Investigatia Consiliului Concurentei a ajuns la Primăria Capitalei
Sesizat anul trecut de catre Sindicatul National al Taximetristilor Independenti cu privire la modul de scadere al tarifelor in cadrul dispeceratelor de taxi, Consiliul Concurentei a cerut, in discutiile la care a fost invitat vicepresedintele SNTI, mai multe detalii cu privire la reclamatiile si documentele detinute de catre aceasta organizatie.
Venit în ajutorul unui membru al Sindicatului care urma să fie decolantat pentru ca refuza să semneze o fisă de fundamentare pe 1.39 lei/km si scos în stradă cu ajutorul politiei din sediul dispeceratului Meridian Taxi, vicepresedintele SNTI Gabriel Stavilaru a hotărât că numai autoritătile statului mai pot face ceva pentru taximetrie si a sesizat pe cei indreptătiti.
După cum se stie, o investigatie a Consiliului Concurentei dureaza în medie doi – trei ani, iar aceste investigatii se fac sub stricta monitorizare a Comisiei Europene. Iar ancheta se îndreaptă acum către Primăria Capitalei, unde în acest moment se află si dosarele pentru reautorizarea activitătii dispeceratelor taxi din Bucuresti care încearca să obtină, cu ajutorul transportatorilor autorizati deserviti, avizarea în continuare a tarifului de 1.39 sau 1.40 lei/km.
Se stie că această activitate a dispeceratelor este autorizată până la data de 30 iunie a.c. Ce se va întâmpla după aceea? Cert este că răspunsul dat de Politia Locală unui coleg cu privire la modalitatea de stabilire a mediei pe dispecerat a tarifului de pornire si distantă încurcă si mai mult lucrurile, având în vedere că dispeceratele, în principiu, se invită unele pe altele să mărească acest tarif, în conformitate cu indicele de inflatie si in functie de structurile de elemente si cheltuieli ale transportatorilor autorizati deserviti. Si pune Directia Transporturi intr-o pozitie ingrată si nedorită, având în vedere ca cei de la Transporturi au numai drept de avizare nu si de control a legalitătii întocmirii dosarelor de către dispecerate. Intrarea pe fir a celor de la Consiliul Concurentei în acest moment este privită si ca o modalitate de rezolvare a acestei probleme. Arbitru de necontestat, Consiliul Concurentei va verifica toate aceste amănunte, inclusiv fisele de fundamentare ale transportatorilor autorizati deserviti din dosarele dispeceratelor de reautorizare a activitătii. Surse din piată afirmă că niciodată acest Consiliu nu a iertat pe nimeni, monitorizati fiind de Comisia Europeană. Anchete asemănătoare au fost făcute si în tară, iar cei care au fost găsiti vinovati au plătit amenzi grele, iar cei care au colaborat cu autoritătile au căpătat imunitate.
Până în prezent, autoritatea de concurenţă a finalizat patru investigaţii referitoare la participarea la carteluri de fixare a preţurilor pe piaţa transportului de persoane în regim de taxi din Timişoara, Constanţa, Baia Mare şi Târgu Mureş şi a aplicat amenzi în valoare totală de 1,635 milioane lei. Prin programul de clemenţă, Consiliul Concurenţei a acordat companiei Radio Taxi din Timişoara imunitate la plata amenzii, potrivit Agerpress.
„Ancheta declanşată de Consiliul Concurenţei pe piaţa de taximetrie din Bucureşti şi din judeţul Ilfov era necesară”, potrivit preşedintelui Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) Augustin Hagiu.
Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile principalelor companii şi asociaţii profesionale active pe piaţa transportului de persoane în regim de taxi din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov
Inspecţiile s-au desfăşurat în cadrul investigaţiei declanşate din oficiu de catre Consiliul Concurenţei privind o posibilă înţelegere a operatorilor de taximetrie pentru stabilirea tarifelor, iar documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza Autorităţii Române de Concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.
Citiţi mai mult: Consiliul Concurenței a declanșat o anchetă pe piața taximetriei din București și Ilfov
Incă de anul trecut au fost făcute comunicate către taximetristi în care au fost rugati să nu intocmeasca fise nereale si să nu semneze pe tariful impus de către dispecerate
Avand in vedere modificarea indicilor de venituri si cheltuieli calculate in fisa de fundamentare a fiecarui transportator autorizat, prin transportator autorizat înțelegându-se orice taximetrist independent (PFA sau IF) care deține o autorizație taxi și una de transport, SNTI avertizează că Primăria Municipiului București, prin Direcția Transporturi, împreună cu organele de control ale ANRSCT și ale Oficiului Concurenței va declanșa, începând cu data de 01 NOIEMBRIE 2012, o amplă acțiune de verificare a fișelor de fundamentare ale fiecărui transportator autorizat cu privire la nivelul acestor indici de consum și dacă acești indici sunt actualizați la zi, în raport cu cheltuielile actuale (carburanți, costuri de întreținere, etc). Dacă sunteți transportator autorizat (PFA, II, IF), pentru a evita suspendarea autorizațiilor și amenzile administrative, cât și a acuzațiilor de concurență neloială, SINDICATUL NATIONAL al TAXIMETRISTILOR INDEPENDENTI, ca organizație reprezentativă la nivel național, vă acordă consultanță gratuită la întocmirea și actualizarea acestei fișe de fundamentare indiferent sub sigla cărui dispecerat vă desfășurați activitatea.
Asadar stimati colegi, organizatiile taximetristilor vă repetă, asa cum au făcut tot timpul: NU SEMNATI FISE DE FUNDAMENTARE NEREALE SI DEPUNETI DIRECT LA REGISTRATURA PRIMARIEI STRUCTURA DE ELEMENTE PE CHELTUIELI REALA!
Claudiu Sapunar – ANTTI:
„Rugăm transportatorii, în special cei constituiti ca PFA, II, sau IF să nu semneze alte structuri de elemente si cheltuieli decât cele reale. Vom posta în paginile acestui site o cerere de avizare de tarif care trebuie depusă la Registratura PMB împreună cu această structură de elemente si cheltuieli reală. M-am inscris în audientă la Directia Transporturi si pentru detalii cu privire la cererea primăriei de completare a bazei de date în vederea constituirii si eliberării Cazierului de Conduită Profesională. Pentru ca taximetristii să nu facă două drumuri, îi invităm să astepte detalii cu privire la actele necesare acestor demersuri. Vom face cunoscute aceste detalii în paginile acestui site imediat cum le vom avea.”
Am cerut punctul de vedere si celui în măsură să explice cum de s-a ajuns în această situatie liderului de sindicat Gabriel Stăvilaru:
„Considerăm că toti cei care în prezent utilizează proceduri ilegale de stabilire a tarifelor de 1,39 Lei/ km se vor justifica si de această dată aruncând vina în spatele transportatorilor PFA, la fel cum s-a întâmplat si în anul 2010. PFA-uri ce au fost amenintati sau păcăliti sub diverse forme de către unii si altii că asa este mai bine pentru toată lumea, adica să semneze fise de fundamentare neconforme cu realitatea. Iată că istoria se repetă si acesti transportatori încă mai cred în prezent faptul că o fundamentare de tarif al cărui rezultat este de 1,39 sau 1,40 Lei/km mai poate fi documentată si sustinută real. Dacă asa stau lucrurile si asta cred domniile lor, nouă nu ne ramâne nimic altceva de făcut decât să directionăm Consiliul Concurentei împreună cu reprezentantii Gărzii Financiare către aparatele lor de taxat, în vederea verificarii MF-urilor aferente si Registrul de încasări si plăti ale ultimelor 12 luni de activitate. Aceasta este cheia rezolvării tuturor disputelor taximetristilor legate de nivelul încasărilor zilnice sau tariful de distantă practicat în prezent. Toate documentele pe care le avem în posesie indică faptul că tariful de 1,39 – sau 1,40 Lei/ km este un tarif falimentar. Facem aici referire la cei care-si desfăsoara activitatea în conditii de legalitate si doresc să muncească cinstit si în continuare. Eu îmi aduc aminte că pe la începutul lui 2010 m-au scos cu politia din dispeceratul Meridian Taxi pentru că un taximetrist PFA, membru al Sindicatului a refuzat să semneze o fisă de fundamentare pentru 1,40 Lei/km. Iată că sunt si oameni care au vrut si vor în continuare să le fie respectate investitiile, taximetristi care încă vor ca pentru prestatiile lor cinstite tarifele sa le fie corect fundamentate astfel încât, dupa încasarea acestora să-si poata permite sustinerea cheltuielilor. Acestea sunt motivele pentru care refuză să semneze o fisă de fundamentare ireală si mincinoasă. Mai ciudat este însă faptul că toti cei cu care vorbesc mă asigură de faptul că nu au semnat pentru 1,39 Lei/ km si cu toate acestea tariful practicat de majoritatea dispeceratelor este de 1,39 Lei/km.
Concluzia: cineva minte în toată ecuatia asta si cu sigurantă că nu suntem noi aceia. Altfel spus, de mai bine de trei ani de zile toate PFA-urile se plâng de tarifele acestea mici. Sindicatul a avut grijă să răspundă cererilor si a îndrăznit o majorare de tarif prin Next taxi. Dar ei ce au făcut? Rând pe rând s-au pierdut în peisaj. Toate aceste lucruri adunate la un loc denotă ce? Iresponsabilitate cauzată de lipsa totală de discernământ, asumare a responsabilitătii si de ce nu, de lasitate. In fata tuturor acestor constatări, am ajuns să decidem dacă este mai bine sa nu facem nimic, întelegând astfel că ar trebui să ne facem praf cu totii sau, să ne dezicem de cei numiti mai devreme iresponsabili astfel încât să ne asigurăm că s-au făcut praf doar ei. Si acum vine întrebarea noastră:
Pe care dintre cele doua variante credeti că am ales-o?”, ne- a declarat reprezentantul SNTI.
Consiliul Concurentei are urmatoarele atributii in domeniul concurentei:
- efectuează investigaţiile privind aplicarea prevederilor naţionale şi comunitare de concurenţă;
- ia decizii pentru cazurile de încălcare a dispoziţiilor naţionale şi comunitare de concurenţă, precum şi pentru cazurile de concentrări economice;
- efectuează, din proprie iniţiativă, investigaţii privind un anumit sector economic sau un anumit tip de acord în diferite sectoare, atunci când rigiditatea preţurilor sau alte împrejurări sugerează posibilitatea restrângerii sau denaturării concurenţei pe piaţă.;
- sesizează Guvernului cazurile de imixtiune a organelor administraţiei publice centrale şi locale în aplicarea prezentei legi;
- sesizează Guvernul asupra existenţei unei situaţii de monopol sau a altor cazuri şi propune acestuia adoptarea măsurilor necesare pentru remedierea disfuncţionalităţilor constatate;
- sesizează instanţele judecătoreşti asupra cazurilor în care acestea sunt competente;
- urmăreşte aplicarea dispoziţiilor legale şi a altor acte normative incidente în domeniul de reglementare al Legii Concurenţei.