CORTUL DE LA PIATA UNIRII RAMANE INCA 30 DE ZILE

Dacă fiecare nemultumire anonimă scrisă de taximetristii care au trecut pe la cortul amplasat în Piata Unirii ar îmbrăca o formă oficială si ar fi fost directionată către institutiile statului, probabil că functionarii publici din aceste institutii ar avea nevoie de săptămâni în sir numai să le citească.

Cu permisiunea colegilor care au initiat această actiune, am aruncat si noi o privire în caietul păzit ca pe ochii din cap si legat cu o sfoară sănătoasă de măsuta din mijlocul cortului si ceea ce am citit confirmă haosul si debandada din taximetria orasului Bucuresti – capitală europeană din anul 2014.

Parchetul General, Primăria Capitalei, Politia Locală, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Politia Rutieră, Consiliul Concurentei, Protectia Consumatorului – toate aceste institutii sunt pomenite si se regasesc in nemultumirile taximetristilor:

“Sunt deranjat de faptul că nu suntem sustinuti în activitatea noastră de către autorităti si închid ochii la toate demersurile făcute de asociatiile profesionale si este încurajată evaziunea fiscală.”

“Demisia tuturor functionarilor din institutiie publice care trăiesc pe banii statului si sunt incompetenti în a gestiona activitatea de taximetrie.”

“Din cauza autoritătilor care nu respectă legea nu avem de unde plăti taxele si impozitele, sănătatea si pensiile, nu mai vorbim că de abia ne întretinem pe noi si masinile ca să facem un transport civilizat. Nu vrem decât să se respecte legea. Atât!”

“Mentionez că viata de taximetrist este din ce in ce mai grea. Autoritătile nu ne bagă în seama si ne ignoră total pentru că îsi văd interesele lor personale.”

“Concurenta neloială a taxiurilor din Ilfov, tariful neschimbat de ani de zile care nu ne permite să ducem o viată decentă, să se voteze legea taximetriei în regim de urgentă, să se creeze statii de taxi, si să se controleze firmele de taxi care nu fac cărti de muncă si lucrează la negru. Firmele care angajează soferii să fie testati din 6 in 6 luni.”

“Calcularea sub alte forme a tarifelor fără implicarea dispeceratelor. Organele de control ale Primăriei Generale, Serviciul Circulatie, Politia Locală, Garda Financiara, ANAF-ul să se sesizeze din oficiu si să îsi facă datoria cu adevărat.”

“Vă depun oficial hotărârea Curtii Constitutionale care nu permite cresterea numarului de taxiuri decât în limita de 4 la 1000 de locuitori. Autoritătile să implementeze Cazierul de Conduită Profesională si să devină singura autoritate care să supravegheze această activitate.”

“Nu ne obligati să semnăm declaratii ascunse ca după aceea să fim vânati de PMB. Opriti evaziunea fiscală din taximetrie si scoateti Ilfovul din Bucuresti că va iesi război civil.”

Si clientii au scris în acest caiet :

“Taximetristii să tină ceasul la vedere, să nu mai vorbeasca la telefon si să ofere bon fiscal si rest. O primă măsură ar fi mărirea tarifului pentru cresterea calitătii serviciului.”

“Noaptea, taximetristii nu te duc decât după ce negociaza o sumă mult mai mare decât costul cursei. Tariful final este mult mai mare, iar aparatele taxi sunt defecte.”

Dincolo gravitatea acestor reclamatii anonime, în urma acestui demers taximetristii au obtinut patru audiente, dintre care una la Prefectul Capitalei, iar actiunea continuă.

Organizatiile taximetristilor au obtinut, prin Sindicatul Taximetristilor (SNTI) si Asociatia pentru Drepturile Taximetristilor Independenti (ADTI), prelungirea cu încă 30 de zile a acestei actiuni.

“Am hotărât să prelungim acest demers în ideea că toate aceste nemultumiri vor fi folosite în toate discutiile noastre cu factorii de decizie din institutiile statului român. Vom duce toate aceste reclamatiii, asa cum sunt ele spuse si scrise de colegii nostrii pentru a dovedi adevărata fată a taximetriei. Cea reală, nu cea de prin birouri sau văzută de la geamurile autoturismelor cu sofer pe care sefii din institutii le au la dispozitie din banii nostrii, si care nu au habar sau nu vor să afle cu ce se confruntă colegii nostrii în activitatea lor. Multumim celor care s-au implicat si au sacrificat din timpul lor, făcând ture si sprijinind această actiune, pentru că numai împreună putem să miscăm lucrurile. Ii asteptăm în continuare pe colegii care încă nu au venit să scrie în acest caiet încă 30 de zile. Acest caiet va deveni un document pe care, daca va fi nevoie, îl vom traduce si îl vom trimite la Bruxelles către institutiile europene.” ne-a declarat unul dintre participantii la această actiune.