CONSILIERII GENERALI MODIFICA REGULAMENTUL DE TAXI

„Ne dorim să transmitem că îi respectăm pe bucureșteni prin prisma hotărârilor pe care le vom lua astăzi în legătură cu domeniul taximetriei. Vom modifica și îmbunătăți regulamentul actual, printr-un set de reguli europene pe care va trebui să le respecte orice conducător auto care lucrează in taximetrie”, a declarat primarul general Gabriela Firea în deschiderea ședinței în care consilierii generali au avut o misiune grea: modificarea Regulamentului Cadru 178/2008, regulament care nu a mai fost modificat de mai bine de șapte ani.

„În primul rând este interzisă în totalitate refuzarea unei curse. Deci șoferii de taxi nu mai au voie să refuze curse sub diferite pretexte. Se va impune taximetriștilor să aibă o ținută decentă, un comportament și un limbaj adecvat, să nu fumeze în mașină, să nu dea muzica tare sau care este în disonanță cu genul muzical preferat de către client, să nu vorbească la telefon, să nu scrie sms-uri sau mesaje, să nu angajeze discuții sau subiecte sensibile care ar putea să contravină principiilor sau convingerilor clientului în ceea ce privește religia, politica și domeniul sexual”, a ținut să precizeze primarul general, principalele modificări care vor fi aduse regulamentului cadru.

„De asemenea, vom impune și alte elemente care vor duce în final la securitate și confort pentru toți cetățenii care apelează la taxi: toți taximetriștii vor fi obligați să poată să ofere clientului posibilitatea să plătească cu cardul, iar prin companiile pe care le reprezintă, vor fi obligati să lucreze prin aplicații de taxi, dând astfel posibilitatea clienților să poată să solicite un taxi atât ca până acum, prin telefon, dar și prin aceste aplicații”, a mai spus primarul general.

„Vom avea in vedere și câteva modificări ale regulamentului care nu vor fi votate astăzi și se referă la modificarea regimului sancțiunilor, introducerea obligativității afișării în toate taxiurile unui număr de tel-verde la care clienții să poată să facă reclamații. Vom face precizări privind cesionarea licențelor, adaptarea criteriilor de departajare la normele de poluare minim euro 5 și instituirea obligativității ca activitatea de taximetrie să se facă exclusiv prin intermediul unui dispecerat autorizat în condițiile în care se asigură posibilitatea clientului de a apela la aceste servicii prin comenzi telefonice sau prin intermediul aplicațiilor online care aparțin respectivului dispecerat și pot fi identificate ca atare.

Primăria Capitalei prin Direcția Transporturi va sta la dispoziția tuturor celor interesați să își îmbunătățească activitatea de taximetrie fie că sunt sau nu sunt licențiați conform legii. Le stam la dispoziție cu reprezentanții noștri în Compania Municipală de IT în vederea creării aplicațiilor necesare sau dezvoltării aplicațiilor existente și vrem să fim un partener profesionist și credibil, să încurajăm această piață și această industrie. Nu vrem să împiedicăm dezvoltarea și resping toate acuzațiile care sau formulat în ultima perioadă și care merg către ideea că primăria generală, primarul general sau Consiliul general vor să obstrucționeze activitatea de taximetrie în București. Este nevoie de acest serviciu, dar suntem cu toții de acord că trebuie să avem taximetre sigure din punct de vedere al datelor și de asemenea confort si respectul conducătorilor auto care lucrează pe aceste taxiuri fata de clienti”, a mai declarat primarul general Gabriele Firea.

Gabriela Firea modifica regulamentul taxi

"UNDE DAI SI UNDE CRAPA?"Motivarea Gabrielei Firea a modificarile aduse regulamentului de taxi bucurestean, astazi, in debutul sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti

Publicată de InfoTaxi pe 19 Decembrie 2017

 

Ce se modifică în Regulamentul Cadru.

