Dupa ce COTAR a depus la jumatatea lunii octombrie o noua solicitare Guvernului de a interveni pe Legea 38/2003 printr-o ordonanta de urgenta in sensul de a se elimina cele doua sintagme – „in mod repetat” si „permanent” din Legea Taximetriei, reglementari care ar putea obliga platformele digitale sa se autorizeze ca dispecerate si care ar putea interzice taxiurilor din Ilfov sa opereze in Bucuresti, reprezentantii Uber s-au intalnit la sediul Guvernului cu premierul Mihai Tudose si cu alti cativa reprezentanti guvernamentali.
Conform antena3, vicepreședintele UBER pentru Europa, Pierre-Dimitri Gore-Coty, a participat la deschiderea evenimentului Digital Romania International Forum, alături de Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Economie Digitală.
UBER dorește reglementarea platformelor tehnologice în interesul consumatorilor din România, dar și al economiei românești si s-a anunțat că Bucureștiul va fi primul oraș din Europa Centrală și de Est cu UberGREEN – un serviciu de mașini 100% electrice.
„Ne dorim să fim partenerii autorităților și ai organizațiilor de mobilitate urbană din Uniunea Europeană. România este una dintre cele mai importante țări din UE și vrem să continuăm aici dialogul despre viitorul transportului cu comunitățile locale. Suntem hotărâți să definim viitorul mobilității urbane – dar nu o putem face singuri. Vrem să fim parte a soluției și putem face asta doar lucrând împreună”, a declarat Pierre-Dimitri Gore-Coty.
Revenind la solicitarile COTAR si ale Camerei Taximetristilor de a obliga platformele digitale sa devina dispecerate, precum si a intentiei de obligare a taxiurilor sa opereze numai in localitatea unde sunt autorizate, curios este faptul ca aceasta solicitare a patronatelor din transporturi are ca semnatari patronate care deservesc de ceva vreme prin dispeceratele proprii si taxiuri autorizate in alte localitati.
Despre modificarile legislative pe care Guvernul le poate avea in discutie:
Cum vrea Cotar reglementarea: „Dispecerat taxi – activitate conexa transportului in regim de taxi, marfa sau bunuri, autorizata de localitatea de autorizare, care permite preluarea comenzilor de transport prin intermediul telefonului, a aplicatiei informatice mobile de taxi sau alte mijloace ce pot fi descarcate cu ajutorul internetului, si le transmite taximetristului prin statia radio de emisie-receptie, sau prin intermediul aplicatiei informatice mobile de taxi conectate la internet. Dispeceratul nu poate fi autorizat numai cu aplicatia informatica, el trebuie sa indeplineasca prevederile din Legea 38/2003”.
COTAR a dat in judecata platformele UBER, STAR TAXI si CLEVER TAXI pentru concurenta neloiala, procesele aflandu-se in diverse stadii de judecata la Tribunalul sau la Curtea de Apel Bucuresti.
Distribuie articolul prin: