DRAGUL MEU CLIENT

Știm… Ne vedeți pretutindeni. Suntem mulți. La colt de străzi, în jurul chioșcurilor de cafea, în stațiile de taxi sau de autobuz, pe lângă gări, aeroporturi sau malluri. Vă supăram în trafic și în intersecții. Staționăm acolo unde nu ar trebui. Grăbiți mereu, în căutare de clienți sau în goana spre comanda tocmai preluată. Nu semnalizăm, nu cedăm trecerea, înjurăm câteodată, și nu suntem tocmai un etalon de civilizație.

Taximetriști. Unii, cu facultate. Alții, nu prea duși la școală. Suntem noi, taximetriștii. Unii tineri și poate fără experiență, alții mai în vârstă și încercați de viața zilnică la volan. Facultate pe roți. Pentru școala vieții. Unii dintre noi o absolvă, alții nu. Mulți se chinuie toată viața să treaca examenele.

E adevărat că nu se eliberează diplomă. Nici nu trebuie. Dar ne dorim să fim mai buni în tot ceea ce facem. Să evoluăm. Și nu o putem face decât împreună. Dvs clienții și noi, taximetriștii. Vrem să fim educați, învățați, atenți, respectuoși, amabili, și mai ales, calmi. Calmi la volanul taxiului în care tocmai v-ați urcat. Pentru dvs clienții. Pentru următorul client care urmează. Cam douăzeci pe zi. Fiecare cu problemele și poveștile lui, ca și ale noastre dealtfel.

Dar suntem vecinii și prietenii dvs, câteodată și confidenții dvs: vă ascultăm, bârfim împreună, comentăm împreună știri din monden, sport, muzică, politică, împărțiți bucuriile și necazurile cu noi, ne povestiți despre copii dvs, ce întreținere v-a venit, că v-ați certat cu soțul sau soția, hotărâm împreună pe cine și cum votăm, ne suportați fumurile de țigară, manelele, toanele și proasta dispoziție, dar suntem un rău necesar. Și suntem așa tot datorită dvs. Pentru dvs forțăm semaforul, nu cedăm trecerea altuia sau intrăm pe interzis. Dumneavoastră întârziați la serviciu, nu noi. Noi suntem deja la serviciu. Dvs vă grăbiți pentru a prinde trenul, avionul sau să ajungeți la o întâlnire importantă. Dar vrem să fim așa cum vă doriți dvs. Să vă facem pe plac.

Banii noștri sunt în buzunarul dvs. Ce nu face omul pentru bani? Fură, înșală, falsifică acte, emigrează sau stă pe centură. Nu a politicii, desigur. Noi nu putem face asta. Avem familii, impozite și taxe de plătit, plan, facturi și rate la bănci. Copii la școală, ca și dvs. Care îi duceți la școală cu taxiul, în timp ce ai noștri merg cu autobuzul. Dar facturile trebuiesc plătite. Iar banii pentru ele sunt la dvs. Vrem să fim partenerii dvs. Aveți nevoie de un serviciu și noi îl oferim. Așa cum este, cu bune și cu rele. Știm că putem mai mult, dar ne străduim, și nu putem să facem asta decât împreună. Înaintea autorităților și a legilor, avem nevoie de bun simț. Și dvs și noi. Bun simț cu care toată lumea are de câstigat.

Dacă ați ajuns pe acest site și cititi aceste rânduri, înseamnă că ne sunteti aproape și știți despre ce vorbim.

Vă oferim în cele ce urmează, pentru dumneavoastră, cel sau cei care urmează să se urce într-un taxi, cheia către o călătorie plăcută și fără surprize sau probleme, cu taxiul.

In momentul în care ati hotărât să angajati un taxi, fie prin dispecerat sau din stradă, plecati de la premisa că vă angajati într-un parteneriat cu taximetristul si nu că l-ati câstigat la casino, tabinet sau zaruri. Foarte important este să întelegeti că, desi sunt foarte multe taxiuri care asteaptă clienti, desi banii taximetristului sunt în buzunarul dvs, aceste lucruri nu sunt suficiente pentru a beneficia de cele mai bune servicii. Incercati să tratati taximetristul ca pe un potential partener de afaceri, pentru el chiar este o afacere din care îsi întretine familia, plăteste plan, facturi, taxe si impozite. Nu mergeti pe principiul < clientul nostru, stăpânul nostru>, legile 38/2003 completată de legea 265/2007 îi conferă acestuia mai multe drepturi decât credeti sau decât are el la cunostintă.

