Despre ilegalitățile din taximetrie noi am mai scris.
Despre interese patrimoniale și de grup a scris și presa locală sau națională, au scris și ziariști cu greutate – formatori de opinie sau profesioniști care au simțit ilegalitățile de care și pe care mai toți șoferii de taxi din București le povestesc cui este dispus să le asculte.
Despre mecanismele și felul în care se obțin autorizațiile de taxi
Când o simplă închiriere a unei autorizații de taxi generează un venit echivalent cu al unui apartament, inventivitatea unora depășește limita imaginației. De ce să construiești un bloc cu 20 de locuințe și să închiriezi apartamentele pe 250 de euro lunar, când o autorizație de taxi sau mai bine zis 20 de autorizații îți aduce același venit? Și asta fără să trebuiască să ai excavatoare, camioane, muncitori, teren intravilan, utilități sau termopane.
Pentru că în taximetrie se poate orice, așa cum descoperim în documente făcute publice – pe site-uri specializate
Obținerea unei autorizații taxi este atât de simplă și atât de penală, cu atât mai mult cu cât cei prinși cu cioara vopsită predau lecții de interpretare legislativă prin ședințe funcționarilor publici, când locul lor ar trebui să fie după gratii de mult timp.
Pentru profani, mecanismul arată cam așa: ai o autorizație de taxi atribuită pe un autoturism în – spre exemplu – comuna Jilava. Autoturismul face deja taxi și este dotat cu tot ce trebuie: este galben(!) are aparat de taxat, certificat de agreare de la Registrul Auto Român, metrologie, etc.
Iar dacă la comuna Petrăchioaia se anunță procedură de atribuire pentru autorizații taxi, tot ce trebuie să faci este să depui la primărie actele autoturismului care deja este taxi la Jilava. Participi la procedura de atribuire, capeți autorizațiile și apoi le închiriezi doritorilor din comuna Petrachioaia sau de aiurea, care vor să se facă taximetriști. Cel care le închiriază trece autoturismul propriu pe firma câștigătoare a autorizațiilor și se depune un nou dosar de preschimbare a autorizațiilor sub pretextul că autoturismul declarat inițial câștigător a fost înstrăinat, înlocuit, etc. Genial și mai ales penal, posesorul autorizației garantează și faptul că, prin funcțiile deținute în organizațiile profesionale ale taximetriștilor, ești protejat și apărat – și mai ales ești asigurat că o să lucrezi fără probleme sau dureri de cap în București.
O altă virgulă în procesul de obținere ale acestor autorizații de taxi sunt propunerile de mărire peste numărul de 4/1000 de locuitori (conform Legii 38/2003) de către Consiliile Locale a autorizațiilor taxi pentru fiecare localitate de autorizare. Propuneri care de multe ori – în principiu și de regulă – sunt făcute de organizații profesionale ale căror șefi sunt și viitorii beneficiari – prin firmele de taxi pe care le dețin – ai celor mai multe autorizații scoase pe tarabă de localitatea de autorizare respectivă. (Ordinul 356/2007 – Secțiunea 2 art.11 – Stabilirea numărului maxim de autorizaţii taxi).
Nici studiul de specialitate pe care o primărie este obligată să îl realizeze atunci când se mărește numărul de autorizații nu este de neglijat. Cine realizează asemenea studii de specialitate și pe câți bani sau euro, doar Dumnezeu știe. Legea permite acordarea unor asemenea contracte fără licitație publică în limita a 30.000 de euro. Bani buni pentru oricine…nu-i așa?
Fals în declarații, inducerea în eroare a unei autorități, declarații pe propria răspundere false, concurență neloială, fals în documente publice și multe altele – cu trimitere directă la Legea 78/2000 – un concurs de infracțiuni economice și penale care ar trebui să țină autorul sau autorii (pentru că sunt în mod sigur mai mulți) după gratii mulți ani – vreo sută – spun gurile rele.
Speța de față a fost publicată pe site-ul Legea de la A la Z și o găsiți aici detaliat, cu nume și prenume, cu firmă, cu primărie și cu tot ce trebuie. Adică elemente în dosarele procurorilor care încă mai ezită să înceapă să facă – în sfârșit! ordine în această activitate economică.
