TAXIMETRISTII: EMIL BOC DECIMEAZA TAXIMETRIA DIN CLUJ

Clujenii sunt așteptați sâmbătă 5 octombrie, în Sala de Sticlă a primăriei, pentru a dezbate dacă e nevoie de mai multe autorizații pentru taxi în municipiul Cluj-Napoca.

Dezbaterea publică în ceea ce privește aprobarea studiului de specialitate cu privire la numărul maxim de autorizații de taxi pentru perioada 2020-2025, va fi discutată alături de Regulamentul privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Cluj-Napoca.

Taximetriștii din Cluj, apel către primarul Boc.

„Am constatat că, în interiorul actului administrativ propus, există articole care nu sunt în concordanță cu legislația națională actuală, aplicarea acestora fiind aptă să producă grave prejudicii întregului sector de transport cu taxiuri. Nu putem permite decimarea taximetriei cauzată de lipsa dialogului cu factorii implicați și a erorilor din cuprinsul unui act admnistrativ”, spun taximetriștii din Cluj, într-un comunicat de presă aici.

„Știm un singur lucru: orașul este tot mai aglomerat, presiunea pe serviciul de taximetrie este imensă, nervii operatorilor autorizați sunt întinși la maxim! Este inadmisibil ca 2469 de operatori autorizați să fie ignorați de administrația publică locală, totuși, contribuția lunară a serviciului de taximetrie către bugetul de stat fiind de peste 500.000 de euro. NU cerem absolut nimic, decât respectarea legilor și reglementărilor naționale în vigoare! Vă rugăm public, domnule Primar Emil Boc, să organizați de îndată, potrivit Legii 52, dezbaterea noului regulament pentru desfășurarea serviciului de taximetrie, fiind inițiatorul acestui proiect! NU aruncați taximetria din Cluj-Napoca într-o degringoladă totală, vă rugăm frumos!”, spun taximetriștii de la Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania.

Precedent periculos.

Și Asociația pentru Drepturile Taximetriștilor Independenți contestă majorarea numărului de autorizații și denunță modul în care primarul Boc elaborează acte normative.

„Este curios și bine de aflat cum de va reuși primarul Boc să mărească numărul de autorizații de taxi în condițiile în care legea interzice categoric acest lucru. Dacă primarul Boc vrea să mărească numărul de autorizații, va fi ilegal”, ne declară Viorel Radu, președintele Asociației pentru Drepturile Taximetriștilor Independenți (ADTI).

„Legea spune clar: După procedura de atribuire a numărului maxim de autorizaţii taxi stabilit, autoritatea de autorizare nu va mai atribui nicio autorizaţie taxi decât în condiţia disponibilizării unora dintre cele existente. Dacă numărul autorizaţiilor taxi emise până la data intrării în vigoare a legii (completări la legea 38/2003 n.n.) depăşeşte numărul maxim de autorizaţii taxi stabilite, consiliul local sau Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu va mai atribui nicio autorizaţie taxi până la micşorarea numărului acestor autorizaţii, prin disponibilizare în conformitate cu prevederile legii, sub numărul maxim stabilit. Și Curtea Constiuțională a decis că este ilegală majorarea numărului de autorizații”, descrie Viorel Radu, reglementarea prin care majorarea autorizațiilor de taxi ar fi nelegală.

„Initiațiva legislativă a primarului Emil Boc nu este una care să genereze o mai bună funcționare a serviciului de transport persoane în regim de taxi, ci o încercare a acestuia de a mai câștiga încă un mandat de primar. Operatorii de transport din Cluj s-au arătat pe bună dreptate revoltați de o asemenea inițiativă, cererile lor fiind ignorate de-a lungul timpului. Propunând un astfel de proiect de hotărâre, primarul Emil Boc instigă consilierii locali să comită infracțiunea de abuz în serviciu. Din acest motiv organizațiile semnatare respinge jocurile politicianiste de conjuctură al primarului Emil Boc și transmitem pe această cale că pentru creșterea numărului de taxiuri, acesta are posibilitatea să inițieze propuneri legislative de modificare a legii taximetriei. În concluzie solicităm public primarului Emil Boc să pună de îndată în aplicare dispozițiile Curții Constituționale și să retragă proiectul de hotărâre inițiat”, se arată într-un comunicat de presă al ADTI aici.

Prin asemenea dezbateri publice, primarul Emil Boc își legitimizează ilegalitățile.

„Asemenea modificări legislative trebuiesc discutate în parlament, nu pe plan local. Emil Boc creează un precedent periculos, în care România se va umple de taxiuri. Avem implementat în piață taximetria paralelă – așa numitul transport alternativ, care a umplut orașele cu rable de 15 ani vechime. Prin asemenea dezbateri publice, primarul Emil Boc își legitimizează ilegalitățile și se pregătește pentru campania electorală. Unde a fost primarul Boc și unde au fost primarii marilor orașe din România atunci când guvernul a dat ordonanță pentru Uber și de ce nu au luat atitudine în dezbaterile publice de atunci? Adică la taxiuri obligăm taximetriștii să cumpere pe banii lor mașini eco, că dă bine electoral la primărie și alții poluează la greu, făcând același tip de transport. Cât de ipocrit să fii?”, mai spune președintele ADTI.

Primăria Cluj, proiect legislativ.

„Proiectul prevede aprobarea unui număr de 2.500 autorizații de taxi pentru o perioadă de 5 ani, prin suplimentarea cu 31 de autorizații de taxi față de cele existente, exclusiv pentru mașinile electrice. Totodată, orice autorizaţie de taxi retrasă va fi convertită în autorizaţie de taxi pentru vehicule electrice”, se arată în intenția de modificare a regulamentului de taxi care va fi dezbătut astăzi la primăria din Cluj.