Atunci când sunati la un dispecerat, suntem convinsi că stiti de ce. Fie că acel dispecerat oferă o masină repede si un taximetrist civilizat, dispecere profesioniste si amabile sau v-a fost recomandat de cineva, este cel mai sigur si convenabil mod de a angaja un taxi. Cei care oferă servicii de dispecerizare se pliază primii pe nevoile clientului si sunt constienti că odată ratată sansa de a vă oferi servicii de calitate, veti fi un partener si un client pierdut. De aceea dispeceratele încearcă să-si educe personalul, soferii angajati sau colaboratorii pentru a oferi cele mai bune servicii, pentru ca acel dispecerat să fie din nou prima optiune în alegerea dvs.

Totusi, atunci când sunati, încercati să fiti cât mai direct/ă în comunicarea adresei la care doriti să ajungă masina. Dacă vă grăbiti si doriti să ajungă într-un timp anume la adresă, cereti dispecerei acest lucru dinainte. De exemplu: Doresc un taxi în cartierul x pe strada Y la numărul Z în 3 minute. Dacă nu doriti ca taxiul să ajungă într-un timp anume si sunteti dispus/ă să asteptati mai mult, nu cereti acest lucru. In mod sigur un timp anume cerut va înjumătăti sansele dvs de a primi o masină, mai ales în timpul orelor de vârf din trafic. Este de dorit să precizati dispeceratului dacă adresa dvs are unele particularităti cum ar fi: dacă este stradă sau alee, dacă intrarea este prin spatele blocului, intrarea de pe o altă strada pentru a ajunge la scara blocului dvs. sau un reper dacă adresa este una deosebită topografic. O să fiti surprinsi că, desi aproape mereu taxiul dvs întârzia sau nu găsea adresa, de această dată va ajunge la timp si nu sunteti obligati să reveniti cu telefon la dispecerat. Comunicati clar numele dvs sau al persoanei care urmeaza să ocupe taxiul în cazul în care sunati pentru altcineva, pentru că va fi transmis soferului pentru confirmarea faptului că dvs ati sunat si pentru a evita să fie ocupat de alte persoane si nu pentru că este dispecera curioasa cine sună. Este de adaugat aici că soferul va primi câteva ore de suspendare în anuntarea la viitoarele comenzi transmise de dispecerat în cazul în care se ocupă cu altcineva la o comandă.

O alta modalitate testată de a primi repede un taxi este să cereti dispeceratului ca soferul să vă astepte într-o intersectie de străzi din apropierea adresei dvs. asta în cazul în care vă puteti deplasa sau nu aveti bagaje. Dar trebuie să memorati exact timpul în care ajunge taxiul cât si indicativul masinii pe care îl comunică dispeceratul si care nu este acelasi cu numărul de înmatriculare sau cu numărul de telefon al dispeceratului. Si asta pentru protectia dvs, se poate să nimeriti într-un alt taxi, poate chiar neautorizat sau cu alt tarif pe km. Foarte important pentru dvs este să ocupati taxiul în acel timp anuntat de dispecerat. In general soferii sunt obligati să astepte câteva minute în plus peste timpul anuntat, timp care este diferit de la o firma de taxi la alta, dar este de preferat să coborâti sau să ocupati taxiul în acel timp comunicat, asta ca să nu fiti nevoit/ă să sunati din nou la dispecerat.

Ati găsit taxiul comandat? Foarte bine! Dar…nu aveti un telefon la îndemână, v-a lăsat bateria, nu stiti numere de telefon ale dispeceratelor si doriti să angajati serviciile unui taxi aflat în stradă.

Iată câteva recomandări: Probabil că vă îndreptati către statia de taxi. Sunt mai multi sau unul singur. In primul rând observati culoarea casetei taxi de pe masină. Aceasta trebuie să arate culoarea verde. Dacă acea culoare este rosie înseamnă că taxiul este ocupat si asteaptă pe cineva. Se poate întâmpla să fie si la comandă. Evaluati aspectul exterior al masinii si soferul care este la volan. Identificati firma la care este dispecerizat si dacă vă este o firma cunoscută sau firma dvs preferată si ati hotărât să îi angajati serviciile, fiti atent/ă în primul rând la tariful afisat pe portierele din fată. Aceste tarife sunt de dimensiuni standard, aprobate de către autorităti si nu trebuie să aibă adăugări de litere sau cifre, stersături sau inversări de sintaxa si trebuie să fie vizibil de la minimum 5 metri. Dacă aceste tarife nu sunt afisate corespunzător si vi se pare ceva dubios, NU angajati serviciile acelui taximetrist, chiar venit si la comanda telefonică. Firmele de dispecerizare si transportatorii autorizati interzic total intrarea în traseu a unui asemenea taxi si este obligatia soferului să aibă înscrisurile de pe caroserie intacte. Un amănunt deloc de neglijat este să urmăriti si tăblitele aflate pe usile din spate ale taxiului si care trebuie să aiba culoarea si însemnele primăriei localitătii de autorizare sau ecusonul suplimentar agreeat de localitatea în care aceasta îsi desfăsoară activitatea cât si data până la care este valabilă autorizatia taxi. O autorizatie expirată sau o masina autorizată în altă localitate vă va scuti de multe neplăceri în cazul unei reclamatii, asta dacă nu vreti să faceti reclamatia la autoritătile din localitătile de autorizare respective.

Daca in locul de asteptare este format un rand, incercati si este recomandat sa angajati primul taxi aflat in acel rand. Intrebati soferul dacă este liber. Dacă raspunsul este afirmativ, urcati. Nu permiteti ca taximetristul sa va raspunda la intrebare cu o alta intrebare, de genul ” unde mergeti?”. Inseamna o conditionare a cursei si, mai bine Nu angajati serviciile taximetristului. Este notoriu faptul ca aceasta conditionare provoacă multe din starile conflictuale dintre taximetrist si potentialul client.

La urcarea în masină urmăriti ca aparatul de taxat să aibă afisajul vizibil din toate unghiurile de unde vă asezati, fie în fată, fie pe bancheta din spate. Un aparat de taxat aflat sub bordul masinii sau cu afisajul îndreptat în jos, prea în sus sau spre sofer prevesteste ceea ce vă asteaptă: un cost al călătoriei mai mare si o discutie neplacută despre politie, hotie sau reclamatii. Nu există nicio motivatie pentru asta si cereti politicos soferului să remedieze acest lucru pe loc. Dacă soferul refuză sau explicatiile nu vă conving, coborâti fără să ezitati din masină.

Deasemenea urmariti ca, pe bord, la loc vizibil, în masină să se afle lista cu tarife aprobata de către autoritati, care trebuie să contina denumirea titularului autorizatiei taxi, adică un nume sau o firma transportatoare, tariful de pornire si km practicat de zi si noapte si care trebuie să coincidă cu cel exterior de pe portierele din fată. Această lista trebuie să fie stampilată de primăria localitătii de autorizare si de transportator si nu trebuie să contină stersături, adaugări de cifre sau litere si este în principiu plastifiată. Si ecusonul taximetristului si al schimbului sau trebuie să fie la loc vizibil. La fel cum spuneam anterior, dacă vi se pare ceva dubios, coborâti din acel taxi.

După cum observati, autoritătile au făcut totul pentru a vă proteja de eventualele neplăceri iar un dispecerat sau un transportator corect va face totul ca aceste reguli să fie îndeplinite. Tot ce vi se cere este să fiti putin atent/ă având în vedere că vă protejati portofelul dvs. In general, si este dovedit, că toate neplăcerile si reclamatiile primite de autorităti legate de această activitate se datorează în principal neatentiei si in general atunci când vă grăbiti sau când ati băut ceva în plus. Un pirat, asa cum este denumit popular sau un neautorizat va profita de aceste stări si veti deveni o victimă numai datorită dvs. si a neatentiei dvs.

