O sentință judecătorească este pe cale să revoluționeze felul în care serviciile de transport în regim de taxi se desfășoară în București.
Este vorba despre o amendă „încasată” de un coleg taximetrist care, potrivit procesului verbal de contravenție, a circulat pe linia de tramvai a RATB, și mai mult decât atât, a intrat prin interiorul refugiului de tramvai nerespectând semnificația indicatorului „ocolire pe partea dreaptă” instalat la capătul refugiului respectiv. O situație de trafic pe care o vedem că se întâmplă mai mereu, mai ales în orele de vârf ale traficului din București și care nu este “practicată” doar de către taximetriști.
Contestat în instanță, procesul-verbal de contravenție aplicat de către „generosul” agent rutier a fost judecat la judecătoria sectorului 2, iar decizia magistraților, interpretată în litera și spiritul legii cât și simplitatea argumentației judecătorești, arată că taximetriștii nu știu care le sunt drepturile care derivă din obligatiile impuse de legislația în vigoare sau de reglementările emise de către autoritățile publice locale.
Pentru că la aceste drepturi și obligații se referă și hotărârea judecătorească amintită, care arată ce putere de reglementare are un document emis de către o autoritate publică locală, respectiv Contractul de Delegare a Gestiunii autorizației de taxi:
„Prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor întocmit de un agent constatator din cadrul Brigăzii de Poliție Rutieră, s-a reținut în sarcina petentului faptul că a condus autoturismul taxi pe Șos. Ștefan cel Mare din direcția Bucur Obor spre Șos. Floreasca, iar în dreptul Spitalului Colentina a depășit refugiul pentru tramvai Doctor Grozovici pe partea stângă, nerespectând semnificația indicatorului ocolire obligatorie prin dreapta montat în capătul refugiului. Pentru aceste motive, în temeiul art.100 alin.2 si art.108 alin.1 lit.b din OUG nr.195/2002, petentului i s-a aplicat o amendă contravențională în cuantum de 240 lei si 3 puncte de penalizare”, se descrie în decizia judecătorilor.
„În cauza de față petentul nu a contestat cele reținute în procesul-verbal în sensul că ar fi circulat cu autoturismul pe partea stângă a refugiului pentru tramvai, dar a invocat anumite aspecte de natură a conduce instanța la concluzia că petentul nu se face vinovat de săvârșirea contravenției reținute în sarcina sa prin procesul-verbal. Potrivit art.3 alin.3 lit.c din Legea 92/2007, serviciile de transport public local cuprind transportul cu autoturisme în regim de taxi, iar potrivit art.40 alin.1 lit.f din HCGMB nr.178/2008 privind aprobarea Regulamentului-Cadru pentru organizarea și executarea serviciului de transport public în regim de taxi pe teritoriul Municipiului București, transportatorii autorizați care desfășoară activități de transport public local în regim de taxi au dreptul să folosească infrastructura tehnico-edilitara a sistemului de transport public local de persoane, în condițiile stabilite conform Contractului de Delegare în Gestiune. Așadar, conform art.10 lit.d din Contractul de Delegare a Gestiunii încheiat între petent și Primăria Municipiului București, printre drepturile transportatorului autorizat se numără și acela de a avea acces liber și nediscriminatoriu la activitățile de transport rutier desfășurate pe drumul public, inclusiv la benzile de transport unic folosite de RATB. Ca atare, având în vedere dispozițiile legale mai sus-menționate, precum și a Contractului de Atribuire în Gestiune Delegată a serviciului public de transport local încheiat între petent și Primăria Municipiului București, instanța constată că petentul avea dreptul de a circula pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun, astfel că nu se face vinovat de săvârșirea contravenției reținute în sarcina sa prin procesul-verbal de contravenție. Față de considerentele expuse mai sus, în temeiul dispozitiilor art.34 alin.1 din OUG nr.2/2001, instanța urmează să admită plângerea contravențională, să anuleze procesul-verbal de contravenție și să exonereze petentul de obligația plății amenzii aplicate prin acest proces-verbal, urmând a-i fi restituită acestuia amenda deja plătită în acest sens.
Pentru aceste motive, în numele legii, hotărăște: Admite plângerea contravențională formulată de petent. Anulează procesul-verbal de contravenție. Irevocabilă.”, se mai arată în documentul emis de către magistrați.
Chiar dacă la cinci ani de la emiterea acestei sentințe judecătorești, având în vedere că aceste sentințe nu se perimează în timp și au titlu executoriu, o parte dintre organizațiile profesionale ale taximetriștilor intenționează să depună o solicitare șefului Biroului de Poliție Rutieră în sensul de a formula un punct de vedere pe această hotărâre judecătorească și „rugămintea” de a instrui polițiștii rutieri ca taxiurile transportatorilor autorizați de către Primăria Municipiului București și posesori de Contracte de Gestiune Delegată să aibă dreptul de a folosi infrastructura tehnico-edilitara a RATB, cât și posibilitatea de a circula prin interiorul refugiilor de tramvai, cu respectarea normelor de conduită preventivă în vigoare: reducerea vitezei până la evitarea oricărui pericol, respectatea vitezei legale instituită în zonele respective, a semafoarelor și a indicatoarelor rutiere amplasate in intersecțiile respective, fără ca taximetriștii să fie sancționați de către polițiștii rutieri.
„Grav afectată de concurența taxiurilor din Ilfov, de aplicațiile de ride-sharing gen Uber sau de transporturile în regim de închiriere, piața taximetriei din București ar putea căpăta o nouă dimensiune prin implementarea unei asemenea măsuri la nivel local. Ar putea ajuta cetățenii în deplasările lor zilnice cu taxiul, o cursă ar putea fi efectuată mai repede în orele cu trafic intens, în special dimineața, se va reduce taxarea clientului pe timpul de staționare și cursa respectivă va costa mai puțin, se reduce poluarea și consumul de carburant, consum și costuri care reprezintă jumătate din încasările noastre zilnice, și nu în ultimul rând, va ajuta aceste servicii să iasă din marasmul economic și social în care se află transportul în regim de taxi de prea mulți ani”, ne-a declarat un președinte de organizație profesională.