APOCALIPSA LA CHISINAU: TAXIURILE, LUATE CU ASALT DE POLITISTI

Mobilizare fără precedent a procurorilor și polițiștilor care, într-o acțiune ca în filme, au efectuat zilele trecute mai multe percheziții la firmele de taxi din Chișinău.

Procurorii au descins simultan la 34 de adrese din Chișinău și Bălți.

Potrivit lui Vitalie Busuioc, șeful interimar al PCCOCS, în cadrul acțiunilor de urmărire penală urmau să fie efectuate 35 de percheziții, iar nouă persoane urmau să fie reținute, însă au fost efectuate doar 34 de percheziții și 6 persoane au fost reținute, dintre care una la Bălți. Alte patru persoane urmează a fi date în căutare.

Mulți dintre cei vizați au fost anunțați despre percheziții.

Vitalie Busuioc susține că cei care au reușit să scape ar fi fost anunțați de către persoane care erau la curent cu acțiunile procurorilor, iar în acest sens a fost pornită o cauză penală pentru divulgarea datelor urmăririi penale.

„Am constatat că o parte din persoanele la care urma să fie reținute, au fost anunțați de complici care au avut acces la informații. O parte s-au sustras de la urmărirea penală și se eschivează în continuare de a se prezenta la sediul PCCOCS. În acest sens a fost pornită o cauză penală pentru divulgarea datelor urmării penale a persoanelor care au avut acces la informații, respectiv urmărirea penală va arăta modul în care a fost transmisă și cine este vinovat de aceste acțiuni”, a declarat Vitalie Busuioc.

Firmele de taxi, controlate de foști angajati din poliție. Clonele, egale cu taxiurile oficiale. 

Cel puțin asta a mai declarat Vitalie Busuioc, procurorul interimar al PCCOCS, într-o conferință de presă. Potrivit lui Busuioc, cele nouă persoane, dintre care majoritatea foști angajați ai MAI ar fi prejudiciat în numai doi ani, bugetul de stat cu aproximativ 15 milioane de lei. Busuioc a menționat că cele nouă persoane controlau 19 companii de taxi, care erau înregistrate pe numele mai multor indivizi asistați social din Bender – o localitate de lângă Chișinău, de unde este originar unul dintre reținuți. Mai mult, aceștia ar fi avut în gestiune 1400 de taxiuri înregistrate oficial, și alte 1400 înregistrate neoficial.

„Activitatea acestor agenții de taxi este gestionată de un grup criminal format din aproximativ nouă persoane. Au gestionat aproximativ 19 agenții de prestare a serviciilor de taximetrie”, a spus procurorul. Unul dintre administratorii reținuţi – originar din Bender, găsea în oraşul natal oameni nevoiaşi, pe numele cărora înregistra firmele de taxi. La Camera de Licențiere era prezentat un anumit număr al mașinilor, după care în document erau făcute modificări. După o scurtă perioadă de timp, pentru a se eschiva de la plata impozitelor, administratorii mergeau la Camera de Licențiere cu o cerere de a exclude cam 50 la sută din numărul mijloacelor de transport înregistrat, însă acestea erau in continuare pe stradă.”, au declarat procurorii.

screen-09.41.40[04.05.2017]

„Zilnic, şoferii de taxi erau obligați să dea companiei aşa numitul „plan”, de la 700 până la 1300 de lei, iar la sfârșitul lunii, aceștia semnau în registrul contabil că au ridicat salariul, pe care, în realitate nu-l primeau. La încasarea banilor de la șoferi, persoanele responsabile de colectarea mijloacelor bănești, de obicei, își făceau însemnări pe foi A4 cu numărul taxiului sau numele șoferului, care preda plata zilnică”, au mai declarat procurorii în conferința de presă.

Polițiștii au publicat imagini de la perchezițiile la firmele de taxi. Au intervenit cu mascați.

Polițiștii au publicat imagini video de la perchezițiile operate la firmele de taxi. În clipul video postat pe pagina oficială a INI, se vede că oamenii legii au intervenit în forță, cu zeci de mascați de la Brigada „Fulger”.

În imaginile publicate, polițiștii au filmat cu drona momentul în care mascații au luat cu asalt locuința de lux al unuia dintre infractori. Potrivit anchetatorilor, casa construită în mijlocul pădurii a fost cumpărată din mijloace financiare dobândite ilegal.

Ofițerii de investigație au publicat și o convorbire telefonică care demonstreaza că taximetriștii nu eliberau clienților bonuri fiscale.

Potrivit legislației din Republica Moldova, dacă vina acestora va fi dovedită, taximetriștii care nu eliberau bonuri fiscale riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 6 ani, amendă administrativă și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice.

În schimb, firmele de taxi pot fi sancționate cu amendă, interzicerea dreptului de a mai putea desfășura o activitate economică de până la cinci ani sau lichidarea persoanei juridice de la Registrul Comerțului.