„Avem dovezi că din 27 de curse, 24 sunt șterse din memoria fiscală a aparatului de taxat!”
Ca reacție la articolul publicat în ediția tipărită a cotidianului Adevărul, președintele Asociației pentru Drepturile Taximetriștilor Independenți (ADTI) face declarații bombă care ar putea să arunce în aer actuala stare de lucruri și de fapt existentă în taximetrie.
Planul zilnic, quartul, evaziunea fiscală și închirierea autorizațiilor taxi sunt explicate jurnaliștilor în amănunt de către liderul ADTI, care aduce grave critici sistemului de supraveghere fiscal al ANAF și ITM.
Cum justifică patronii companiilor de taxi introducerea acestui plan zilnic
„Noi primim de la şoferi sumele încasate din aparat, iar 100 de lei este suma minimă care ne asigură că şoferii şi-au făcut treaba. Dacă nu şi-au făcut acest plan, înseamnă că nu au fost la muncă şi, în aceste condiţii, nu ai pentru ce să le dai salariul”, ne-a declarat Mihai Ghişă, acţionar al unei companii de taximetrie din Bucureşti şi preşedintele Asociaţiei Române de Transport în Regim de Taxi (ARTRI). El a precizat că şoferii nu trebuie să primească vreo dovadă de plată la achitarea acestui plan zilnic, pentru că „suma este deja încasată, se vede în raportul aparatului de la bord”, se inserează în articolul publicat în Adevarul.
Președintele ADTI susține altceva
Într-un interviu dat jurnalistilor ca reacție la articolul publicat în Adevărul, președintele Asociaţiei pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi (ADTI) – Viorel Radu, spune că planul cerut de către patroni este ilegal – declarația completă o puteți citi aici
„Nimeni nu a făcut niciodată o verificare a acestor lucruri, deşi au existat (şi încă există) nenumărate reclamaţii în acest sens”, spune președintele ADTI.
„Avem dovada faptului că din 27 de curse înregistrate numai într-o singură zi pe raportul Z al unui taxi, 24 dintre acestea sunt şterse (quarțate). Cum media unei curse o putem încadra în dreptul a 10 lei, putem spune că pierderea (ştergerea) se situează în jurul a unui minim de 150 lei pe zi, pentru un singur taxi”, mai spune liderul ADTI.
Evaziunea fiscala în taximetrie, 1.125.000 de lei! Zilnic!
„Dacă la nivelul municipiului Bucureşti avem în piaţă un număr de peste 15.000 de taxiuri dintre care 10.000 bucureştene şi restul ilfovene (nu toate cu drept de operare) şi estimăm că doar 50% dintre aceştia uzitează de acest procedeu (quartz), estimăm o nedeclarare zilnică a unor venituri rezultate a 7500×150 adică 1.125.000 de lei zilnic”, explică liderul ADTI.
„Planul zilnic de 100-120 de lei pe care-l plătesc şoferii de taxi este ilegal, iar evaziunea obţinută prin ştergerea unor încasări se ridică la peste un milion de lei pe zi numai în Bucureşti”, mai declară pentru cotidianul Adevărul, Viorel Radu – preşedintele Asociaţiei pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi (ADTI).
Redăm, în continuare, principalele idei transmise de reprezentantul taximetriştilor:
** Oficial vorbind, nu există „plan zilnic”
„În conformitate cu legislaţia specifică – Art 41 (2) lit a} din HCGMB nr 178/2008 – toate sumele rezultate din încasările zilnice înregistrate de aparatul de taxat fiscalizat şi verificat metrologic se depun de către taximetristul angajat, ZILNIC, pe bază de chitanţă la casieria angajatorului însoţite de raportul Z (raportul de închidere zilnică) emis de aparatul de taxat”. „A se vedea şi în Legea 38/2003 – cuprinsul Art 1.1 lit o), al Art 37 (3) lit e) şi al Art 41 lit i) alineat 4 – toate fiind obligatorii”.
** Există un temei legal pentru ca firmele să perceapă acest plan zilnic?
„Nu, nu există temei legal, cum de altfel nu există nici plan sau target în această activitate. Planul a fost inventat şi implementat de către patronii firmelor de taxi tocmai pentru a-şi externaliza costurile legate de cheltuielile aferente activităţii desfăşurate“. „Exemplu: Îmi dai 90 lei pe zi, ai două sâmbete şi două duminici libere pe lună, la alegere, şi îţi plăteşti singur benzina/gazul (din diferenţa de încasări). Dacă vrei să ai vechime, îţi fac contract, dar îmi dai banii să îţi plătesc carte de muncă“. „Sau: Îmi dai 70 de lei plan zilnic vreme de 20 de luni şi îţi rămâne maşina ţie. Te interesează reparaţiile, cartea de muncă, asigurările de orice fel, taxa de dispecerizare s.a.m.d.“. „Sau: 1.300 de lei chirie lunară pentru licenţă (la Ilfov este 800), treci maşina ta pe numele societăţii mele şi nu mă interesează nici o cheltuială, suporţi tu totul”.