Revenind la speța Tribunalului Ilfov, regăsim nume spectaculoase care, spun taximetriștii bucureșteni – au nenorocit taximetria și au adus pe mulți dintre ei în situația de a își pierde casele, mașinile, autorizațiile, locurile de muncă și chiar familiile: Primăria Voluntari – prin primarul Pandele, soțul actualei candidate la Primăria Capitalei, Primăria Comunei 1 Decembrie și Primăria Comunei Copăceni – primării care au eliberat autorizații taxi fără respectarea numărului legal, SC Pelicanul Grup – prin acționariatul din care fac parte doi foști sau actuali președinți de organizații profesionale din taximetrie – APTTI și FORT și – suntem siguri – alte nume spuse sau nespuse în hotărârea Tribunalului Ilfov, din care extragem numai câteva paragrafe:
”Astfel, la nivelul autorității de autorizare din cadrul Institutiei Primăria Orasului Voluntari s-a demarat o acțiune de control a tuturor transportatorilor autorizați de aceasta, procedându-se la verificarea menținerii valabilității condițiilor ce au stat la baza acordării autorizațiilor de transportator precum și a autorizațiilor taxi.
Autorizația de transportator a fost acordată reclamantei, S.C. Pelicanul Grup TAXI S.R.L. în temeiul art. 9 din Legea 38/2003, însă în urma verificărilor efectuate de autoritatea de autorizare s-a constatat că declarația pe propria răspundere a transportatorului privind deținerea sau capacitatea financiară de a deține un număr de autovehicule pe tipuri, în proprietate sau în temeiul contractelor de leasing pe care le va utiliza în realizarea serviciului de transport nu a fost conformă cu realitatea.
La dosarul de autorizare, reclamanta a depus, în temeiul art. 9 Iit. e) pct. 2 din Legea nr. 38/2003, o declarație (condiție obligatorie) pe propria răspundere precum că deține autovehiculele necesare pentru a desfășura activitatea de transport persoane în regim taxi pe raza Orașului Voluntari, indicând și numerele de inmatriculare ale acestora. Însă, în urma activității de control s-a constatat că pentru autoturismele indicate în declarația pe proprie răspundere erau deja atribuite autorizații taxi de catre alte autorități de autorizare, respectiv comuna 1 Decembrie și Comuna Copăceni, la situația nelegală ca reclamanta să dețină pentru același autovehicul două/trei autorizații taxi.
Mai mult, din totalul 20 autorizații taxi atribuite reclamantei, un număr de 9 autoturisme erau deja autorizate. Prin comportamentul reclamantei a fost afectată calitatea serviciului de taximetrie, reclamanta instituind monopolul în piață prin eliminarea concurenței, vizând, în mod vădit, încălcarea legalității, în speță fiind incidente prevederile art. 52 alin. 1 Iit. a), b), d), e) si alin. 2 lit. a) si alin. 5 din ORDINUL nr. 356/2007.” se arată în hotărârea judecătorilor din Ilfov.
Iar dacă o simplă autorizație taxi se închiriază cu 250 de euro pe lună – pentru cine nu știe, o simplă ilegalitate precum cea din speța de față a adus beneficiarilor un venit de 5000 de euro lunar! Plus TVA-ul aferent reparațiilor și combustibilului pe care șoferul de taxi îl pune din buzunarul propriu zi de zi și pe care tot societatea îl încasează! Un venit pe lună (nu pe Marte :)) cam cât al unui bloculeţ de locuințe cu 20 de apartamente inchiriate. Good bussines – good gifts, ar spune englezul…
Cartelizarea serviciilor de transport, închirierea autorizațiilor taxi, sclavia din taximetrie, corupția funcționarilor publici care se învârt pe lângă această activitate, evaziunea fiscală de milioane de euro dovedită și strigată în Parlament de către organizațiile profesionale legitime ale taximetriștilor, activitățile economice parazite dezvoltate pe orizontală și verticală care gravitează în jurul taximetristului – toate aceste elemente ar trebui să pună în mișcare mecanismele de investigare specifice ale statului prin procurori.
Însă decizia întârzie să apară sau să vină
De fapt, prin pasivitatea lor și îngăduința de care dau dovadă față de aceste infracțiuni și cu fiecare zi care trece, procurorii scuipă continuu înspre taximetriștii cinstiți din București și Ilfov.
Distribuie articolul prin: