuirea autorizaților de taxi și de transport în 2020. Pe criteriile de departajare și punctare, taximetristul PFA și firmele cu vechime în domeniu nu vor mai primi prelungirea activității. Se va forma o Comisie care să discute despre un nou Regulament Cadru sau modificarea HCGMB 178/2008. Și aici este foarte important dacă se va elabora un nou regulament sau se va modifica cel vechi. Efectele juridice sunt diferite și va face diferența între cum se va face taximetrie în următoarea perioadă până în 2020 când vom avea atribuire de autorizații. Vom aduce la cunoștința autorităților competente corupția și mafia din taximetrie și vom ieși în stradă dacă întâlnirile din cadrul acestei Comisii pentru modificarea Regulamentului Cadru nu vor aduce o schimbare în bine a condițiilor de lucru pentru taximetriști, a combaterii pirateriei și a muncii la negru, a închirierilor fictive de autorizații taxi și a concurenței neloiale. Lucrările din această Comisie pentru modificarea HCGMB 178/2008 ne vor arăta dacă Primarul General va dori să se schimbe ceva în acest domeniu de activitate sau starea de lucruri existentă acum va continua. Totuși, am constatat disponibilitatea Doamnei Primar General de a rezolva problemele pe care le avem și îi vom aduce la cunoștință aceste probleme pe parcursul timpului în cadrul Comisiei din care vom face parte. Din cauza concurenței neloiale și a mafiei din taximetrie niște oameni care și-au pierdut autorizațiile au rămas pe drumuri. Acum lucrează la plan și au devenit sclavi în abatorul de tocat familii. Prea mulți taximetriști s-au înfometat ca să investească în această activitate și nu vor reusi să își ducă afacerea mai departe dacă nu vor fi sprijiniți de către autorități. Dacă Regulamentul Cadru va fi unul păgubos și va promova în continuare sclavia sau mafia din taximetrie, vom boicota lucrările din Comisie și vom ieși în stradă”, spune președintele ADTI.

Nu am obținut decât două locuri în Comisie

„Moartea naturală este o poveste. Taximetriștii PFA vor fi decimați și falimentați. Din păcate, nu se întrevăd soluții pentru salvarea lor. Am cerut în cadrul ședinței ca taximetriștii PFA să aibă aceleași drepturi în fața autorităților ca operatori de transport. Patronatele ne tratează la grămadă, cu largul concurs al autorităților și al funcționarilor publici. Din Comisia care să discute despre elaborarea sau modificarea HCGMB 178/2008  vor face parte reprezentanți ai Primăriei din cadrul direcțiilor juridic, economic, transporturi, ai Poliției locale, dar și ai organizațiilor profesionale și patronale. Din păcate, din partea taximetriștilor nu am obținut decât două locuri în această Comisie, deși am reclamat Primarului General că în piață sunt mai multe organizații profesionale care au dreptul să participe la discuții, în special organizațiile care reprezintă taximetriștii, fie ei angajați sau PFA”, mai spune președintele ADTI.

Primarul General, cu geana pe net

„Dorim ca noul Regulament Cadru sau modificarea celui existent să fie gata în maxim trei luni și să fie pus pe Ordinea de zi a Consiliului General. Se poate și mai devreme, numai dacă acest Regulament va duce la o îmbunătățire a condițiilor de lucru pentru taximetriști. Ne dorim ca aceste lucrări să fie transparente și corecte. Am invitat la această ședință reprezentați ai media: de la PRO TV, AGERPRES și ANTENA 3, dar nu au făcut act de prezență. Pe surse vă spun că nu au fost lăsați să intre în PMB. Singurul acceptat a fost reprezentantul ziarului Ring, însă vom înștiința taximetriștii în timp real despre discuțiile din această Comisie prin mijloacele de informare pe care le avem și pe care Doamna Primar General ne-a spus că le citește”, a mai adăugat președintele ADTI, Viorel Radu.