Dincolo de comunicatele de presă sau de discuțiile pe care le regăsim pe forumuri și în presă cu privire la piața asigurărilor în general și al prețului RCA în special, clar este un singur lucru: totul se oprește la buzunarul nostru și la mâna care o să stea în el.
Începând de la Parlament, Guvern, ministere și entități economice locale sau multinaționale, toți au un singur scop: banul, cu tot ce înseamnă el în consecință.
În numele pieței libere și a haiduciei comerciale, multinaționalele și firmele străine au preluat economia și tot ce a însemnat active în țara asta: gazul, apa, energia electrică, comerțul, combustibilli, rafinăriile, pădurile, etc. în spiritul jafului care s-a practicat în România ultimilor 25 de ani. Adică am vândut aproape tot.
România s-a împărțit – economic vorbind, și românul a sărăcit. Iar acum lupta se dă pentru viitorii bani din buzunarul nostru, cum ar fi obligativitatea încheierii acestor polițe RCA.
Adică pentru bani pe care nu îi avem, dar care vom fi obligaţi să îi plătim. Este o promisiune făcută de autorităţi unor entităţi economice care, după ce au prăduit totul în ţara asta, acum ne vor și viitorul. Adică banii viitori și tot înseamnă asta în consecință.
Întreprinzătorii români au învățat și au copiat rapid comportamente. Vedeți ce se întâmplă în piața imobiliară, spre exemplu.
Că piața de asigurări în momentul ăsta este preluată, după falimentul Astra și Carpatica, de către multinaționale venite în România să facă bani, nu mai este un secret pentru nimeni. Entitățile economice din piața românească de asigurări nu sunt fundații umanitare sau centre de binefacere. Au venit în România să facă profit.
Numai că au o problemă. O problemă economică, care este generată de realitatea românească – atipică în comportament, așa cum scriam mai demult aici și care nu se aliniază regulilor economiei de piață din manualele răsfoite de către reprezentații acestora prin universitățile economice de prestigiu din Occident. Îi vedem venind în aeroport: cu o gentuță pe umăr și o valijoară; sunt expații trimiși de multinaționale să prospecteze piața din România. Iar principala lor oprire nu este la hotel. Este în sediul unei instituții publice, la guvern sau parlament. Care promit acum banii noștri viitori.
Grav este că acești haiduci financiari sunt însoțiți mai tot timpul de către golani instituționali. Însă niciodată, având în vedere specificul și comportamentul economic atipic al românului, firmele străine nu ar putea să facă afaceri profitabile în România dacă nu ar fi ajutați de către acești golani financiari. Contra unui comision, care de multe ori nu este deloc mic, aceștia vând fabrici, uzine, industrii și resurse. Vând sate și orașe, care arată – după prăduiala lor, ca după război. De fapt golanii ăștia vând oameni și viitorul lor. Grav este și că, golanii versați cu gulere albe din sistemul public și privat românesc girează aceste multinaționale zi de zi, lună de lună și an de an să jupoaie țara și omul, în numele economiei de piață și a liberei concurențe (zic ei!).
Există mai demult o luptă nevăzută pe piața de transport din România
Este o luptă care pe care mulți nu au sesizat-o, dar care acum a devenit vizibilă. Începând cu momentul privatizării CFR Marfă și până la majorarea polițelor RCA, piața de transport este bombardată de către multinaționale sau entități economice care acum și-au rafinat metodele de a face bani din piața de transport. Dacă înainte de asta se dorea ca un investitor să investească în piață pentru producție, acum metodele de a spolia milioanele de euro din economia românească s-au rafinat. Dintr-o dată, nu mai trebuie să cumperi camioane, autoturisme sau taxiuri, să schimbi roți, să angajezi șoferi și să plătești salarii. Livrezi produse sau servicii care – cel puțin practica a demonstrat-o, nu sunt necesare dar sunt obligatorii. În piața de transport cu autoturisme, rafinarea și spolierea vin prin tot felul de nereglementări lăsate intenționat cu virgulă în legislație sau dimpotrivă, chiar reglementări! Colantarea într-o culoare anume a taxiurilor este una dintre ele. Sau aplicațiile on-line. Adică vii cu o aplicație on-line și ceri 25% din costul unei curse de transport. Sau, în numele profitului, crești costurile cu asigurările, în speranța că transportatorii români vor închide business-ul și vor face loc marilor firme de transport europene în piață. Sau înființezi parcuri logistice multinaționale, iar marfa o distribui cui vrei și unde vrei. Sunt mecanisme subtile care se pliază pe cârca producătorilor – în cazul de față pe spatele transportatorilor care, din cauza costurilor adiționale cresc de multe ori prețul serviciilor oferite (și pe care nu le vom analiza aici), totul în dauna cetățeanului de rând, nevoit să suporte prețuri finale pentru produse sau servicii nejustificate în traiul său de zi cu zi.
Numai că cetățeanul nu identifică de fiecare dată aceste mecanisme și mereu atenția îi este deturnată de la cauză, condamnând efectele.
De către golanii cu gulerele albe din sistem care cunosc specificul pieței românești și care au grijă să se întâmple asta. Contra unui comision, o măslină….o chestie așa, de multe ori – o ciungă, în comparație cu stricăciunile materiale și morale aduse României în general și cetățenilor în special.
Nenorocirea face că vinovați în toată această ecuație suntem chiar noi
Noi vrem mai mult profit, noi vrem să câștigam mai mult și tot noi întreținem aceste stări de lucruri să reziste. Iar alții profită de prostia și de dorința noastră, în timp ce milioane de euro zboară senin în buzunarele și conturile exotice ale acestor entități, exploatând la maximum această țară și cetățenii de rând.
Iar acești golani financiari își râd în barbă.
Războaiele nu se mai duc cu sabia sau scutul, cu armura sau mitraliera. Sunt războaie economice în care jaful nu se mai face prin capturi de sclavi sau confiscări de bunuri ca în istorie. Noi înșine ne predăm și mergem de bunăvoie sclavi în țările lor, noi acceptam ieșirea milioanelor de euro din țară prin sistemul bancar multinațional, noi concesionăm economia, resursele și industriile și tot noi ne înfometam bătrânii și familiile. Prin lăcomie și nu în ultimul rând, prin prostie. Obsesiv, exemplul Uber revine ca o mărturie a ceea ce Ungaria a făcut prin interzicerea totală, iar autoritățile române rânjesc obsedate, refuzând să vadă evidențe și stări de lucruri.
Ca un preambul la ceea ce urmează și în care vom identifica și vom descrie cauzele care au dus la creșterea valorii polițelor RCA, mai citiți odată cele câteva rânduri ale paragrafului de mai sus.
Mulți dintre dumneavoastră știți deja ce urmează.
Un articol despre cauză și efecte, despre prostie și manipulare, despre implicațiile politice sau economice nevăzute prin parbrizul taxiurilor noastre.
Despre polițele RCA și necesitatea lor
„Asigurarea auto de răspundere civilă acoperă daunele provocate de un accident produs prin intermediul unui vehicul asigurat RCA unei alte persoane, fie că se află în autovehicul sau în afara lui, fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare, și se acordă despăgubiri în formă bănească pentru vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial, pagube materiale sau pagube reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat”, sună definiția prin care autoritățile descriu acest instrument de asigurare.
Cu alte cuvinte, asta înseamnă că un asigurat cu RCA valabil este protejat prin acest instrument de asigurare să nu plătească din buzunarul propriu daunele pe care le produce cuiva din neatenție sau rea voință. Mai mult decât atât, această poliță acoperă nu numai daunele materiale, dar și pe cele morale sau deces în cazul în care persoana păgubita s-ar îndrepta cu asemenea pretenții de despăgubiri în instanțele judecătorești.
Înseamnă și că familia unui păgubit poate cere orice fel de daune în instanță dacă vinovatul deține o asemenea poliță RCA, inclusiv o rentă lunară pentru copiii sau pentru cei care se aflau în întreținerea decedatului. Iată de ce este atât de important să avem tot timpul în valabilitate o asemenea poliță de asigurare. Mulți dintre șoferi nu își vor permite niciodată să acopere din buzunarul propriu asemenea pagube, care nu sunt deloc mici, așa cum descoperim aici, dar înseamnă și protectia financiară a autorului în viitor, pentru a putea trece peste momentul nefericit al accidentului, produs cu voia sau fără voia sa.
Numai că, dincolo de acest mecanism corect, legal și necesar al polițelor RCA, se învârt tot felul de golani care, așa cum vă povesteam la începutul articolului, umflă nejustificat costurile acestor polițe, exploatand la maxim slăbiciunile acestui mecanism.
Încrengături politice, interese de grup, manipulări și golănii – toate duc înspre o singură direcție: buzunarul cetățeanului, ca un rezultat al lăcomiei unora și al nevoii de a face bani cu orice preț. Preț pe care, până la urmă îl plătim cu toții, așa cum o să descoperiți în cele ce urmează.
Dincolo de lacrimile de crocodil ale marilor transportatori și nu numai, se ascund realități pe care nimeni nu dorește să le spună sau să le evidențieze ca o cauză a creșterii acestor costuri cu polițele RCA. O analiză detaliată o găsim aici, în Raportul Consiliului Concurenței de la începutul anului. Alta o știm cu toții, o simțim, dar fie că nu vrem să recunoaștem sau fie că nu putem să definim în cuvinte aceste cauze, realitatea este una singură:
Noi suntem vinovați pentru creșterea acestor costuri
Că pe străzile și drumurile din România este măcel, nu mai este un secret pentru nimeni. Statisticile arată aici că suntem pe locul doi în Europa la numărul de accidente rutiere cu morți și răniți. Infrastructura rutieră proastă, lipsa autostrăzilor sau a drumurilor naționale este una dintre cauzele frecvente de accidente, devenite fapt divers în buletinele de știri.
În acest moment, sistemul convenit cu asiguratorii în urma protestelor transportatorilor din luna decembrie a anului trecut, pedepsește vinovații cu până la 100% și protejeaza șoferii „cuminți” cu bonusuri de până la 50% din valoarea de bază a unei polițe RCA. O măsură corectă, care are un principiu sănătos la bază: vinovatul plătește. Adică cel care a produs un accident sau mai multe, va primi o palmă pentru inconștiența sau răuvoința sa, pentru lipsa de experiență sau neglijenta de care a dat dovada pe stradă sau aiurea. Sistemul se numește bonus-malus și este implementat în toate țările civilizate din Europa și din lume. Despre acest sistem și metodele de aplicare găsiți aici, cu subiect și predicat.
Acestea sunt efecte. Cauzele?
În urmă cu ceva timp, marii transportatori și organizațiile patronale din domeniul transporturilor strigau aici că este criză de șoferi profesioniști în România. Natural și normal, având în vedere condițiile pe care acești angajatori le oferă în raport cu munca depusă. În acest război economic, mulți dintre șoferii care altădată erau mândria flotelor de transport din România s-au predat și au luat calea străinătății pentru condiții de muncă mai bune, salariu mai mare și constrângeri mai puține. Ample discuții despre ilegalități și compromisuri, cât și unde, ce și când sunt șoferii nevoiți să le facă – forțați de către patronate le găsiți aici. Este FORUMUL SOFERILOR PROFESIONISTI, un fel de dosar în care DNA și instituțiile statului ar trebui să se mai uite din când în când.
Să NU fii nevoit să alergi camionul, microbuzul sau autocarul după grafic este un câștig.
La fel cum un câștig este și respectarea timpilor de conducere și repaus, fără să fii nevoit să pui magnetul pe tahograf sau să împrumuți diagrama colegului care tocmai a rămas fără permis sau în concediu. Dacă patronatele – în numele și în goana lor după profit – nu ar forța șoferii să facă multe lucruri la limita legalității, aceștia nu ar mai conduce ca nebunii să ajungă în timpul impus petru livrarea unui colet sau a mărfii beneficiarului. Uitând că cel mai important capital în această ecuație economică este omul, patronatele își bat joc. Iar dacă patronatele nu responsabilizeaza angajații, uitând că cel mai valoros activ al unei firme de transport este șoferul, o fac asigurătorii prin polițele RCA. Despăgubirile pe accidente rutiere cu autovehicule mari depășesc imaginația posibilă. Peste 100 de milioane de euro au fost acordate în 2014 de către instanțe ca despăgubiri victimelor unor asemenea accidente, după cum putem citi aici. Și totul, în numele profitului.
Iar multinaționalele astea care se ocupă de RCA nu sunt fundații sau entități de caritate și nu vor aduce bani de acasă sa plătească așa despăgubiri. Ori crește prețul RCA vinovaților, ori îl crește și pe cel al nevinovaților, pentru a acoperi găurile din sistem. Este simplu și logic. Adică trebuie să ia de la unii și să dea la alții.
O altă cauză este slaba pregătire profesională a conducătorilor auto profesioniști
Examenele formale și date în viteză, presiunile la care sunt supuse centrele de pregătire profesională în goana lor după profit este o altă componentă care este generatoare de accidente.
Nevoiți să angajeze forță de muncă proaspătă în lipsa șoferilor cu experiență plecați spre alte zări, patronatele angajează în malaxorul profitului șoferi scoși pe bandă rulantă și dispuși să facă compromisuri. Probabil și pe fondul măcelului de pe străzile și șoselele din România, abia de curând Autoritatea Rutieră Română a schimbat modalitatea de examinare pentru obținerea atestatelor de pregătire profesională, mutând examinarea finală la un centru unic propriu înființat în fiecare județ din România, moment despre care am scris aici.
Dar cea mai mare importantă componentă care umflă costurile acestor polițe RCA este pe noțiunea de reparații din service-uri
În raportul de investigatie pe care l-a făcut pe piața asigurărilor, Consiliul Concurenței evidențiază aceste mecanisme.