„Pe teritoriul municipiului București serviciile de dispecerat sunt obligatorii pentru toate taxiurile transportatorilor autorizati și nu se pot executa decât de către dispecerii taxi autorizați de Autoritatea de Autorizare a Primăriei Municipiului Bucuresti, în condițiile în care se asigură posibilitatea clientului de a apela la acesta servicii prin comenzi telefonice sau prin alte mijloace, aplicații informatice, comenzi on-line pe site-ul web al dispeceratului taxi și de a le transmite prin stația radio de emisie-recepție către taximetrist, inclusiv aplicațiile de tip on-line care se identifică obligatoriu cu dispeceratul al cărui nume este trecut în autorizația de dispecerat emisă de Autoritatea de Autorizare a Primăriei Municipiului București. Dispecerizarea prin orice alte mijloace este activitatea desfășurată de către un dispecerat taxi autorizat de către autoritatea de autorizare pentru a prelua comenzile clientului prin intermediul unei aplicații informatice sau prin comenzi on-line efectuate pe site-ul web al unui dispecerat taxi autorizat și de a le transmite prin stația radio de emisie-recepție către taximetrist. Aplicația informatică reprezintă un program software care este instalat și funcționează pe un dispozitiv mobil sau fix, program ce este proprietate exclusiva a dispeceratului taxi autorizat, având aceeași denumire cu cea a dispeceratului taxi autorizat”.

„În exercitarea activității de transport în regim de taxi, taximetriștii obligatia să aibă o ținută îngrijită, formată din pantalon, cămașă sau sacou, în funcție de anotimp, fiind interzisă îmbrăcămintea necorespunzătoare de tip șort, maiou sau șlapi. De asemenea, taximetriștii sunt obligați să întrețină starea de curățenie a autovehicului taxi și aspectul curat și îngrijit al acestuia, să nu folosească un limbaj neadecvat, suburban sau care să facă referiri la discriminări de orice fel care se refera la etnie, religie, sex sau care să deranjeze clienții”.

Tot în prevederile modificărilor pe care consilierii generali le-au adus regulamentului cadru este inserată obligativitatea taximetriștilor de a nu refuza transportul persoanei cu mobilitate redusă și a dispozitivului de mers, iar la solicitarea clienților cu nevoi speciale, aceștia vor fi ajutați la urcarea și coborarea din autovehicul. În timpul executării serviciului de transport se interzice fumatul în interiorul taxiului în prezența clientului sau folosirea telefoanelor și a altor altor dispozitive mobile, iar fundalul sonor, muzica sau folosirea altor echipamente cu impact audio-video se va selecta și adapta la cerințele clientului”.

„Mijlocirea intre un conducător neautorizat sau a unui transportator autorizat taxi a transportarii unei persoane sau grup de persoane pe teritoriul Municipiului București, indiferent de modul și mediul prin care se realizează, se sancționează cu amenda de la 4.500 la 5.000 lei”, se mai arată în modificările pe regulamentul cadru.

Raport de specialitate

Expunere de motive

Hotarare

La art.3 din anexa 1 a Hotararii C.G.M.B. nr.178/2008 privind aprobarea Regulamentului-cadru, a Caietului de sarcini si a contractului de atribuire in gestiune delegata pentru organizarea si executarea serviciului public de transport local in regim de taxi, dupa lit. j) se introduce lit, i si lit. i care vor avea urmatorul continut:

