EXAMINARILE MEDICALE SI PSIHOLOGICE VOR AVEA VALABILITATEA UN AN

Numeroasele probleme din trafic si accidentele în care sunt implicati soferii profesionisti, fie de camion, autocar sau de taxi, au determinat autoritătile să elaboreze si să emită un set de măsuri destinate să reducă aceste accidente si să extindă răspunderea – pe lângă cea penală si materială a soferilor – si asupra operatorilor de transport rutier, fie persoane juridice sau Persoane Fizice Autorizate (PFA).

Conform prevederilor O.U.G. nr. 8/2013 privind reorganizarea rețelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor și modificării Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, Ministerul Transporturilor a emis un set de 6 ordine proprii si 2 ordine comune cu Ministerul Sănătății, ordine care reglementează activitatea medicală și psihologică în domeniul transporturilor. Aceste ordine au titlul generic de legislația secundară în domeniul siguranței transporturilor, au fost publicate în cursul lunii noiembrie 2013 în Monitorul Oficial al României și aduc modificări privind examinarea medicală și psihologică.

Aceste examinări medicale si psihologice vor avea valabilitatea de un 1 an, începând cu data de 01 mai 2014.

Noua legislație secundară în domeniul siguranței transporturilor stipulează următoarele obligații pentru persoanele juridice angajatoare: să asigure participarea personalului angajat în funcții cu atribuții în siguranța transporturilor la examinarea medicală și psihologică periodică; să utilizeze personalul cu atribuții în siguranța transporturilor numai conform avizelor medicale și psihologice deținute; să asigure evidența și păstrarea avizelor de aptitudine/inaptitudine medicală şi psihologică, pe perioada valabilității acestora.
Iar noua legislatie prevede ca aceste avize medicale si psihologice trebuiesc păstrate la sediul angajatorului pe toată perioada în care soferul este angajatul acestuia, iar lipsa avizelor medicale și psihologice se sancționează cu amendă de la 8.000 lei la 12.000 lei.

Funcțiile cu atribuții în siguranța transporturilor pentru care sunt necesare avize de aptitudine medicală și psihologică sunt persoanele între 18 și 65 de ani care dețin funcții cu atributii în siguranta transporturilor.

Iar aceste persoane angajate trebuie să efectueze examenele anual, conform noilor reglementări.

Manager de transport,
Conducător auto transport de persoane,
Conducător auto regim taxi/închiriere,
Conducător auto transport de marfă,
Conducător auto transporturi speciale de mărfuri periculoase (ADR),
Conducător auto transporturi speciale transport agabaritic,
Conducător auto transporturi speciale transport bancar/valori,
Instructor de conducere auto,
Consilier mărfuri periculoase (ADR).
Examinarea psihologică nu se poate efectua fără un aviz medical valabil.

Modificări au apărut și referitor la unitățile agreate de Ministerul Transporturilor. Începând cu data de 1 ianuarie 2014, a încetat agrearea unităților medicale și psihologice autorizate în baza vechilor reglementări. Din data de 06.12.2013, Direcția Medicală din cadrul Ministerului Transporturilor agreează unități medicale şi psihologice în vederea examinărilor medicale și psihologice a personalului din transporturi cu funcții în siguranța transporturilor, conform OMT /OMS nr. 1262/1393/ 18.11.2013.

Conform comunicatului Ministerul Transporturilor, avizele medicale şi psihologice emise conform periodicității din OMLPTL nr. 447/2003 pentru controlul periodic al personalului cu atribuții în siguranța transporturilor rămân valabile până la data de 01.05.2014.

LISTA UNITATILOR MEDICALE AUTORIZATE

Corelând noile modificări cu legislatia care ne reglementează în acest moment, în cazul taximetristilor, mai ales cei constituiti ca PFA, lipsa acestor avize poate duce la suspendarea sau chiar anularea autorizatiilor de transport si de taxi, atestatul taxi fiind unul dintre documentele care stau la baza eliberarii acestor autorizatii, iar avizul medical si psihologic emis – valabil – pentru conducatorul auto care este si transportator autorizat înlocuieste atestatul de ”persoană desemnată”.

Iar taximetristii angajati nu îsi pot continua activitatea fără aceste avize, răspunderea fiind extinsă si asupra societatilor comerciale angajatoare, care sunt obligate să detină la sediul social un exemplar în original din cele patru care se eliberează la finalizarea acestor examinări medicale, amenda pentru lipsa acestor avize sanctionându-se cu amendă de la 8.000 – 12.000 de lei. Iar legislatia mai prevede că ” încredintarea unui conducător auto să efectueze servicii de transport în regim de taxi sau de închiriere fără a detine atestat valabil se sanctionează cu amendă si suspendarea autorizatiei de taxi pe o perioada de la 1 – 3 luni” – art.52 Legea 38/2003 cu privire la sanctiuni administrative complementare.

Iar vizarea atestatului de taxi anuală, schimbarea formei si securizarea acestui tipizat, împreună cu implementarea Cazierului de Conduita Profesională, cerută tot mai vehement de autorităti, de operatorii de transport si de mai toate organizatiile profesionale a devenit acum o simplă formalitate, stiut fiind si recunoscându-se că vizarea atestatului la 5 ani a adus în taximetrie o componentă de instabilitate si de înrăutătire a serviciilor prestate către clienti. Dar o formalitate care ar putea să asigure o continuitate în executarea profesiei de taximetrist, stabilitate, o îmbunătătire si o mai mare responsabilizare în taximetrie.