CUM PROCEDAM IN CAZUL IN CARE DISPECERATUL TAXI NE OPRESTE DE LA COMENZI?

Regulamentul serviciului de taxi aprobat prin HCGMB nr.178/2008 specifica foarte clar conditiile de colaborare dintre un dispecerat si un transportator autorizat. Orice completare sau modificare contrara adusa de catre dispeceratele taxi prin fel de fel de regulamente interne acestor prevederi aprobate de Consiliul General se sanctioneaza cu amenda de la 2000 la 2500 de lei, aplicabila dispeceratelor taxi ce nu respecta contractul cadru de dispecerat taxi aprobat prin HCGMB nr. 178/2008.

Indiferent care este motivul intreruperii de furnizare a comenzilor catre indicativul dumneavoastra, apelati telefonic dispeceratul 021 9752 si reclamati faptul ca dispeceratul autorizat SC. DISPECERAT SRL incalca prevederile Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr.178/2008, respectiv nu-si indeplineste obligatiile asumate la obtinerea autorizatiei de dispecerat taxi.

Initial operatoarea va incerca sa va indeparteze de acest subiect insa, insistati sa vi se inregistreze sesizarea telefonica si subliniati faptul ca semnalati o incalcare a unei Hotarari a Consiliului General al Mun Bucuresti. Aduceti-i aminte operatoarei (care este tot politist local) ca in conformitate cu Legea 155/2010 politia locala este obligata sa urmareasca ducerea la indeplinire a prevederilor hotararilor emise de Consiliul General sau local, dupa caz si sa sanctioneze nerespectarea acestora in cazul in care acest lucru se constata. Solicitati mai apoi ca numarul de inregistrare al sesizarii telefonice sa va fie transmis atat dumneavoastra cat si Serviciului Control Transporturi ce-si desfasoara activitatea in cladirea PMB etaj 2 si deplasati-va la sediul PMB etaj 2 pentru a solicitata inspectorilor de politie locala cu atributii pe control transport si utilitati publice ca dupa ce constata si va intocmeste o nota de constatare a celor semnalate telefonic sa aplice dispeceratului sanctiunea prevazuta la art. 59 (6) din Regulamentul Serviciului aprobat prin HCGMB nr.178/2008.

In felul acesta dispeceratul va fi sanctionat cu amenda de 2000 de lei si pe viitor se va gandi de 15 ori inainte sa mai dispuna o astfel de „corectie” abuziv aplicata. Sanctiunile se pot extinde si asupra operatoarelor dispecer precum si asupra persoanelor desemnate sa conduca activitatea de dispecerat taxi. Tot acest personal, dupa cum bine stiti sunt detinatori de certificate profesionale, care in urma unor abateri repetate de la conduita profesionala fac obiectul retragerii, respectivele persoane nemaiputand exercita aceasta functie in cadrul nici unui dispecerat.

Daca intampinati probleme, solicitati sprijinul singurelor asociatii profesionale care inca mai sunt cu noi (Asociatia pentru Drepturile Taximetristilor Independenti si Sindicatul Taximetristilor). Numai de dumneavoastra depinde daca vreti sa le „rupeti gura” celor care de fiecare data va spun ca nu aveti ce sa le faceti.

Dovezile unor astfel de initiative sunt inserate in foto, ultima reprezentand extrasul ce prevede sanctiunea aplicata dispeceratului taxi in caz de nerespectare a obligatiilor asumate, respectiv de a furniza comenzi taximetristului non stop, inclusiv sambata, duminica si in zilele de sarbatori legale.

SURSA: LIGA TAXIMETRISTILOR DIN ROMANIA

DISPECERATDISPECERAT 1