„Deoarece fapta pârâtelor este de natură a încălca uzanţele cinstite şi principiul general al bunei-credinţe pe piaţa serviciilor de transport, în sensul prevederilor art. 2 alin. (1) din Legea nr. 11/1991, admite în parte cererea de intervenţie principală formulată de persoanele având calitatea de şoferi de taxi şi va dispune încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate de pârâtele SC Uber Systems Romania SRL şi Rasier Operations B.V. constând în furnizarea de servicii în domeniul transportului, implicând transportul de persoane fără deţinerea autorizaţiilor legale pe raza Municipiului Cluj-Napoca„.
De la această decizie a Tribunalului Specializat din Cluj s-a aprins scânteia care a determinat taximetriștii să inițieze demersurile necesare pentru a cere instanțelor din Timișoara și București să oprească concurența neloială pe care Uber, dar și celelalte aplicații autodenumite pompos „de ridesharing”, o fac de ani de zile celor care încearcă să își desfășoare activitatea de transport cât mai corect și cinstit.
Că taximetria a fost și încă mai este sabotată din interior de către entități economice care nu urmăresc decât un scop – acela de a face bani cu orice preț fără să țină cont de oameni, principii sau legislație, este o realitate pe care abia acum taximetristul începe să o simtă.
Căutând vinovați, vânând greșeli din trecut sau din prezent, taximetriștii se pare că au înțeles cumva, că singura lor cale este de a se uni întru principii și în numele unei activități corecte din care să poată fiecare să-și câștige existența, să lase în urmă momente sau vendette și să se mobilizeze ca o breaslă unită, care poate face multe lucruri în primul rând pentru oameni, dar și pentru principii normale și corecte într-o piață bântuită de ilegalități.
Într-o activitate în care autoritatea publică este practic inexistentă, sau dacă își face simțită prezența, o face urmând principii strâmbe sau subterane, taximetriștii își caută dreptatea dincolo de patronate, autorități sau golănii economice și merg acolo unde ar fi trebuit să ajungă de mult. În instanțele de judecată.
Pentru că asta intenționează să facă o mână de taximetriști inimoși, care au înțeles realități și drepturi, care au înțeles haiducia financiară din această activitate, dar care au înțeles și echivalența care trebuie făcută între cei care muncesc corect și cinstit, indiferent sub ce formă ajung să conducă un taxi pe stradă.
Dacă taximetriștii de la Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania au câștigat în primă instanță procesul cu pirateria din taximetrie (vedeți decizia aici), iar cei din Timișoara sunt pe cale să definitiveze acțiunea în instanță, și taximetriștii din București se mobilizează și au început să strângă fondurile necesare pentru inițierea unei acțiuni similară cu a colegilor din Cluj.
„Deschidem proces împotriva transportului ilegal de persoane și avem nevoie de sprijin financiar. Donațiile se pot face la sediul dispeceratului Next Taxi Plus, din strada Leonte Anastasievici nr. 24, zona Cotroceni sau la sediul Nicconsult, Bulevardul Octavian Goga Nr 23, bloc M 106 , sc 4 parter, ap 102”.
„În imaginea atașată aveți numărul de cont unde puteti trimite donațiile pentru acțiunea în instanță.”
„Avem de strâns o sumă mare de bani, o avem de strâns repede. Discutăm de mii de euro. Fiecare leu contează. Noi suntem deciși. Dacă vom fi 50 o vom duce la capăt, dacă vom fi 500 o vom duce la capăt mai ușor. Voi, cei care aveți mașini la plan … Se aude? Dispeceratele? Mai puteți ? Vă băgați cu noi? Transportatorii PFA… micile companii… Hai băieții… Un mic efort… Colegii de la plan… Voi care hrăniți întreaga industrie… Voi sunteți mulți… Cu o cursă pe zi, preț de două săptămâni, dați o lecție tuturor. Aveți contul. De luni vom avea chitanțiere la purtător. Tic tac… tic tac… Am pornit cronometrul. Donațiile se fac în contul atașat deschis la Banca Transilvania, pe numele Asociației Taxi Next Level. Împreună vom da cu ei de pământ! Doar împreună!”, spun colegii care inițiază acțiunea de strângere de fonduri.
Campania a început cu formarea a două grupuri de whatsapp, unul pentru cei care intenționează să susțină financiar acest demers, și unul pentru cei care au donat banii, prin care se arată tot bugetul disponibil și cheltuielile făcute din aceste fonduri.
De remarcat faptul că această acțiune judecătorească este susținută de către avocații care au câștigat în primă instanță procesul de la Cluj, respectiv de către Casa de Avocatură Câmpan & Timonea.