Spuneti clar soferului adresa unde doriti să ajungeti si eventualele particularităti topografice ale acestei adrese. Indicati soferului traseul pe care urmează să îl parcurgeti clar, cu eventualele repere sau intersectii cunoscute si de el si urmăriti să pornească aparatul de taxat. Nu continuati cursa dacă nu porneste aparatul! Aparatul de taxat este singurul arbitru în ceea ce priveste costul călătoriei atunci când ajungeti la destinatie! Este ilegal să se puna în miscare cu aparatul de taxat in pozitia liber atunci cand are pe cineva in masina si caseta taxi de pe caroserie pe culoarea verde. Aparatul de taxat este în directă legătură cu acea casetă taxi si indică modurile de lucru prin culorile pe care le arată, verde pentru liber si rosu pentru ocupat. Urmăriti, la pornirea aparatului de taxat, ca suma afisată, adică cea de pornire, să fie identică si egală cu tariful afisat pe usile din fată ale taxiului. O sumă diferită este ilegală si nu continuati acea cursă indiferent de situatie, cât de mult vă grăbiti sau ce justificări vă toarnă asa zisul taximetrist. Unii pirati sunt extrem de amabili, drăguti si parfumati tocmai ca să vă adoarmă simturile. Veti constata la adresa de destinatie că nu sunt atât de amabili când veti discuta despre costul călătoriei dvs. Asezati-vă confortabil pe banchetă sau daca ati urcat lângă sofer, ceea ce nu este recomandat, puneti-va centura de sigurantă. Nu puteti sti ce se poate întampla în timpul cursei si poate face diferenta în caz de accident. Legea 38/2003 permite ocuparea scaunului din fata numai în situatia în care nu mai sunt locuri pe bancheta din spate a taxiului. Asta dacă nu doriti cumva să aflati ce tip de deodorant foloseste sau dacă nu obisnuieste să folosească. Cereti întotdeauna acordul soferului dacă doriti să fumati! In mod sigur vă va oferi o scrumieră sau o brichetă dacă fumatul nu este o problemă pentru el. Acelasi lucru trebuie să facă si el în cazul în care doreste să fumeze. Dar cereti acordul, asta dacă nu doriti să deveniti pieton. Si atunci când comandati un taxi prin dispecerat, cereti o masina în care să se fumeze. Spuneti dinainte soferului dacă aveti bagaje mari sau voluminoase care pot depăsi capacitatea de transport a portbagajului taxiului. Multi au în portbagaj instalatii GPL sau rotile de rezervă, iar spatiul din acest portbagaj este diminuat. Definitia acestui mijloc de transport este de persoane si nu de marfă. Conform legii 38/2003 transportul unor asemenea obiecte care depăsesc capacitatea de transport a portbagajului îi este interzis taximetristului. Si atunci când cereti telefonic prin dispecerat un taxi specificati dispecerei acest lucru, altfel puteti avea o surpriză neplacută. In mod sigur veti fi îndreptat spre o firmă de transport bagaje sau mutări. Nu deschideti usile sau geamurile în timpul mersului. Bănuim că nu veti avea o beretă pe cap, dar deschiderea geamurilor îl poate nemultumi pe sofer, în ideea că un profesionist simte imediat asa numitul <curent>. Gânditi-vă la douăzeci de curse în care cineva îi deschide sau închide geamurile. Cereti să reducă volumul radioului dacă acest lucru vă deranjează sau îi puteti cere să mute pe postul dvs preferat dar cu un volum în limita bunului simt. Va face asta cu sigurantă, dar tineti seama că un volum mare al muzicii în masina îl poate distrage de la condus si veti fi primii candidati la accident. Nu întotdeauna un sofer de taxi este un meserias sau un Schumacher.

Intrebati soferul dacă are rest pentru o bancnotă mare. Dacă nu, tolerati o oprire pe traseu. Este în interesul amândurora, alfel veti ajunge sigur la discutii si timp pierdut absolut inutil. Este adevărat si faptul că este obligat să aibă rest dar nu întotdeauna taximetristul se poate transforma în exchange de bancnote. Pentru dvs sau clientul dinaintea dvs sau pentru cel care vă urmează.

Nu intrati in discutii prea profunde cu soferul. O polemică pe orice temă poate da curs unei stări de aversiune, omul poate nu trece des pe la biserică, si puteti deveni un potential călător cu mijloacele de transport în comun. Legea 38/2003 îi permite să nu continue cursa cu un potential client aflat în situatia de a dezvolta o stare conflictuală. Nu îi cereti să se grăbească! Nu veti ajunge în niciun caz mai repede! Cel mai probabil vă veti înfige în rândul celor care îngroasă asteptarea la următorul semafor. In principiu, semafoarele, mai ales cele din Bucuresti, sunt gândite pentru o viteză medie de 50 km/oră. Dacă totusi vă grăbiti, spuneti asta soferului si el va sti ce are de făcut, dar nu dati lectii de sofat decât dacă sunteti instructor auto sau nici măcar atunci. In caz de accident veti fi nevoit să întrerupeti cursa si nu vă doriti asta.

Nu schimbati destinatia pe parcursul cursei decât dacă aveti un motiv întemeiat. Explicati soferului că a intervenit ceva si trebuie să ajungeti în alta parte.Din prisma conduitei preventive în atestarea soferilor de taxi această schimbare de destinatie este încadrată în normele de sigurantă cu privire la suspiciunea de jaf. Soferul va fi de acord în mod sigur cu această schimbare, dar dacă nu, plătiti contravaloarea cursei până în acel moment si coborâti.

Incercati, pe cât posibil, în cazul în care sunteti bolnav/ă, să nu strănutati sau să tusiti înspre sofer sau în masină. Incercati să faceti acest lucru în batistă sau cereti soferului un servetel sau să oprească. Ii puneti în pericol următoarea zi de lucru!

Nu cereti soferului să opreasca în intersectii aglomerate sau în mijlocul străzii. Isi va umple frigiderul cu urările celorlalti participanti la trafic iar dvs veti fi alungat/ă din masină.

Dacă considerati că serviciile soferului v-au multumit pe deplin, acceptati cartea sa de vizită sau a dispeceratului în ideea că va fi tot prima optiune în alegerea pe care dvs o veti face la următoarea cursă. Conform legii 38/2003 nu sunteti obligat/ă să plătiti cursa decât în limita contravalorii afisate de aparatul de taxat.