„dispecerizare prin orice alte mijloace – activitate desfasurata de catre un dispecerat taxi autorizat de catre autoritatea de autorizare pentru a prelua comenzile clientului prin intermediul unei aplicatii informatice sau prin comenzi on-line efectuate pe site-ul web al unui dispecerat taxi autorizat si de a le transmite prin statia radio de emisie-receptie catre taximetrist;”
„aplicatia informatica reprezinta un program software care este instalat si functioneaza pe un dispozitiv mobil sau fix, program ce este proprietate exclusiva a dispeceratului taxi autorizat, avand aceeasi denumire cu cea a dispeceratului taxi autorizat.”
Art.II Alin. (1) al art. 21 din anexa 1 a Hotararii C.G.M.B. nr. 178/2008 se modifica si va avea urmatorul continut:
Pe teritoriul municipiului Bucuresti serviciile de dispecerat sunt obligatorii pentru toate taxiurile transportatorilor autorizati si nu se pot executa decat de dispecerii taxi autorizati de Autoritatea de Autorizare a Primariei Municipiului Bucuresti, in conditiile in care se asigura posibilitatea clientului de a apela la acesta servicii prin comenzi telefonice sau prin alte mijloace, inclusive aplicatiile de tip on-line care se identifica obligatoriu cu dispeceratul al carui nume este trecut in autorizatia de dispecerat emisa de Autoritatea de Autorizare a Primariei Municipiului Bucuresti.
Art.III La art. 21 din anexa1 a HCGMB nr. 178/2008 dupa alin.(3) se introduce alin.(3) care va avea urmatorul continut:” alin. (3).

Serviciile de dispecerat sunt obligatorii pentru toate taxiurile transportatorilor autorizati, care isi desfasoara activitatea de transport in regim de taxi pe teritoriul municipiului Bucuresti si nu se pot executa decat de catre dispecerii taxi autorizati de autoritatea de autorizare a Primariei Municipiului Bucuresti, in conditiile in care se asigura posibilitatea clientului de a apela la aceste servicii prin comenzi telefonice sau orice alte mijloace (aplicatii informatice, comenzi on-line pe site-ul web al dispeceratului taxi) si de a le transmite prin statia radio de emisie-receptie catre taximetrist;”
Art.IV La art. 41 din anexa 1 a Hotararii C.G.M.B. nr. 178/2008 dupa alin. (2) se introduce alin. (2) care va avea urmatorul continut:
In exercitarea activitatii de transport in regim de taxi, taximetristii au urmatoarele obligatii :
a) sa aiba tinuta ingrijita (pantalon, camasa, sacou in functie de anotimp) fiind interzisa imbracamintea necorespunzatoare (sort, maiou, slapi);
b) sa intretina starea de curatenie a autovehicului taxi si aspectul curat si ingrijit al acestuia, in primul rand in interiorul taxiului, cat si exteriorul acestuia,
c) sa nu foloseasca un limbaj neadecvat, suburban sau care sa faca referiri la discriminari de orice fel (etnie, religie, sex, etc.) sau care sa deranjeze clientii,
d) la solicitare, clientii vor fi ajutati la urcarea si coborarea din autovehicul, in special persoanele cu mobilitate redusa, persoanele in varsta si femeile gravide;
e) sa nu refuze transportul persoanei cu mobilitate redusa si a dispozitivului de mers,
f) in timpul executarii serviciului de transport persoane in regim de taxi se interzice fumatul in interiorul taxiului in prezenta clientului,
g) in timpul executarii serviciului de transport persoane in regim de taxi se interzice folosirea telefoanelor altor dispozitive mobile
h) in timpul executarii serviciului de transport persoane in regim de taxi fundalul sonor, muzica sau folosirea altor echipamente cu impact audio-video se va selecta si adapta la cerintele clientului
Art.V La art. 59 din anexa 1 a Hotararii C.G.M.B. nr. 178/2008 dupa pct. 6 se introduce pct. 6 care va avea urmatorul continut:
” alin. 6 1 Nerespectarea obligatiilor, asa cum au fost stabilite la art. 21 alin. (3), aplicabile tuturor activitatilor asimilate indiferent de modul si mediul prin care se realizeaza si au ca rezultat mijlocirea intre un conducator neautorizat sau a unui transportator autorizat taxi, a transportarii unei persoane sau grup de persoane pe teritoriul Municipiului Bucuresti, se sanctioneaza cu amenda de la 4.500 la 5.000 lei.