Despre taximetrie și taximetriști. Despre ce a fost, ce este și ce ar putea deveni taximetria în viitor. O discuție liberă cu domnul Claudiu Săpunar, președintele Asociației Naționale a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți.
ACADEMIA DE TAXI: Domnule Săpunar, în primul rând vă mulțumim pentru faptul că ați acceptat să discutați cu noi. Așa cum am stabilit, întrebările pe care l-am pregătit pentru dvs. vor fi unele directe și legitime cu privire la activitatea dvs. ca și președinte al ANTTI, a organizației pe care o conduceți și despre starea actuală din taximetrie.
CLAUDIU SĂPUNAR: Vă mulțumesc foarte mult pentru invitație și vă stau oricând la dispoziție cu cea mai mare plăcere.
A.T.: Știm că organizația dvs a avut săptămâna trecută un protest care s-a dorit a fi – redau din Comunicatul de Presă – cel mai mare din istoria taximetriei. Participarea am văzut-o cu toții. Din punctul dvs de vedere această acțiune și-a atins scopul propus, ați fost mulțumit de participare și ce reacții sau răspunsuri ați primit de la autorități?
C.S.: În primul rând doresc să mulțumesc celor care au participat la acest protest din tot sufletul pentru că și-au rupt din timpul lor de muncă și au depus un efort. Din comunicatul de presă s-a anunțat că va fi cel mai mare miting. Din nefericire nu a putut să fie și nu putea să fie din următoarele motive:
Noi am cerut un protest avizat și legal cu 5000-6000 de persoane și 3000-4000 de mașini la care să participe taximetriștii. Domnii de la primărie ne-au avizat un protest cu 1500 de persoane și 700 maxim 800 de mașini în limita locurilor de parcare.
A.T.: Știți că, pe vremuri protestele sau mitingurile erau organizate în special de firmele de taxi și dispecerate. Se închideau frecvențele de lucru și aceștia direcționau șoferii, fie ei angajați sau colaboratori, la asemenea acțiuni de protest. De ce credeți că acum aceste firme de taxi și dispecerate nu mai participă la proteste?
C.S.: Pe vremuri, într-adevăr, la protestele organizate de asociațiile reprezentative, care în clipa de față înseamnă ANPORT, COTAR sau Camera Taximetriștilor unde patronatele sunt cei care dictează, se închideau dispeceratele și toată lumea mergea la protest. Însă acum nu putea să fie vorba de așa ceva, acest protest din data de 9 a fost organizat numai de ANTTI. Nu am dorit să avem o colaborare cu celelalte asociații din următorul punct de vedere: am vrut să vedem forța noastră și dacă cei care nu sunt reprezentați sunt interesați de această asociație.
A.T.: Starea actuală din taximetrie este clar una cel puțin dificilă. Ce credeți că trebuie modificat în proiectul de lege care se află acum la Comisia pentru Industrii și Servicii și dacă ați depus în numele organizației pe care o reprezentați la Camera Deputaților vreo petiție cu privire la aceste amendamente.
C.S.: Starea actuală din taximetrie este puțin spus ”dificilă” în clipa de față. Toate problemele din taximetrie sunt cauzate în primul și în primul rând chiar de taximetriști. Mă doare să spun acest lucru. Domnii taximetriști, colegii mei și ai dumneavoastră nu doresc să fie informați corect. Domnii taximetriști nu înțeleg că se poate face taximetrie și altfel. Domnii taximetriști, începând cu anul 2008 au început să se plângă patronilor de dispecerate: “Șefu” nu mai facem bani! Scădeti tariful!” – lucru care s-a și întâmplat în 2009 începând cu dispeceratul Taxi 2000, care la vremea aceea deținea peste 12% din piața taximetriei și care a făcut, din punctul meu de vedere un abuz, abuz perpetuat de autoritățile din primărie care au avizat acest abuz și nu au dorit să se opună conform legii. O parte dintre taximetriști, marea majoritate, au semnat fișele de fundamentare pe un tarif mai mic iar ceilalți au fost forțați să respecte tariful impus de către dispecerate iar în clipa de față sunt falimentari și se plâng, dar nu vor să facă nimic ca să le fie un pic mai bine. Noi, cei din asociație le transmitem următorul mesaj: Vom putea schimba ceva împreună, în cunoștință de cauză, cunoscând legea și aplicând strategii de marketing. Taximetria este o afacere și trebuie privită ca o afacere, nu ca un refugiu social, nu ca un șomaj mascat.
