MAFIA TAXIURILOR DIN ROMANIA LA DOSAR DE POLITICIAN. UPDATE!

Dincolo de aparente si de lucrurile reale pe care presa a inceput sa le dezbata de la o vreme incoace, un lucru este clar: exista, dintr-o data si nesperat, un interes major al media pentru aceasta activitate.

Nu poti, ca unul din sistem, sa nu iti dai seama ca, dupa ani de zile in care taximetristul a fost inselat, manipulat, sclavagit si pacalit, asistam la un adevarat razboi economic impotriva notiunii de taximetrie ca activitate in intregul ei.

Ca taximetristul se zbate de ani de zile sa isi gaseasca solutii pentru a supravietui in meserie, este o realitate si nimeni nu o contesta. Tarife cartelizate, trafic si inchirieri de autorizatii, patronate si dispecerate care nu mai respecta nicio notiune de legalitate, autoritati corupte si munti de dosare penale care au ca subiect comun taximetria, sunt stari de lucruri reale despre care s-a tot spus, s-a tot scris si s-a tot strigat pe la protestele taximetristilor.

Presa a notat, mai tot timpul in paginile de subsol, despre realitatile si starile de lucruri pe care taximetristul le-a strigat mereu. Insa nu poti sa nu simti ca, in spatele acestor articole de presa, mizele economice sunt mult mai mari. De ce asa un mare interes pentru aceasta activitate? De ce acum si nu mai demult? De ce asa si nu altfel?

Intrebari legitime, la care taximetristii cu experienta stiu raspunsurile si stiu jocurile care se fac dincolo de materialele de presa. Stim si noi despre ce este vorba, dar sa lasam lucrurile sa se intample.

Sa nu uitam ca, pana la urma, noi suntem doar simpli taximetristi. Si ca lucrurile sunt dincolo de noi.

Dosar de Politician: Mafia taxiurilor din România
Un articol de: B1.ro 

Astăzi o să vorbim despre modalitătile netransparente prin care se fac legile în Parlament sau la Guvern. După apariţia Ordonanţei 13, opinia publică s-a inflamat iar românii au ieşit în stradă. Însă, ce trebuie să ştim cu toţii este că ani de zile legile s-au făcut în România în beneficiul unor grupuri de interese nelegitime. De la energie la transporturi sau agricultură.

De exemplu, de câte ori nu aţi auzit expresia „mafia taxiurilor”, fie că locuiţi în Bucuresti sau în alte oraşe din ţară. Activitatea de taximetrie este o adevărată maşinărie de făcut bani cash pentru patronii din acest domeniu. Fireşte, nu pentru simplii şoferi de taxi. Pentru a putea opera un taxi ai nevoie de o licenţă şi de un dispecerat de la o companie agreată. Aici intervine mafia. Cum se obţin licenţele şi cui se plăteşte taxa de dispecerat?

Haideţi pentru început să vă fac cunoştinţă cu un personaj interesant: numele său este Vasile Ştefănescu. În 2016, Ştefănescu a candidat pentru un post de deputat din partea PMP la Bucureşti, prezentându-se drept preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din Romania, pe scurt COTAR.

Ştefănescu este omul care trage sforile din umbră în complicata afacere cu taxiuri din România.

În 2010 o ştire de senzaţie făcea turul televiziunilor: un anume Vasile Ştefănescu, preşedintele aşa-zisei Federaţii Naţionale a Şcolilor de Şoferi din România, era acuzat că a ameninţat cu pistolul angajaţii ministerului Transporturilor în incinta instituţiei. Ştefănescu se ocupa pe atunci cu vânzarea unui program informatic pentru şcolile de şoferi. Toate firmele care aveau acest domeniu de activitate erau obligate de ministerul Transporturilor să cumpere softul de la o firmă din Craiova, deţinută de apropiaţi ai familiei lui Radu Berceanu, ministrul Transporturilor de atunci. Vânzarea acestui soft se face prin intermediul firmei lui Ştefănescu, cel care se pretindea şi şeful informal al „şcolilor de şoferi din România”. Firmele care nu achiziţionau programul informatic agreat nu puteau primi licenţa pentru cursurile de şoferi. Această practică de monopolizare este bine cunoscută şi in domeniul serviciilor de taximetrie, iar Vasile Ştefănescu este un adevărat rechin al domeniului.

