Supus dezbaterii publice in urma cu mai bine de patru ani, consilierii generali discuta marti regulamentul cadru pentru desfasurarea serviciilor de transport in regim de inchiriere.
Dintre cele mai importante prevederi ale acestui regulament:
Autoturismul nu poate avea o vechime de la data fabricatiei mai mare de cinci ani, trebuie sa aiba instalatie de aer conditionat, gradul de poluare minim euro 4, airbag-uri obligatorii pentru sofer si pasager, sistem suplimentar de retinere SRS, sa aiba ABS+ESP si sistem de asistare la parcare, sistem de alarmare si protectie antifurt, inchidere centralizata si existenta unui dispozitiv GPS de monitorizare care va fi conectat la un sistem de monitorizare administrat de primarie.
Autorizatiile sunt nelimitate, se acorda pentru o perioada de cinci ani si se pot prelungi o singura data pentru inca cinci ani. Acordarea autorizatiilor se face cu dovada ca persoana juridica nu are fapte inscrise in cazierul fiscal si nu are datorii la bugetul de stat sau la cele locale.
Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale sau intreprinderile familiale nu au dreptul sa desfasoare activitatea de transport in regim de inchiriere.
Un autoturism destinat transportului de persoane in regim de inchiriere cu sofer va putea prelua comanda si pe aplicatia on-line proprie a transportatorului autorizat. Soferul va trebui sa fie atestat profesional. Atestatul si examenele de atestare vor fi aceleasi cu cele pentru taximetristi si este valabil numai cu dovada existentei analizelor medicale si psihologice in termen de valabilitate.
Angajarea unui sofer pentru transportul in regim de inchiriere este conditionata de eliberarea de catre PMB a cazierului de conduita profesionala si care costa 100 de ron.
Autoturismele in regim de inchiriere cu sofer vor fi dotate cu un ecuson autocolant de culoarea neagra, cele fara sofer vor avea culoarea rosie si vor fi lipite pe parbriz si pe luneta, iar sigla operatorului va putea fi vizibila pe caroseria autoturismului printr-un patrat autocolant (in regulament dimensiunile sunt descrise ca un dreptunghi) de 50 X 50 cm lipit pe capota fata/spate si/sau plafonul autoturismului.
Este interzis autoturismelor destinate transportului de persoane in regim de inchiriere cu sofer sa preia clienti din locurile de asteptare ale taxiurilor sau din alte locuri de asteptare a clientilor, nu vor fi dotate cu statii radio de emisie receptie, case de marcat fiscale, aparate de taxat si nu trebuie aiba insemne, dotari, inscrisuri asemanatoare taxiurilor.
Pentru nerespectarea Regulamentului Cadru, conducatorul auto are ca sanctiune amenda de la 500 la 2500 de lei, iar folosirea altor inscrisuri sau dotari este sanctionata cu inchisoare de la 6 luni la doi ani sau amenda de la 2500 la 5000 de lei conform art.5 din legea 11/1991 cu privire la combaterea concurentei neloiale.
Regulamentul complet il gasiti aici
UPDATE: CONSILIERII GENERALI NU AU ADOPTAT REGULAMENTUL.
PENTRU MAI MULTE DETALII ACCESATI www.adti.ro