Uber este o companie americană care a dezvoltat o aplicație pentru tablete și smartphone-uri care pemite clienților să comande limuzine cu șofer sau taxiuri.
Uber a lansat aplicația pentru iPhone în anul 2010, oferindu-le clienților posibilitatea de a închiria rapid limuzine cu șofer. Ulterior, pe fondul competiției cu jucători mai mici, compania le-a oferit clienților și posibilitatea de a comanda taxiuri sau mașini cu tarife mai mici decât limuzinele.
Aplicația permite pasagerilor să se conecteze direct prin GPS-ul telefonului mobil cu cea mai apropiată mașină cu șofer înregistrată în baza de date a Uber. Contractarea serviciului și plata se desfășoară exclusiv prin intermediul Uber și nu personal cu șoferul. La destinație pasagerul nu achită fizic nimic. Tariful este calculat de program în funcție de distanță, viteză și condițiile de trafic. Serviciile nu se plătesc fizic, contravaloarea călătoriei este reținută în mod automat de pe cardul clientului prin intermediul contului de client. Șoferii își primesc banii într-un cont și au dreptul la un anumit procent din suma de plată, restul rămânând companiei. Compania nu lucrează cu companii de taxi obișnuite, ci cu companii de transport și cu șoferi individuali. Șoferii înscriși în aplicație pot munci când vor și cât vor.
În iunie 2014, compania era prezentă în aproape 140 de orașe din circa 40 de țări și avea milioane de clienți. Tot în iunie 2014, compania avea 900 de angajați și percepea un comision intre 20% – 25% de la șoferi.
În iunie 2013, valoarea companiei era evaluată la 3,5 miliarde dolari, iar în iunie 2014, valoarea era de 18 miliarde de dolari.
În Statele Unite ale Americii și în multe orașe europene, taximetriștii au protestat iar aplicația Uber a fost interzisă în locuri cum ar fi Vancouver, Paris, Sofia, Lisabona, Madrid, Barcelona Amsterdam, Copenhaga și Berlin. Din cauza Uber, protestele au dus la blocarea orașelor și la intervenția autorităților care s-au văzut nevoite să modifice legislația în domeniu. Protestele nu au făcut nimic altceva decât să crească și mai mult popularitatea aplicației.
Taximetriștii profesioniști si autoritătile susțin că aplicația generează concurență neloială, întrucât șoferii Uber nu sunt obligați să se conformeze legilor de profil, nu trebuie să plătească taxe specifice taximetriei și nici nu li se cere vreo licență.
În România, odată cu modificarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, Uber este interzis a fi practicat de șoferi, fără ca aceștia să aibă licență de transport persoane.
Sursa: wikimedia.org