În 2009, acelaşi Vasile Ştefănescu a înfiinţat asociaţia transportatorilor autorizaţi numită COTAR. Această „confederaţie” îi reuneşte la conducere pe majoritatea patronilor de firme de taximetrie din Bucureşti şi nu numai. Miza asociaţiei COTAR este aşadar promovarea intereselor patronilor firmelor de taximetrie, în primul rând faţă de simplii şoferi de taxi.

Vă spuneam că pentru a face această activitate ai nevoie de un dispecerat de taxi şi de o licenţă. Dispeceratele de taxi sunt deţinute de marile companii. Astfel, în fiecare lună acestea încasează o taxă de la taximetrişti ce variază între 250 şi 300 de lei. Oficial, în România ar exista (nimeni nu ştie însă cifra exactă) circa 60 de mii de licenţe de taxi. La un calcul simplu înseamnă că doar din taxa de dispecerat marile companii reunite în confederaţia COTAR (şi nu numai) ar încasa circa 4 milioane de euro lunar. Şi uite aşa orice taximetrist devine un mic sclav pe plantaţia celor care deţin dispeceratele de taxi.

Cum obţii însă licenţa de taximetrist? O poţi închiria de la o mare firmă de taximetrie sau o obţii personal, dacă poţi! De regulă nu poţi. Conform unei legi din 2001, pentru a primi licenţa ai nevoie de eliberarea unei recomandări din partea unei asociaţii profesionale de taximetrie. Şi uite aşa, a fost infiinţată Camera Naţională a Taximetriştilor din România de către acelaşi personaj Vasile Ştefănescu. Până în anul 2006, camera taximetriştilor, ONG-ul infiinţat de Ştefănescu, era singura care elibera recomandările pentru cei care voiau să obţină licenţa. Camera taximetriştilor încasa taxe pentru aceste recomandări. Din anul 2007 banii pentru recomandări se încasează și de către un aşa-zis patronat al operatorilor în regim de taxi, numit ANPORT sau de către APTTI – o altă asociaţie profesională a taximetriştilor. Ani de zile, din 2001 până în 2007, grosul banilor de pe aceste recomandări au fost încasaţi de camera taximetriştilor a lui Vasile Ştefănescu.

Într-un episod următor o să vedeţi cum funcţionează piaţa neagră a licenţelor de taxi şi povestea rechinilor din taximetrie din judetul Ilfov.

Dosar de politician: Publicat pe 24 apr. 2017

V-am prezentat zilele trecute informaţii despre aşa-zisa mafie a taximetriştilor. Vă mulţumesc tuturor celor care mi-aţi trimis documente şi informaţii pe pagina de Facebook dosardepolitician.

În centrul acestei poveşti se află Vasile Ştefănescu, reprezentantul Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi – COTAR, el este considerat unul dintre jupânii afacerilor cu taxi din Bucureşti; Ştefănescu este unul dintre liderii PMP şi a fost candidat la alegerile parlamentare când şi-a făcut imagine alături de fostul preşedinte Băsescu.

Vasile Ştefănescu şi liderii Asociaţiei COTAR au scos câteva sute de taximetrişti în stradă în Piaţa Victoriei pentru a obliga Guvernul Grindeanu să modifice o lege în favoarea asociaţiei COTAR. Miza o reprezintă milioanele de euro pe care marile companii de taximetrie le încasează de la simplii taximetrişti pentru activitatea de dispecerizare. Fiecare taximetrist trebuie să platescă o taxă către jupânii de la COTAR sau către alte centre de dispecerat care valorează minim 250 de lei pe lună.

Vă invit să urmăriți materialul video și aștept părerile voastre despre acest subiect aici

 Publicat pe 27 apr. 2017

Sursa: Dosar de Politician: Mafia taxiurilor din România aici