** Şoferii primesc chitanţe sau alte dovezi de plată în momentul în care achită planul?
„Teoretic da, practic nu. Însă în dreptul celor puţini ce le primesc, sumele menţionate pe chitanţe sunt indicate a fi cele aferente planului impus sau cele înregistrate pe raportul Z sumar, raport în care nu sunt cuprinse şi sumele şterse cu ajutorul celebrului Quartz. În această situaţie, sumele regăsite pe chitanţe (maximum 120 de lei) sunt cu mult mai mici decât totalul încasărileor aferente curselor zilnice (care de multe ori sar de 230 de lei zilnic)”.
** La cât se ridică sumele astfel încasate de către firme?
„Avem dovada faptului că din 27 de curse înregistrate numai într-o singură zi pe raportul Z al unui taxi, 24 dintre acestea sunt şterse (quartzate). Cum media unei curse o putem încadra în dreptul a 10 lei, putem spune că pierderea (ştergerea) se situează în jurul a unui minim de 150 lei pe zi, pentru un singur taxi. Dacă la nivelul municipiului Bucureşti avem în piaţă un număr de peste 15.000 de taxiuri dintre care 10.000 bucureştene şi restul ilfovene (nu toate cu drept de operare) şi estimăm că doar 50% dintre aceştia uzitează de acest procedeu (quartz), estimăm o nedeclarare zilnică a unor venituri rezultate a 7500×150 adică 1.125.000 de lei zilnic“.
** Cum justifică firmele aceste sume?
„Depinde despre ce sume vorbim. În cazul celor aferente planului impus (între 70 şi 120 lei/zi), e simplu: o mare parte a cheltuielii o reprezintă carburantul (între 50 şi 70 de lei zilnic). Cum spuneam mai sus, acest cost este convenit a fi suportat de către şofer, însă – atenţie – bonul ajunge la firmă pentru ca angajatorul să şi-l deducă din încasări (plan). Această condiţie este obligatorie şi în dreptul reparaţiilor, chiar dacă sunt plătite de taximetrist din banii acestuia (cei peste 70 sau 120 de lei), pentru a se deconta cu ei. Dacă vorbim de sumele de peste planul zilnic impus, acestea sunt şterse din memoria aparatului de taxat sau nedeclarate ca încasare”.
„Nimeni nu a făcut niciodată o verificare a acestor lucruri, deşi au existat (şi încă există) nenumărate reclamaţii în acest sens”, a conchis liderul ADTI.
Citeste mai mult: adev.ro/o3ti6a
Și șoferii de taxi postează în paginile lor de socializare metode sau comentarii care arată modalitățile prin care fiscul este păcălit
Asta în condițiile în care lupta declarată împotriva evaziunii fiscale și a ilegalităților din taximetrie nu pot ajunge și in acest domeniu de activitate…încă!
”Camera Taximetriștilor nu reprezintă și nu apără taximetriștii, ci doar interesele personale ale ștabilor care au licențe de taxi și care au permis violarea legilor în vigoare cu privire la tot ce înseamnă taximetrie. Am văzut că în articol se scrie că taximetriștii primesc un salariu minim pe economie. GRESIT! Taximetristul nu primește nimic în afară de un contract pe care îl semnează pe 4 ore (legea permite dar NIMENI NU LUCREAZA IN TARA ASTA DOAR 4 ORE, poate doar câteva categorii de persoane dar nicidecum un taximetrist) și odată pe lună semnează un ștat de plată, banii nu îi vede. Ce nu se mai vede dar se poate verifica: majoritatea firmelor au licențe închiriate cu 1200 lei/ lună moment în care firma doar încasează niște bani iar idiotul care a făcut pasul ăsta îi rămân în cârcă toate cheltuielile pe care le va plăti în numele firmei (fiind obligat de firmă să aducă documente justificatoare pe încasări pentru ca firma să aibă 0/0 și să nu plătească taxe la stat). Din punctul meu de vedere cea mai mare evaziune fiscală este din salarizare care vine ca urmare a scoaterii din Legea muncii a grilelor de salarizare în funcție de studii și de nivelul de încadrare în funcție de specificul fiecărei meserii sau profesii. Dacă se păstrau aceste criterii nu mai puteau ajunge în funcții de conducere strungarii și cizmarii. Aceste măsuri au dus atât la situația actuală din taximetrie, dar mai rău, la situația actuală a țării unde AM AJUNS SCLAVI IN PROPRIA TARA”, comenteaza taximetriștii pe forumuri.
Deși la jumătatea anului trecut instituțiile responsabile ale statului au fost convocate într-o ședință CSAT la care a participat Serviciul Român de Informații, Parchetul General și DNA, ședință în care s-a declarat ca prioritate națională combaterea și stoparea evaziunii fiscale, în taximetrie stările de lucruri continuă de ani de zile.
Cât despre metodele și dovezile că așa se întâmplă, materialul filmat este dovada. Raportul fiscal al unui taxi, care arată că din memoria fiscala a aparatului de taxat sunt șterse (quarțate) cursele. Acolo unde apare 1,39 lei/km, suma reală încasată este ștearsă din memoria fiscală.
https://www.facebook.com/400133146831991/videos/532933966885241/?pnref=story