Revenind la întrebarea dvs, intenția de a depune punctele noastre de vedere pe tema modificărilor la Legea Taximetriei o avem, dar nu am avut timpul necesar; însă nu știu cât se va ține cont de aceste puncte de vedere deoarece această asociație nu este una reprezentativă, este doar o asociație profesională în clipa de față.
A.T.: Știm cu toții că marea problemă a celor care apără interesele taximetriștilor pe plan local și național este reprezentativitatea. Dacă aveti o strategie de atragere a noi membrii și câți sunteți în acest moment în ANTTI?
C.S.: În clipa de față membrii în ANTTI sunt în jur de 300 de taximetriști iar membrii cotizanți sunt în jur de 60 de persoane. Reprezentativitatea este reglementată prin lege, dar ca să fii reprezentativ ai nevoie de 10% din numărul total la nivel național. 50% filiale în județele țării plus municipiul București. Nu o spun eu, o spune legea.
Domnii taximetriști, colegii noștri trebuie să înțeleagă un singur lucru: ca să putem fi o forță și să putem fi luați în seamă trebuie să ajungem la această reprezentativitate. Nu putem ajunge acolo decât împreună. Prin adeziune, prin plata unei cotizații, aplicând programe de marketing. Avem în clipa de față unul care prevede achiziționarea de tablete cu android, un asigurator RCA care ne oferă prețuri dintre cele mai mici de pe piață, un program care este în stadiul de negociere cu un mare importator de piese auto și un alt program în care membrii asociației noastre va beneficia de discount-uri importante la carburanți.
A.T.: Dvs. cunoașteți proiectul de modificare a Legii Taximetriei, acel PLX 621 și evoluția în timp a modificărilor aduse acestuia. Mă refer aici la tariful unic, dispecerizarea opțională, reglementarea celor din Ilfov și momentul când marea majoritate a transportatorilor vor merge la reautorizare. Vă rugăm să precizați poziția dvs și a organizației pe care o conduceți cu privire la aceste patru modificări.
C.S.: Da, PLX 621/2010 – o mare problemă pentru taximetrie și taximetriști. De 3 ani de zile ne luptăm să schimbăm ceva. Să le luăm pe rând:
Tariful unic calculat conform normelor ANRSC și votat în Cosiliul General sau local al localității de autorizare. Tarif de zi, de noapte și extraurban.
Dispecerizarea în clipa de față este obligatorie, noi o dorim opțională. Hotărârea de a face parte dintr-un dispecerat trebuie să o facă taximetristul care practică această meserie și indiferent sub ce formă este autorizat.
Cu privire la cei din Ilfov, poziția noastră a fost și va rămâne aceeași dintotdeauna: fiecare să-și desfășoare activitatea în localitatea de autorizare. Noi nu ne permitem să mergem vara să facem taxi la Constanța pentru că acolo se lucrează în sezon sau iarna la Brașov înainte de Crăciun.
Cu privire la momentul reautorizare. Este mare diferență și noi trebuie să fim atenți la termenii care vor fi introdusi în aceste amendamente. Reautorizarea, autorizarea, reatribuirea sau atribuirea sunt termeni total diferiți și care pot face diferența atunci când vom merge la autorități să ne cerem prelungirea activității. Pentru a ne alinia la viitoarele cerințe care vor fi incluse în aceste amendamente, există un regulament care încalcă legea și legile economice. Se face discriminare între taximetriștii PFA și firme. Un transportator persoană juridică poate să-și declare insolvența iar un transportator PFA sau IF nu poate. Trebuie făcută o diferență între un cazier fiscal și un certificat fiscal. Cineva dorește decimarea celor care sunt trasportatori PFA și aceștia să nu mai existe. Avem informații că în acest moment, în PLX 621 este prevăzută atribuirea din 5 în 5 ani pe criterii de departajare și punctare sau de indicatori de performanță. În special autoritățile locale forțează legea și propun criterii de atribuire sau reautorizare care nu sunt legale. Sunt câteva probleme pe care membrii asociației noastre le cunosc, dar îi așteptăm și pe ceilalți taximetriști să le explicăm aceste lucruri. Noi avem întâlniri săptămânale în care discutăm aceste probleme și oricine este interesat este binevenit printre noi.
A.T.: Aveți o relație de colaborare cu celelalte organizații ale taximetriștilor? Credeți că ați putea colabora cu acestea având în vedere starea de lucruri din taximetrie?
C.S.: Da. Avem o relație de colaborare cu celelalte organizații ale taximetriștilor. Dânșii au o strategie, noi avem altă strategie, dar nu ținem la orgolii. Colaborăm, vorbim la telefon, avem proiecte în derulare împreună. Să ne aducem aminte că împreună cu SNTI am organizat în 2011 un protest. Am avut mai multe intenții de protest împreună cu SNTI și alte organizații dar care nu au fost abrobate de autorități. Pentru că ați adus vorba despre celelalte organizatii, fac un apel la domnii taximetriști – trebuie să înteleagă un lucru: trebuie să facă parte dintr-o organizație. Care doresc dânșii. Numai așa va fi reprezentat, va fi informat direct de la sursă, ceea ce contează enorm și nu va mai fi supus greșelilor.
A.T.: Dar cu autoritățile, respectiv PMB sau celelalte organe de reglementare și control?
În ceea ce privește PMB, nu avem niciun fel de relație cu dânșii. Am fost deschiși dialogului și am dorit să căutam împreună o rezolvare a problemelor din taximetrie. Am propus chiar un moment zero în care am vrut să ștergem totul cu buretele. Ilegalități, nedreptăți și am spus: ”Haideți ca, împreună, să respectăm legea, bună proastă, trebuie respectată de toți și să jucăm după regulile jocului și să nu o interpretăm după interesul fiecăruia.” Revine în discuție obsesiv cuvântul “reprezentativitate”. Nu avem nicio putere, iar acolo unde am putut să ne spunem un punct de vedere am fost luați în seamă datorită relațiilor personale de colaborare. Toate informațiile ne vin pe canale neoficiale, și sunt oameni care ne ajută să ne promovăm intențiile și cărora le mulțumim și pe această cale.
A.T.: Spuneți-ne despre scandalul listelor de tarife și a fișelor de fundamentare. Sunt două mari probleme care afectează în acest moment taximetriștii independenți constituiți ca PFA și nu numai. Listele de tarife de la bordul taxiurilor, care nu au ștampila autorității de autorizare, deci care practică un tarif neavizat, respectiv cel al dispeceratului, care este unul diferit de cel al PFA – regăsit în fișa de fundamentare în raport cu cheltuielile actualizate și a celor care, în continuare, semnează declarații pe propria răspundere că vor merge pe tariful pe km impus de aceste dispecerate.
C.S.: Colegii de la SNTI au ridicat o problemă corectă și legală în cadrul Corpului de Control al Primăriei cu privire la listele de tarife neavizate și neștampilate. Întemeiată de altfel. Doamna Primărie și cei din corpul de control au trecut la sancțiuni pe linie administrativă împotriva transportatorilor și nu împotriva dispeceratelor așa cum era normal. În clipa de față au fost date mai bine de 100 de amenzi taximetriștilor și sunt suspendate tot atâtea autorizații taxi. Cum își permit asemenea lucruri cei din primărie? Simplu. Nu suntem uniți și nu avem reprezentativitate. Cei din primărie refuză să semneze aceste liste de tarife cu toate că tariful nu este al transportatorului regăsit în fișa de fundamentare, tariful este al dispeceratului și pe care transportatorul este obligat să îl respecte. Semnarea fișelor de fundamentare de către transportatorii autorizați la momentul 2009-2010 sau a declarațiilor pe propria răspundere a fost o greșeală. Și a transportatorului și a primăriei pentru că nu a intervenit. Acum tariful acela nu se mai susține dar dispeceratele refuză să îl modifice având alte interese. De ce primăria nu intervine în această problemă? Nu știm. Cu toate că, din punct de vedere juridic primăria are obligația “de a face”. Pentru că primăria refuză să răspundă întrebărilor noastre.
A.T.: Știți că în următoarea perioadă, toate dispeceratele vor trebui să meargă la PMB pentru a-și reautoriza activitatea, iar pentru acest lucru vor avea nevoie ca o parte dintre transportatori să semneze și să ștampileze pe propria răspundere declarații că vor respecta tariful impus de către media celorlalți transportatori deserviți la dispecerizare și fișa de venituri și cheltuieli actualizată. Dumneavoastră, ca lider de organizatie și ca un bun cunoscător al legislației în vigoare, credeți că aceste declarații pe propria răspundere nu va afecta în viitor pe cei care le semnează?
C.S.: Fișa de fundamentare este un act care dacă nu este conform cu realitatea se supune sancțiunilor penale cu privire la falsul în declarații. Pentru calcularea acestor venituri și cheltuieli se folosește un normativ din anul 1975. Are în componența sa elemente pe cheltuieli care pun părul pe moațe inclusiv contabililor autorizați și pe care unui taximetrist îi este greu să o calculeze. Nu suntem toți egali și nu ne-am născut toți în aceeași zi dar noi suntem aici să îi ajutăm să își calculeze aceste venituri real. Dispeceratele vor încerca să facă ceea ce știu dânșii mai bine: Să forțeze. Pe această cale doresc să transmit următorul mesaj: orice dispecerat de taxi din București care încearcă sau va forța un singur membru al Asociației Naționale a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți să semneze fișe de fundamentare nereale sau să spună “te decolantez” în condițiile în care acel transportator are un contract de dispecerizare valabil va suporta rigorile legii.
Daca vă referiți la declarațiile pe care membrii asociației le-au semnat deja, acestea nu îl angajează la nimic din punct de vedere legal și nu au valoare juridică. Am dorit să ajutăm dispeceratul din care marea majoritate facem parte în memoria celui care a fost Alexandru Nedelescu. Am înțeles punctul de vedere al dispeceratului și al investiției făcute, dar nu înteleg amenințările si acea “forțare”.
A.T.: Organizația pe care o conduceți, Asociația Națională a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți, pe scurt ANTTI, povestiți-ne despre aceasta. Despre realizările ei din trecut, prezent și ce intenționați să faceți în viitor dvs și membri acesteia.
C.S.: Organizația pe care o conduc și o reprezint a reușit prin resurse modeste să încheie un parteneriat cu un avocat pledant și să oprească din abuzurile Poliției Rutiere sau ale Primăriei. În prezent avem în derulare contracte de achiziție pentru tablete cu android și avem un asigurator care ne oferă cele mai mici prețuri la asigurările RCA. Pentru viitor intenționăm să punem la punct un sistem prin care să obținem discount-uri la achiziția de piese auto sau carburanți. Strategia și viziunea noastră este de a construi logistica necesară activității de taxi: de a ne înființa propriul dispecerat, un service auto, să avem o linie de testare ITP proprie, un hotel de cauciucuri, o vulcanizare, spălătorie și tot ceea ce ne trebuie și ne este necesar. Rolul taximetristului este de a sta pe stradă, să muncească cinstit și corect, cu un program de lucru conform Codului muncii și să își asigure un trai decent. Numai logistica proprie îi poate oferi și asigura aceste lucruri. Avem în piață în acest moment cel mai tare exemplu de autogospodărire: CAP Curtici care asigură prin logistica proprie un venit cu mult peste ce visează cei din vest, și vrem să aplicăm acest model și taximetriștilor membri în asociația noastră inclusiv la nivel de venituri. Un tractorist acolo câștigă 3000 de euro lunar. De ce nu ar câștiga și un taximetrist așa? Trebuie să învățam să ne asociem și să susținem activitatea aceasta împreună, soluții avem, avem și strategie și prin definiție un PFA nu trebuie să muncească pentru alții că d”aia este PFA.
A.T.: Domnule Săpunar, în încheiere, transmiteți sub orice formă doriți dvs. ca o întrebare sau ca un mesaj: unul taximetriștilor independenți care nu sunt în acest moment reprezentați și unul liderilor celorlalte organizații ale taximetriștilor.
C.S.: Taximetriștii trebuie să înțeleagă că nu avem altă sansă decât împreună și să adere la o organizație. Nu spun neaparat că la noi. Dar trebuie să facă parte dintr-o organizație, să o susțină moral și material prin acea cotizație lunară echivalentul unui pachet de țigări. Nu putem ajuta pe cei care sunt în afara unei organizații. Membri susțin financiar și moral această organizație pentru cauza lor. Este ultimul tren din ultimul vagon. Altfel vom fi decimați de interese obscure sau de grup. Un mesaj pentru ceilalți lideri? Că nu suntem pe aceste funcții pe viață. Dacă dânșii consideră că avem strategii sau puncte de vedere comune suntem deschiși la dialog oricui și oricând.
În încheiere aș dori să mulțumesc încă odată celor care au fost alături de noi la protest dar avem nevoie de sprijin permanent, susținere financiară și morală. Un protest este numai un semnal de alarmă și nu o rezolvare imediată a problemelor. Să nu creadă nimeni că vine la un protest cu 1,39 pe ușă și pleacă cu 2 lei 70.
Acest lucru nu se poate domnilor.
Distribuie articolul prin: