APLICATIILE PE ANDROID, SAU DESPRE CE POATE ASCUNDE SOFERUL DE TAXI INTRE PICIOARE

Implementate cu succes în Occident mai ales în Germania sau Austria, unde aplicația myTAXI a înlocuit în numai câteva luni tradiționalul dispecerat, aplicațiile pe smartphone au devenit foarte populare și la noi, mai ales printre șoferii de taxi din București.

Taxi Beet, Speed Taxi, Star Taxi, Clever Taxi, Taxiplon, toate aceste aplicații pot fi folosite, cel puțin teoretic, de către un șofer de taxi indiferent unde autoturismul taxi este dispecerizat și sub ce “brand” este colantat.

Printre primii care au implementat cu succes această nouă tehnică inovatoare au fost cei de la Speed Taxi, urmați îndeaproape de Startaxi, o firmă de IT care nu avea nimic de-aface cu serviciile de dispecerizare tradiționale.

Și printre soferii de taxi aceste aplicații au devenit populare, în numai trei luni de la lansare ajungând să folosească serviciile StarTaxi aproape 500 de taxiuri.

Nu mai vorbim de clienți, care prin simplitatea folosirii acestei aplicații, prin eficacitatea ei dar și prin faptul că au posibilitatea să dea un feedback șoferilor de taxi prin asa-zisul “rating” sancționând sau recompensând comportamentul șoferului respectiv atunci când execută cursa respectivă.

Dar nu despre asta vrem să vorbim în cele ce urmează

Tradițional sau nu, în pur spirit rrromânesc și in deplină anormalitate, aceste aplicații, în loc să dea o anumită independență șoferului de taxi față de serviciile de dispecerizare, așa cum s-a întâmplat în Germania sau Austria, la noi a avut un efect invers.

Amenintări, decolantări în plină stradă, trupe de commando trimise ca intimidare peste cei care oferă aceste servicii, oferte care nu au mai fost făcute niciodată șoferului de taxi în relația cu un dispecer, presiuni care probabil au fost atât de mari încât cei de la StarTaxi au hotărât să deschidă si ei un dispecerat clasic, aliniindu-se practic la jocurile de culise care se fac de către dispeceri pe piața taximetriei.

mesajTotul, în numele banilor soferului de taxi…și așa puțini și chinuiți, câștigați prin ore prelungite de muncă sau dormit în masină, având în vedere că pentru accesul la aplicații, șoferul de taxi plătește aceste servicii suplimentar din încasările sale zilnice, pe lângă planul impus și carburantul.

http://www.facebook.com/photo.php?v=258383400961491&set=vb.100003694998809&type=2&theater

Curios este că, deși cei de la StarTaxi aveau toate datele să nu marșeze pe aceste practici, ei neavând nevoie să fie reglementați în vre-un fel, deoarece aceste aplicații nu sunt prinse în Legea Taximetriei ca și activitate conexă a serviciilor de transport în regim de taxi, erau acuzați de concurență neloială de către dispeceratele tradiționale.

mesaj-startaxi-300x151De ce? Nu știm.

Cu toate că aplicațiile pe android ar putea să se regăsescă în următorul text al legii 38/2003:

Executarea transporturilor în regim de taxi

Art. 21 Orice persoană are acces egal si nediscriminatoriu în angajarea serviciilor unui taxi aflat în poziția «Liber», staționar sau în mișcare.

Angajarea serviciilor unui taxi aflat în mișcare în poziția «Liber» se poate realiza de către client semnalizând vizibil.

Angajarea serviciilor unui taxi se poate realiza telefonic sau prin alte mijloace.
    __________
@Articolul a fost modificat prin art. I pct. 22 din Legea nr. 265/2007
Este adevărat că în casetele tehnice de pe interfata aplicațiilor poate scrie, la un moment dat și numele dispecerului la care autoturismul de taxi este dispecerizat, dar de la asta și până la aceste acuze de concurentă neloială mai este drum lung, pe care cei de la StarTaxi probabil că nu au vrut sa îl parcurgă prin procese în justiție și au cedat, înfiintând un dispecerat propriu.

Ne aducem aminte, în istoria recentă, prin anii  „9o când, strânși pe un câmp – pe atunci marginea Bucureștiului, un mare patron al unei firme de taxi interzicea șoferilor folosirea telefoanelor mobile atunci când intrau în tură.

Cu alte cuvinte, dacă folositi în afacerea dvs. serviciile a doi operatori de telefonie mobilă, unul dintre ei îl poate acuza pe celălalt de concurență neloială. Bașca vi se interzice imperativ să îl mai folosiți.

Este de înteles și atitudinea dispeceratelor care încearcă să își protejeze afacerea, dar suntem curioși să vedem sub ce formă sau dacă vor fi reglementate și aceste aplicații în noul proiect de amendamente care tocmai se află pe ordinea de zi a Parlamentului.

Iar paradoxul este că, anumite firme care livrează aceste servicii pe piața taximetriei nu acceptă ca și colaboratori șoferii de taxi colantați la anumite dispecerate sau pe cei autorizați în alte localități, cu toate că aplicațiile pe android nu sunt reglementate în niciun fel de Legea Taximetriei.

Pentru liniștea noastră socială, pentru siguranța clienților, este nevoie și de o asemenea reglementare, pentru că șoferul de taxi trebuie să fie atent la trafic, nu la telefonul cu aplicatia ascunsă sub bord sau între picioare.

Iată probleme reale cu care șoferul de taxi se confruntă zi de zi.

Si apropo, știe cineva de ce nemții de la MyTaxi nu au venit în Rromânia încă?