Procesul de acreditare și noile reguli de acces pentru taxiuri pe estacada Aeroportului Henri Coandă pun în dificultate pasagerii care vor să ajungă în București.
Aplicate de la 01 Aprilie și venite pe fondul necesității asigurării securității în zona aeroporturilor la nivel european, restricțiile au în vedere accesul taxiurilor numai după acreditarea acestora cu un ecuson de acces eliberat contra cost și numai dupa verificarea tuturor documentelor necesare activității autorizate de transport în regim de taxi.
Citește și: http://academiadetaxi.info/un-nou-scandal-in-taximetrie-aeroportul-otopeni/
Avizele necesare de la Poliția de Frontieră și de la Poliția Transporturi Aeriene se obțin în prezent numai după validarea de către Primăria Capitalei a valabilității autorizațiilor de transport și de taxi, iar după confirmare se elibereaza un ecuson de acces valabil numai pentru un singur taxi și nominal pentru taximetristul care îl conduce.
Cum foarte puține taxiuri îndeplinesc aceste cerințe drastice – arătând pe undeva și haosul existent în taximetria din București si Ilfov, pasagerii au luat cu asalt touchscreen-urile instalate în terminalul sosiri al aeroportului, așteptând chiar și o oră sosirea unui taxi comandat.
De subliniat și faptul că – probabil, ca reacție a noilor condiții de acces în terminalul sosiri – taximetriștii vor refuza cursele pentru Otopeni preluate din Bucuresti, având în vedere că aceștia trebuie să se întoarcă ”pe gol” de la aeroport, o asemenea cursă nefiind profitabilă în condițiile în care nu vor mai avea acces la preluarea clienților care fac comandă prin sistemul touchscreen instalat în terminalul sosiri.
Legislația permite șoferului de taxi refuzarea unei curse în afara localității de autorizare
Pentru că Aeroportul Otopeni nu se află în raza de autorizare a Municipiului București, cursele pentru Aeroportul Otopeni ar putea fi refuzate sau condiționate de către taximetriști, chiar dacă sunt preluate printr-un dispecerat. Discuția este mai amplă, unele dispecerate sancționând prin regulamente interne – șoferii care nu onorează cursele în afara localității de autorizare.
Ce spune legislația în vigoare
SECTIUNEA 2: Executarea transporturilor in regim de taxi
Articolul 18
În raport cu localitatea de autorizare, transportatorul autorizat poate executa transportul în regim de taxi în următoarele situații:
a)permanent, in interiorul localității de autorizare, la cererea clientului;
b)ocazional, între localitatea de autorizare și alte localități sau puncte de interes, numai la cererea expresa a clientului, cu acordul taximetristului, având obligația revenirii în localitatea de autorizare după executarea cursei;
c)ocazional, între localitatea de autorizare și alte localități de peste frontieră, la cererea expresa a clientului și cu acordul taximetristului, cu obligația revenirii autovehiculului în localitatea de autorizare după executarea cursei.
Reglementările de la aeroportul Otopeni ar putea fi benefice pentru taximetrie, având în vedere că în piață sunt foarte multe taxiuri care nu dețin o autorizație taxi valabilă. Noile modificări aduse anul trecut de către Parlament prin Legea 129/2015 nu mai permit desfășurarea activității fără autorizația de taxi în original care trebuie să se afle la bordul autoturismului taxi.
De adăugat că pasagerii pot găsi în terminalul sosiri al aeroportului și taxiuri care îndeplinesc condițiile de legalitate și acreditare ale Poliției de Frontieră și a celei Aeroportuare.
Cu un tarif de 3.50 lei pe km, aceștia oferă servicii cu autoturisme Mercedes care sunt dotate cu aer condiționat, cu șoferi care cunosc cel puțin o limbă străină de circulație internațională, o cursă până în centru – la Piața Romană de exemplu – costând, conform tabelului afișat pe site-ul aeroportului, (vezi detalii complete) aproximativ 60 de ron.
Detalii de culise ale acestor noi reguli puteți citi și aici
Noi taximetriștii știm ce vrea clientul: vrea ieftin sau dacă se poate gratis. În combinație cu cartelul din taximetrie, clientul rânjește fericit că ajunge în oraș cu cinci euro în patru, ținând bagajele în brațe și uitând că dincolo de transpirația și sufertașul șoferului care stă câte două trei ore în țarcul special amenajat de către aeroport, așteptând să cadă comanda de pe touchscreen-ul cartelului din taximetrie – există civilizație, Europa, bun simț, normalitate, siguranță și de ce nu…japonezi și japoneze.
Stările de lucruri și realitatea dă dreptate aeroportului, așa cum arată înregistrarea următoare:
Distribuie articolul prin: