Schimbările la nivel local a legislației din București-Ilfov privind transportul cu taxiul dă mari bătăi de cap autorităților.
După recenta întrevedere pe care Primarul General a avut-o miercuri cu Grupul de Lucru înființat anul trecut pentru modificarea Regulamentului-Cadru 178/2008 care reglementează activitatea de taxi în București, patronatele se declară nemulțumite de forma și felul în care Consiliul General dorește modificarea acestuia.
Într-un interviu acordat RFI, Vasile Ștefănescu – președintele Cotar, spune că Regulamentul 178 ar trebui să fie modificat în așa fel încât Primăria Capitalei să garanteze și să sprijine investițiile pe care patronatele le fac în achiziționarea de autoturisme noi, Poliția Rutieră să poată să-și facă datoria în așa fel încât să stopeze activitățile neautorizate, iar șoferii de taxi să fie sancționați drastic atunci când încalcă legislația sau când sunt prinși băuți la volan.
Nu ne putem îndrepta împotriva unui șofer care a greșit sau care a refuzat cursa dintr-o dată.
„Codul Muncii nu ne permite să luăm măsuri drastice din prima. Trebuie să le dăm un avertisment, un 10%. Să urmăm căile legale. Nu ne putem îndrepta împotriva unui șofer care a greșit sau care a refuzat cursa dintr-o dată. Noi, COTAR, am propus o conduită și vestimentară a șoferului. Să nu-l mai vedem în șlapi, în papuci sau cu acele șorturi, să le iasă organele pe-afară. Sau cu tricourile acelea…și-l vezi că miroase a transpirație. Acele maiouri. O ținută decentă.”
Târguiala pentru cursă, rămâi fără atestat.
„Va fi suspendat atestatul. Între o lună și trei luni de zile. Iar la a doua, a treia abatere dovedită va fi anulat atestatul de taximetrist. Înseamnă că nu va mai putea practica această meserie niciodată. Dacă un șofer e prins beat, la prima abatere, considerăm că ar trebui să i se suspende atestatul de taximetrist pentru un an de zile. Iar la a doua abatere să i-l anuleze. Și am făcut solicitări la Ministerul Transporturilor și la Autoritatea Rutieră.”
Viceprimarul Bădulescu, întâlniri cu Google România. Dacă nu se rezolvă problema până pe 15 martie, vom ieși în stradă.
„Primăria Capitalei, cel puțin declarativ, doamna Primar General a spus că avem dreptate cu acest Uber. Noi am propus să aibă o discuție cu această platformă Google din România și să se interzică să mai poți să accesezi Uber, așa cum au făcut colegii noștri unguri. În orice caz, vreau să vă spun că dacă nu se va rezolva problema, pe data de 5 martie vom depunde cerere de miting și dacă nu se rezolvă până pe 15 martie vom ieși în stradă, exact cum au făcut și colegii din Europa contra acestei activități neautorizate gen Uber. Domnul viceprimar Bădulescu ne-a promis că va avea întâlniri cu Google România. Așteptăm să vedem ce se întâmplă.”
Revizuirea tarifelor. În funcție de opțiunea persoanei fizice autorizate sau a societății comerciale fiecare poate să opteze pentru ce tarif vrea.
„Au existat persoane acolo care au spus să se mărească tarifele. Nu poți să impui primăriei să mărească tarifele, atâta timp cât suntem într-o economie de piață. Sunt 57 de dispecerate pe raza municipiului, de la 1,39 lei/km la 3,5 lei/km. În funcție de opțiunea persoanei fizice autorizate sau a societății comerciale, fiecare poate sa opteze pentru ce tarif vrea. Nu poți sa impui mie un tarif acuma, așa că vrei tcă un tarif de 2lei/km sau trei lei că așa vrei tu, Primăria Municipiului București.”
Dacă noi facem investiții, haideți să ne garantați investițiile.
„Nu mai avem garanție ca să putem să luăm mașini. Noi trebuie să înnoim parcul auto. În decurs de 6-8 luni de zile noi trebuie să cumpărăm cel puțin două mii de mașini. Și-atunci i-am explicat doamnei Primar General: “Doamnă, dacă noi toți facem aceste investiții, haideți să ne și garantați investițiile“. Adică să scoatem acești bani, ca oamenii să aibă un loc de muncă, să poată să și muncească.”
Taximetria între București și Ilfov nu a fost reglementată. Nu este vina noastră.
„Legea în momentul de față spune foarte clar: fiecare trebuie să-și desfășoare activitatea pe raza localității de autorizare și ocazional între localități, când duce clienți și se întoarce. Nu este vina noastră că această activitate nici în momentul de față între București și Ilfov nu a fost reglementată. Și mă mai refer aici…pe raza Municipiului București știți că au luat amploare aceste aplicații gen Uber. Cu Uber-ul nu avem niciun fel de problemă: dacă vrea să se autorizeze ca dispecerat sau ca orice activitate legală, n-avem nimic împotrivă să avem încă un concurent pe piață. Mi se pare cinic să ceri taxe și impozite numai la cei autorizați. Cei autorizați să-i prinzi, să le dai amenzi, să te pui pe ei, iar cei care fac fraudă fiscală în momentul de față, să-i lași în continuare în pace.”
Interviul și materialul complet îl găsiți aici
Nota: Înființarea Grupului de Lucru care modifică Regulamentul-Cadru 178 a fost înființat anul trecut, iar taximetriștii au obținut doar două locuri în Comisie. Despre moment, mai multe detalii găsiți aici.