AEROPORTUL OTOPENI: TARIFUL DE CARTEL, PRIMUL VENIT PRIMUL PLECAT

Că Aeroportul Otopeni își hotărăște autonom regulile cu privire la serviciile de taximetrie, știe toată lumea.

Legea 38/2003 permite acestuia ca prin regulamentul propriu să stabilească taxiurilor și taximeriștilor accesul, staționarea sau preluarea clienților înspre și de la terminalele de pasageri cu respectarea strictă a acestui regulament care are în vedere noțiuni de siguranță, calitate și legalitate așa cum ar trebui să fie „poarta de intrare” într-o capitală a unei țări europene.

Numai că de la o vreme încoace – Aeroportul Otopeni prin măsurile luate în numele siguranței cetățenilor, a calității serviciilor și a legalității, face praf noțiunea de arbitru neimplicat material sau patrimonial pe o piață concurențială și aruncă la gunoi, în numele transportului ieftin de la punctul A în punctul B, toate elementele pe care le-am enumerat mai sus: calitate, siguranță și legalitate și mai ales – concurență.

După ce și-a dat cu stângul în dreptul cerând taximetriștilor să se „autorizeze” – invocând motive de securitate și de capacitate de transport a bagajelor, se vede că până la urmă tot ce dorește conducerea aeroportului este tarif mic.

Adică tarif de cartel, aliniindu-se practic la o golănie dispeceratelor bucureștene, sancționate de către Consiliul Concurenței anul trecut cu amenzi care au trecut binișor de 500 000 de euro.

Tariful mic nu este un lucru rău. Dar nici nu o să poți vreodată să ai pretenții de legalitate, de siguranță sau confort.

Depinde cu care ochi te uiți la tarifele de pe ușile taxiurilor care vor sta de mâine încolo grupate pe „căprării” în aeroport. Dacă ești client, e bine. Problema este al cui ești client: al aeroportului sau al taxiului în care tocmai te urci? Cui îi reproșezi până la urmă că taxiul pe care tocmai îl găsești la estacadă nu are aer condiționat, că îți ții bagajele în brațe, sau că taximetristul nu se ridică la standardele unor servicii care definesc calitatea, siguranța și legalitatea acestora și unde singura componentă de acces „în prima linie” este tariful?

Că taximetriștilor le cad ușile și le pocnesc planetarele pe 1,39 lei/km, știe toată lumea. E luptă mare să întreții taxiul, fie că ești angajat sau cu taxiul propriu. Patronatele și dispeceratele se mulțumesc doar să încaseze, și rare sunt situațiile în care taximetriștii reușesc să ofere clienților servicii de calitate, siguranță și legalitate, într-o activitate definită prin lege ca fiind de utilitate publică.

Da” cu păcănelele ce faceți?

Pe de altă parte, nu poți să nu vezi și can-can ul măsurii pe care au luat-o cei din conducerea aeroportului.

Secretară. Ciocănitoare. Păcănele. 4Ge(!). Routere. Aplicații. Tablete și telefoane „ultimul răcnet” cu ratele aferente.

Toate aceste elemente erau practic necunoscute taximetriștilor până să se implementeze la Otopeni sistemul de comandă prin touchscreen. La fel cum de necunoscută era și taxa pe care o cereau dispeceratele atunci când taximetristul lua cursă prin păcănelele lor.

De fapt, cea mai mare necunoscută rămâne obiectul de activitate al păcănelelor. Golănia ONLINE implementată acum ceva timp sub diferite pretexte și care subția cursa taximetristului se pare că va înceta.

Cine a stricat și strică manevrele online pe acolo, nu știm.

Tot ce știm este că procurorii, DNA sau Consiliul Concurenței trebuie să stea „geană” pe ceea ce se numește cu tam-tam prin presă: „implementatea unor măsuri de siguranță aeroportuară și de protecție a cetățeanului.”

Pentru că, din câte ne dăm seama, la Aeroportul Otopeni se fac și se desfac pe acolo „bisnisuri”, se măsoară portbagaje sau se montează și se demontează bariere de acces în numele siguranței aeroportuare și mai ales, a cetățeanului.

Depinde care cetățean…

13417604_951140795007769_4469749723310768654_n

Taxiuri cu tarif minim la Aeroportul Henri Coandă

„Începând de miercuri, 15 iunie 2016, pasagerii care sosesc pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București vor avea la dispoziție taxiuri autorizate, cu tarife de maximum 1.40 lei/km, fără comandă prealabilă. Acestea vor aștepta în stația taxi amplasată la ieșirea din terminal și vor prelua pasagerii în ordinea sosirii. Clienții care vor dori să comande taxi de la o anume companie vor avea la dispoziție în continuare terminalele touch screen pentru comenzi taxi.

Autoturismele taxi autorizate care percep tarife mai mari de 1,40 lei/km, precum și taxiurile neautorizate de aeroport, vor fi disponibile în continuare la parter, în fața terminalului Sosiri.

Fiecare dintre stațiile taxi – pentru taxi cu tarif de maximum 1,40 lei/km, pentru taxi la comandă și pentru celelalte taxiuri – vor fi clar semnalizate.

13432450_951140768341105_4018225759855657385_n

În acest moment, sunt autorizate 1.400 de autoturisme taxi, iar procedura de autorizare se derulează rapid și gratuit” explică Aeroportul Otopeni noile măsuri de acces ale taxiurilor pe estacada de la terminalul sosiri.

Sursa foto si întreg comunicatul îl puteți găsi aici

 
Distribuie articolul prin: