CLUJUL, LA UN PAS DE UBERIZARE

Pe principiul „dacă la ei se poate, noi de ce să nu”, nebunia ride-sharingului a întunecat mințile multora care au văzut în asta o oportunitate de a mai face un ban în plus, și a cuprins acum și Clujul.

Mai exact un dispecerat care, scrie Asociația Taximetriștilor din Cluj aici, sub pretextul că deservește autoturisme în regim de închiriere on-line, preia comenzile clienților care sună pe numărul dedicat pentru comenzi de taxi și le transmite prin aplicația proprie spre autoturisme care nu sunt taxiuri autorizate!

Cum este posibil asta?

Păi se poate, spun taximetriștii, care descriu faptul că dispeceratul Nova Taxi, de câteva săptămâni, a început să dispecerizeze mașini simple fără autorizații și ceasuri de marcat, cu șoferi fără atestate, exact ca și UBER.

Mai mult decât atât, taximetriștii descriu și modul de „operare” al respectivului dispecerat:

Prima sesizare pe care am primit-o a fost chiar din partea unei cliente, care a fost întrebată de către o dispeceră de la dispeceratul Nova Taxi, dacă e de acord să trimita un colaborator. Această clientă a răspuns, neînțelegând despre ce e vorba, că e de acord. A fost informată de valoarea cursei, adica 16 ron, și i-a fost trimisă mașina. Spre surprinderea clientei, mașina era un autoturism alb cu număr de București neinscripționat, care a dus clienta la destinație și i-a fost înmânat un bon fiscal de 16 ron, bon care o îl atașăm acestei postări. După această sesizare am primit altele patru, una dintre ele venind de la soția unui operator de taxi”.

„Avem foarte mulți clienți! Nu suntem Uber și nu facem taxi! Noi îți oferim clienții care trebuiesc transportați non-stop, prin intermediul unei aplicații de mobil”, se arată într-un anunț de pe Olx.ro, în care taximetriștii clujeni spun că au identificat numărul de telefon al directoarei de la firma de taximetrie Nova Taxi.

 

Noi am fi dorit să aflăm în baza cărei legislații și cum ar trebui să arate activitatea descrisă în anunț ca fiind una legală, pentru că, mai spun taximetriștii clujeni, să faci transport de persoane în regim de taxi și să eliberezi un bon client în numele unei firme de construcții este total ilegal și este infracțiune.

Mai mult decât atât, în anunț se oferă și posibilitatea ca această Dana să ajute cu întocmirea actelor juridice, chiar dacă, din câte știm, activitatea de transport persoane în regim de închiriere presupune existența unui Regulament-Cadru care trebuie emis de către Primăria Cluj-Napoca, iar acesta nu există! Dincolo de asta, bonul fiscal primit de către clientul care a mers cu un astfel de autovehicul trimis de către dispeceratul respectiv, nu are niciun fel de corespondență în legislația din taximetrie, în transporturile în regim de taxi și nici măcar în cele în regim de închiriere, unde activitatea se desfășoară numai în baza unui contract încheiat în prealabil, care trebuie să se găsească la bordul autoturismului respectiv în momentul și în timpul executării cursei respective!

Totuși, prin numeroase mesaje adresate șoferilor proprii, dispeceratul respectiv spune că postarea făcută de Asociația Taximetriștilor nu este decât o poveste, care urmărește alte interese pe piața taximetriei din Cluj.

Asociația Taximetriștilor din Cluj: Pozele puse o să vă ajute să înțelegeți situația!

„Nu putem să facem publice toate detaliile. Însă, cu părere de rău, ce se întâmplă este sută la sută adevărat. Avem telefoanele persoanelor care au călătorit cu aceste mașini, avem bonuri, avem numerele  de înmatriculare ale mașinilor și am identificat firmele care efectuează aceste curse de taxi. O să oferim autorităților toate datele care le avem și o să le facem legătură cu persoanele care ne-au scris și au sunat la noi”, arată cei de la Asociația Taximetriștilor din Cluj.

„După atâția ani în care am făcut pe dracu-n patru să oferim cele mai bune servicii, să atragem clienți și să ridicăm firma asta, am tot sperat că lucrurile o să revină la normal. Dar deja îi prea mult. Cum poți să mai fii colaborator la așa o firmă!? Deci să înțeleg că ăsta e unul din motivele pentru care noaptea, când normal, sunt mai puține comenzi, stai câte o oră fără a vedea măcar o comandă iar dimineața au scăzut cursele de aeroport?”, spun supărați și taximetriștii clujeni.

Dovada care va închide dispeceratul Nova Taxi?!

Mesajul trimis în numele dispeceratului care se recunoaște că acesta deservește și autoturisme în regim de închiriere nu mai are nevoie de niciun fel comentariu. Coroborată cu prevederile legale, Primăria Cluj ar trebui să analizeze de urgență această situație.

„Subliniem că transportul în regim de închiriere se face printr-un contract încheiat prealabil și plătit prealabil, contract ce trebuie să fie la bordul mașinii închiriate, iar un dispecerat de taxi nu are voie să dea comenzi decât mașinilor autorizate. Probabil cei de la Nova Taxi se ascund în spatele altei firme, de pe care vor spune că se dau comenzile, însă clienții sună pe numărul dispeceratului! Acești clienți sunt câștigați din munca noastră, a taximetriștilor, și acest dispecerat o să fure toți clienții pentru firma lor de rent a car!”, arată Asociația Taximetriștilor din Cluj.

„Ne bucurăm că există taximetriști cinstiți în Cluj. Dacă vom fi mai mulți, suntem siguri că o să reușim să salvăm taximetria și chiar să o ducem la un alt nivel. Nu considerăm corect să stăm să așteptăm ca meseria de taximetrist să dispară în fața concurenței neloiale. Am făcut această dezvăluire pentru că ne dorim o transparență în taximetria clujeană și considerăm că dispeceratele care fac asta ar trebui să nu fure din clienții munciți și câștigați de taximetriști, și să ii ducă în zona transportului ilegal de persoane”, se mai precizează în mesajul Asociației Taximetriștilor din Cluj.

Distribuie prin: