Inițiativa deputatului Dobre a fost trântită la Senat din răzbunarea PSD pe Pro România:
„Șerban Nicolae a dat ordin ca orice proiect semnat de parlamentarii noștri să fie respins”.
De câțiva ani, în România, au pătruns mai multe servicii de ridesharing prin care cetățenii pot împărți mașina cu alte persoane care merg în aceeaşi direcţie, apelând la diverse platforme online de taximetrie, ca o alternativă la mijloacele de transport clasice.
Ideea acestor servicii este pentru a reduce costurile cu transportul. Printre cele mai populare aplicații de taximetrie se numără Uber, BlackCab, Cartaxi, BlaBlaCar ș.a.m.d. Apariția acestor platforme online a creat un adevărat scandal între transportatorii clasici și șoferii care își folosesc mașinile lor sau unele închiriate și să transporte, contracost, persoane în orașe sau în afara lor. În primul rând, transportatorii clasici au spus că șoferii care folosesc serviciile de ridesharing fac o concurență neloială și sunt încadrați undeva la limita legii. De partea cealaltă, transportatorii care folosesc doar aplicațiile online spun că au servicii mult mai bune și costuri mai mici în comparație cu taximetriștii clasici.
Citeste si: http://academiadetaxi.info/parlament-propunere-de-reglementare-pentru-ridesharing/
În această luptă s-a implicat și deputatul Pro România de Constanța, Mircea-Titus Dobre, care a inițiat un proiect de lege privind activităţile prestabilite de tip ridesharing. Concret, parlamentarul constănțean dorește să îi scoată pe șoferii care folosesc aplicațiile de taximetrie din zona gri a legii. Parlamentarul a punctat pentru site-ul TomisNews.ro (aici) că, prin acest proiect, dorește ca șoferii care folosesc aplicațiile de taximetrie să plătească taxe și impozite statului român, în special taxe și impozite locale, și nu doar impozit pe profit, așa cum se întâmplă până acum.
„În ciuda faptului că dezvoltarea economică rapidă a dus la creșterea substanțială a numărului de autovehicule proprietate personală înmatriculate în România și, în consecință, a traficului în zona urbană, prevederile legale încă cer că autoritătile administrației publice locale să limiteze numărul de autorizații acordate companiilor de taximetrie. În acest context, opțiunile de transport ale cetățenilor rămân limitate, iar folosirea în exces a autovehiculelor personale conduce la ambuteiaje frecvențe și la creșterea gradului de poluare a orașelor. Dezvoltarea tehnologică, în special a aplicațiilor care funcționează prin intermediul telefoanelor mobile inteligențe, a dus la apariția unor servicii de transport noi, care permit utilizarea mai eficientă a mașinilor deja existențe și care, deși sunt folosite de aproximativ un milion de oameni în România, nu sunt definite de legislația în vigoare, spre deosebire de alte țări din Uniunea Europeană. Asimilarea acestora unor servicii de transport în regim de taxi, conform cadrului actual ar schimba complet modelul de afaceri al acestora și ar limita considerabil sau chiar ar împiedica funcționarea acestora pe piața din România, prin urmare este nevoie de o reglementare specifică, în interesul cetățeanului și al economiei românești“, spune deputatul Mircea Dobre.
Mai mult decât atât, parlamentarul constănțean a trecut în inițiativa sa o serie de criterii dure pe care trebui să le îndeplinească un transportator care folosește o aplicație de transport. Cei care facilitează efectuarea serviciului prestabilit de tip ridesharing trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiții: persoana trebuie să aibă o vârstă de cel puțin 21 de ani și să dețină un certificat profesional pentru conducătorii auto, trebuie să aibă permis de conducere de categoria B cu o vechime de cel puțin 1 an; din certificatul de cazier judiciar al persoanei trebuie să rezulte că aceasta nu a fost condamnată pentru: infracțiuni contra siguranței pe drumurile publice, infracțiuni privind traficul și consumul de droguri, infracțiuni contra vieții, sănătății și integrității corporale, traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, infracțiuni contra patrimoniului; persoana nu a avut suspendat carnetul de conducere în ultimii 5 ani pentru conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante sau nu a fost implicată în accidente rutiere soldate, din culpa sa, cu rănirea sau decesul victimelor. De asemenea, autovehiculele ce vor fi utilizate de șoferi pentru cursele constituind servicii prestabilite de tip ridesharing trebuie să nu fie mai vechi de 15 ani și să aibă inspecția tehnică periodică realizată la fiecare 12 luni.
Propunerea legislativă privind activităţile prestabilite de tip ridesharing, propusă de Mircea-Titus Dobre în vremea când făcea parte din rândurile social democraților, a fost semnată de alți 65 social democrați și trei membri ai UDMR. Între timp, după ce Mircea-Titus Dobre a părăsit PSD pentru a se înscrie în Pro România, se pare că și inițiativa sa nu mai este de interes pentru pesediști, care au respins proiectul la Senat, în calitate de prim for sesizat, în 29 octombrie.
„Ideea este că, la Senat, s-a dat ordin de către Nicolae Șerban (PSD) ca, începând cu această săptămână, orice proiect de lege care este semnat de parlamentarii Pro România să fie trântit, chiar dacă legea este foarte bună“, a declarat Mircea-Titus Dobre.
În condițiile prezentate de Dobre, este greu de crezut că la Camera Deputaților, for decizional în acest caz, proiectul va avea o soartă mai bună.