IN ATENTIA DNA: PMB AR FI PUTUT INCASA BANI BUNI DIN SERVICIILE RENT-A-CAR

Asociatia pentru Drepturile Taximetristilor Independenti:

„Noi credem că interesele transpartinice și de grup nu doresc această reglementare”

Transportul în regim de închiriere, echivalentul serviciilor de transport în regim de taxi a căpătat de-a lungul timpului un statut cu totul aparte.

Că acest serviciu de transport în regim de închiriere este un substitut al taximetriei, toată lumea o știe.

Nereglementarea și vidul legislativ a dat întotdeauna posibilitatea celor care au interese patrimoniale sau de grup să profite și să facă bani. Milioane de euro, spun unii. Averi colosale, spun alții, traduse în bunuri, case sau mașini. Foarte normal și natural spunem noi – ca organizație non-guvernamentală, atunci când aceste bunuri sau milioane de euro sunt produse din activități legale, cinstite și corecte din punct de vedere economic, în condiții de concurență loială, și mai ales în condiții care țin de impozitarea acestor activități și de plata taxelor care se cuvin pentru desfășurarea lor.

Dacă taximetria a început – pe undeva și din cauza campaniei impuse de autoritățile penale sau ale ANAF – să genereze fonduri la bugetele consolidate ale primăriilor, nu același lucru se poate spune și despre firmele de transport în regim de închiriere, care – așa cum constatăm – încep să aibă un statut aparte în fața autorității de autorizare – mai exact a autorităților locale din București.

„Noi, ca ONG suntem preocupați și obligați prin statut să urmărim ca aceste activități să se desfășoare corect, iar una dintre preocupările noastre a fost și reglementarea acestor servicii de transport în regim de închiriere, ca parte integrantă din legea care descrie și reglementează la nivel național ambele activități, și vorbim de legea 38/2003, cu modificările și completările ulterioare.

Servicii care, din cauza nereglementării și a vidului legislativ care există în această activitate de mai bine de cinci ani, au ajuns să se substituie taximetriei – ca serviciu de utilitate publică reglementat”, spun colegii de la ADTI.

O posibilitate de a pune în legalitate acest domeniu de activitate în regim de închiriere a fost irosită la sfârșitul lunii martie de către Consilierii Generali ai Primăriei Capitalei care au avut posibilitatea să reglementeze și să autorizeze acest serviciu de transport, și de a aduce venituri la bugetul Primăriei Capitalei. Adică acele milioane de euro pe care le așteaptă școlile, grădinițele, pensionarii sau azilele de bătrâni, milioane de euro care în acest moment sunt sifonate prin lipsa unui regulament cadru de funcționare atât de necesar acestui serviciu.

Pus pe ordinea de zi a ședinței din 30 martie, proiectul care reglementa piața acestor servicii în regim de închiriere a fost amânat de către Consilierii Generali ai PSD și PNL în baza unui simplu e-mail trimis de o asociație (PATRONALA ?) ce reprezinta societatile comeriale.

Deși era în dezbatere publică încă din anul 2010 și ar fi trebuit să fie votat în Consiliul General după 30 de zile, proiectul care reglementa piața acestor servicii de transport care conținea și plata redevențelor și a taxelor a fost amânat sub pretextul că proiectul nu a fost discutat îndeajuns cu Direcția Transporturi.

Cine are interes ca acest serviciu de transport în regim de închiriere să se desfășoare în ilegalitate?

„Facem apel către Consilierii Generali, către Direcția Transporturi, Drumuri și Sistematizarea Circulației, către primarul general Sorin Oprescu – să repuna în cel mai scurt timp pe ordinea de zi a ședinței CGMB acest proiect de hotărâre de Consiliu, indiferent câte e-mail-uri se primesc sau se trimit!

Noi ca organizație profesională, precum si cetățenii bucureșteni, suntem foarte curioși ce conține acel e-mail invocat de către consilieri, și sperăm că DNA sau Parchetul General vor face ceea ce trebuie și în acest caz.

Pentru că noi credem că interesele transpartinice și de grup nu doresc această reglementare. Care ar putea însemna reabilitarea sau renovarea de școli, grădinițe sau spitale, un trai mai bun pentru bătrânii instituționalizați, sau – de ce nu, fonduri pentru mult promisa autostradă suspendată a primarului Sorin Oprescu.”

Sursa:www.adti.ro

rentacar1-724x1024

rentacar2-724x1024