Dosare în instanțe, refuz de plată din cauza facturilor umflate nejustificat, piese aftermarket cu valoare de piese de origine, manoperă în care ora de reparație este alta decât ora normală și multe altele, care dovedesc că însăși noi suntem de vină – în goana după profit, de creșterea acestor costuri cu polițele RCA.
„Cele mai multe probleme semnalate de către asigurători se referă la relaţia cu service-urile nepartenere. Enumerăm, în cele ce urmează, câteva din practicile menţionate, practici care ar putea conduce la creşterea în mod artificial a costului reparaţiei: Atunci când se solicită de către asigurător efectuarea unei inspecţii post reparaţie, în vederea verificării conformităţii între constatarea avariilor şi devizul de reparaţie prezentat, unităţile de reparații auto nu colaborează în toate cazurile. Există numeroase cazuri în care unitatea reparatoare întocmeşte reclamaţii în numele persoanei păgubite, fără ca aceasta să aibă ştiinţă de acest aspect. Formularea de reclamaţii neîntemeiate către instituţiile abilitate, în condiţiile în care nota de constatare cuprinde informaţii suficiente privind modul de instrumentare a daunei (de exemplu, dosare sistate la plată pentru efectuarea cercetărilor suplimentare). Există numeroase cazuri în care piesele specificate de către unitatea service în devizul de reparaţie nu conţin codul lor, făcând astfel imposibil pentru asigurător identificarea pieselor şi a originii acestora. Unitățile de reparații auto nepartenere facturează la tarife de manoperă superioare reparaţiile în baza poliţelor RCA faţă de tarifele la reparaţiile efectuate în baza poliţelor CASCO, respectiv faţă de tarifele utilizate în cazul în care nu există o asigurare RCA sau CASCO care să preia costurile. Unităţile de reparații auto solicită păgubitului cesionarea drepturilor ce rezultă din dosarul de daună RCA. Unele unităţi de reparații auto, la preluarea autovehicului pentru reparaţie, încheie cu proprietarul/utilizatorul autovehiculului contracte de mandat, contracte de cesiune creanţe, sau semnează împuterniciri sau procuri cu terţii prejudiciaţi, şi astfel preiau atât creanţele, cât şi toate drepturile pe care păgubiţii le au faţă de asigurătorul RCA. Unele service-uri obțin dreptul de reprezentare a terţului păgubit în relaţia cu asigurătorul, inclusiv cel de a acţiona asigurătorul în instanţă cu scopul de a încasa creanţa, plata onorării de avocaţi etc. Urmare a încheierii actelor juridice mai sus menţionate, costul reparaţiilor creşte artificial cu valoarea cheltuielilor de judecată, onorariilor de avocat etc. Mai mult, aceste acte juridice conduc la situaţii total neplăcute pentru cedenţi în cazul în care finalitatea demersurilor nu este cea dorită de unităţile de reparații auto, caz în care acestea se îndreaptă pentru recuperarea acestor costuri împotriva cedentului semnatar al actelor întocmite. Unele unități de reparații auto dezinformează sau chiar instigă asiguraţii. Unele unități de reparații auto nu solicită aprobări prealabile, în încercarea de a impune sumele facturate. În unele situaţii, service-urile efectuează reparaţii fără acord de intrare în reparaţie sau accept de plată de la societatea de asigurare. La partea de vopsitorie, unele unități de reparații auto facturează cele mai scumpe materiale şi în realitate folosesc materiale de o calitate mult mai redusă. În cazul dosarelor multiple pe aceeaşi maşină, unele unități de reparații auto facturează de mai multe ori constanta de materiale, constanta de vopsitorie, precum şi operaţii comune de demontare/montare. În unele situaţii, service-urile auto agravează intenţionat daunele, sau chiar cauzează daune în scopul obţinerii de despăgubiri. În unele cazuri, unitățile de reparații auto emit documente de încasare a contravalorii reparaţiei de la asigurat, înainte ca acesta să efectueze plata. În cadrul investigației sectoriale, autoritatea de concurență a transmis către asigurători un chestionar în care solicita opinia acestora cu privire la o serie de afirmaţii ce vizează sectorul asigurărilor auto din România”, se arată în raportul Consiliului Concurenței.
Ceea ce se întâmplă în momentul reparațiilor este de fapt o golănie care nu putea să aibă decât un singur rezultat: creșterea costurilor polițelor RCA.
De fapt, Consiliul Concurenței s-a pus în mișcare tot în urma unor proteste inițiate de către patronii de service-uri auto acum doi ani, proteste la care au participat și organizații profesionale din taximetrie. Despre ce se întâmplă în sistemul de reparații pe baza polițelor RCA găsiți aici.
Despre prosteală, taxiuri și taximetriști, încrengături politice, interese de grup, manipulări și golănii, în articolul următor, în curs de editare.
Distribuie articolul prin: